Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/05/2022
Festivaluri 2022 Festival Muzică

Interviu cu Codruța Vulcu, Directorul Festivalului ARTmania

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Interviu cu Codruța Vulcu, Directorul Festivalului ARTmania Share Interviu cu Codruța Vulcu, Directorul Festivalului ARTmania


Ce va fi diferit anul acesta la ARTmania, față de edițiile trecute?

Ne bucurăm că, după doi ani pandemici, cu activitatea închisă și plini de restricții, vom reuși să ne reîntâlnim pentru a ne bucura de energia concertelor live și de conexiunea umană pe care doar evenimentele și întâlnirile fizice ne-o pot oferi. Ne-a fost dor de cei din comunitate, împreună cu care am crescut, de-a lungul celor 15 ani.

De asemenea, în cadrul acestei ediții, vom sărbători împreună 15 ani de activitate, motiv pentru care am și adăugat o zi suplimentară – din dorința de a le oferi celor care ne-au fost și ne sunt alături ocazia să se bucure de trei zile de concerte și de activități alternative.

Și în acest an vom avea trupe care au ales festivalul ARTmania pentru a-și susține primul concert din România, formații precum Mercyful Fate, Transatlantic, The Pinneaple Thief și The Vintage Caravan.

Acestora li se vor adăuga o serie de nume faimoase la nivel internațional și național, precum (a-z): Bucovina, Cult of Luna, Dordeduh, Leprous, Meshuggah, My Dying Bride, Pain of Salvation, Taine și Testament.

Pe lângă concerte, participanții la festival vor avea de ales dintr-o serie generoasă de evenimente alternative/conexe pentru a-și petrece timpul de dinaintea concertelor, de la proiecții de filme și documentare, la expoziții, târguri de viniluri, seminarii pe diferite teme sau sesiuni de lectură, pentru a menționa doar câteva.

Vom continua această tradiție, având în vedere că ARTmania este, de altfel, primul festival de la noi care a îmbinat noțiunile de artă și entertainment, fiind gândit de la început ca o platformă de experimentare a diferitelor forme de expresie artistică, la nivel de sunet, imagine, culoare sau text.

Care credeți că vor fi trupele din lineup care vor atrage cei mai mulți oameni?

Cum ne putem da seama cu toții, numele mari care vin anul acesta pentru prima oară în România sunt cele care au generat un entuziasm ridicat în rândul comunității noastre.

Însă, așa cum știm, fanii trupelor rock sunt loiali formațiilor pe care le apreciază cel mai mult. Motiv pentru care revenirea unor nume precum: Testament sau Cult of Luna ori Leprous și reîntâlnirea cu artiștii români din lineup-ul nostru au fost câteva dintre motivele pentru care cei care și-au achiziționat abonament în perioada pre-pandemică au ales să și-l păstreze, demonstrând atât răbdare, cât și încredere în festivalul ARTmania.

Cu această ocazie, dorim să le mulțumim sincer tuturor celor care au ales să ne susțină. Datorită sprijinului lor vom putea să ținem ediția 2022, după doi ani incredibil de dificili.

Cum arată ARTmania 2022 în cifre (număr de participanți așteptați, număr de trupe etc.)?

  • Aproximativ 15.000 de participanți din țară și din străinătate;
  • 13 trupe străine și românești;
  • 3 zile de festival, cu concerte și evenimente alternative.

Cum vă alegeți trupele din lineup? Pe ce criterii vă bazați?

La fiecare ediție ne dorim să oferim publicului o selecție cât mai variată de genuri muzicale ce aparțin culturii rock, iar pentru fiecare dintre acestea, să aducem unele dintre cele mai apreciate nume la nivel internațional. Artiști aduși fie pentru prima dată în România (fiind cel mai longeviv festival, pe scena noastră au urcat, în premieră pentru România, foarte multe nume iconice), fie readuși în lineup pentru a se reîntâlni cu fanii dedicați.

Pe cât posibil, pentru că sunt implicați foarte mulți factori în această ecuație, ne dorim să oferim o selecție de nume cât mai cunoscute, din genuri cât mai variate, adaptate gusturilor unor ascultători avizați și pasionați.

Ce trupe v-ați dorit să aduceți în 2022, dar nu a mers? Care e trupa pe care visați să o aduceți la festivalul vostru?

În acest moment, lineup-ul arată sensibil diferit față de cel cu care am pornit la drum în 2019 (pentru ediția 2020). Ne place mult cum s-a conturat. Însă, modificările au fost generate de doi ani întregi de reprogramări constante în industria muzicală, desfășurate la scară mondială. Doi ani de muncă din partea tuturor părților implicate, ani care, în unele țări precum România, s-au scurs, în lipsa unui suport real din partea autorităților.

Revenind la lineup, dacă în 2021 reușisem să reconfirmăm aproape în întregime lineup-ul anunțat inițial pentru 2020, planurile nu s-au mai aliniat și în 2022, din păcate, unele dintre trupe reconfigurându-și turneele/ decizând să le înceapă mai târziu (cum e cazul Amon Amarth, care-și vor începe turneul în septembrie, noi având festivalul la final de iulie) sau decizând să nu mai facă turnee. Am avut chiar și un caz de formație confirmată în 2019 care s-a despărțit în pandemie.

Dacă e să vorbim despre trupe pe care ni le-am fi dorit pentru 2022, dar nu s-au legat planurile, Amon Amarth este un nume care ne vine în minte.

Dacă vorbim de trupe pe care ni le-am dorit de multă vreme, King Crimson și Marillion sunt în mod cert nume care au rămas prezente constant pe agendă.

De-a lungul timpului, au mai fost și alte formații, însă, cu ele am reușit să ne îndeplinim dorința. Spre exemplu, cu Dream Theater am încercat încă din 2007, reușind să îi aducem în 2019. Prima solicitare către Porcupine Tree a fost în 2010, primul e-mail trimis, iar Steven Wilson a cântat pe scena noastră în 2018.

Care este influența pe care o are ARTMANIA asupra turismului din Sibiu, având în vedere că este unul dintre cele mai renumite din România, dar și din Europa de Est? Cum v-au susținut până în acest moment autoritățile?

Weekend-ul festivalului a devenit în mod cert o perioadă de sejur pentru mulți membri ai comunității ARTmania, fiind oameni care au crescut împreună cu noi și cu festivalul și care adeseori vin cu familiile. Faptul că festivalul aduce un număr important de turiști poate fi observat cu ușurință din faptul că hotelurile și pensiunile din oraș și din împrejurimi au pachete speciale pentru sezonul turistic, pentru perioada ARTmania și pentru perioada din afara sezonului.

De asemenea, persoanele care sosesc la festival, adeseori cu prietenii sau cu familia, ajută la susținerea economiei și a afacerilor locale prin faptul că se cazează, merg la terasele și restaurantele din centru, vizitează diferite locuri sau trec pragul magazinelor din zonă. Lucruri prin care aduc contribuții la economia locală, în afara faptului că sprijină turismul intern.

Galerie imagini

Share

Un răspuns

  1. ArtMania, continut de calitate pentru public dimpotriva. Poate reusiti sa (re?)aduceti si Porcupine T_h_ree (ca nu mai e Edwin in trupa). Cum de’ati reusit sa puneti The PineApple Thief tocmai deja de la 19:00? In mod normal, cine se respecta, deja pleaca fix dupa asta. Eu, deci, da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută