Când vine vorba de realitatea virtuală, Avinash Changa este unul dintre cei mai competenți oameni în domeniu, fiind fondator și CEO al companiei WeMakeVR, una dintre cele mai apreciate și premiate din acest domeniu. Este un adevărat evanghelist al VR-ului și în prezent lucrează la dezvoltarea de noi metode de a crea experiențe imersive, cum ar fi o formă hibridă de teatru și performance în VR sau cursuri predate în realitatea virtuală. La Bucharest Tech Week el va explica și diseca Metaverse-ul, astfel încât acest concept să fie înțeles de toată lumea.
Povestește-ne un pic despre contribuția ta la Metaverse, dar și despre importanța realității virtuale în evoluția acestui mediu?
Metaverse-ul, ca și concept, nu este ceva nou. Ideea de a putea intra în lumi virtuale și de a împărți această experiență cu alți utilizatori e prezentă de decenii. În general, există destul de multă confuzie când vine vorba despre VR, AR, MR, XR și multe alte terminologii. Toate aceste tehnologii sunt, de fapt, pietrele de temelie, cărămizile; sunt componente care împreună formează această realitate comună, persistentă, pe care o numim Metaverse.
Rolul nostru este unul destul de versatil; am inventat una dintre primele camere profesionale de VR, care a oferit multor oameni posibilitatea de a trăi primele lor experiențe fotorealiste imersive. Dar n-a fost niciodată vorba doar de tehnologie, ci despre despre experiență, despre ideea de bază a acesteia. Și, de fiecare dată când am avut o idee despre care oamenii sau industria spunea că e imposibilă pentru că încă nu există tehnologia necesară, am încercat să o inventăm noi. Cred că această abordare de pionierat a contribuit mult la dezvoltarea industriei în termeni de prezentare a potențialului pe care-l are VR-ul, incluzând aici experiențe VR comune, de socializare.
Pentru a-l cita pe Jeremy Bailenson, unul dintre cei mai importanți cercetători ai realității virtuale, „o experiență VR dezvoltată cum trebuie poate avea efecte transformaționale”. Ce vreau să adaug la asta e că dacă faci din asta o experiență de socializare între mai mulți utilizatori, duci acest efect transformațional la un cu totul alt nivel.
Ce ne poți spune despre Bucharest Tech Week? Despre ce vei vorbi și de ce sunt astfel de evenimente importante pentru oameni care nu sunt neapărat interesați de tehnologie?
Există mult hype și zgomot în jurul termenului „Metaverse”. Acum termenul este folosit pentru a descrie foarte multe și apare în aproape fiecare pitch al antreprenorilor. La Tech Week voi povesti mai în detaliu ce este Metaverse-ul și voi separa hype-ul de realitate. Voi discuta despre impactul pe care îl are deja asupra multor industrii, cum ar putea influența anumite modele de a face afaceri și ce urmează pentru el în viitorul apropiat.
Va fi prima dată când vorbesc la un astfel de eveniment, dar ceea ce încerc întotdeauna să fac e să explic tehnologii complicate în termeni și concepte cât mai ușor digerabile, dar și să dau exemple practice pe care oricine le poate înțelege și cu care fiecare dintre noi poate relaționa.
De ce e important să experimentăm internetul în Metaverse?
De ce să folosești un telefon mobil, când poți să te mulțumești cu cel fix? Lăsând gluma la o parte, Metaverse-ul nu este o metodă alternativă de a folosi internetul, ci este un mediu diferit care dezvoltă aplicații într-o multitudine de noi domenii care tot apar. Pentru majoritatea cazurilor în care foloseam internetul până acum, e ok și modul în care navigăm pe internet până înainte de Metaverse. Dar apar multiple metode de utilizare care nu se mai potrivesc cu interfața formată din tastatură și mouse. Când o interfață imersivă le permite utilizatorilor să facă anumite lucruri mult mai eficient, să colaboreze mult mai bine sau face posibil ceva ce interfața tastatură-mouse nu permite, atunci utilizatorii vor avea un motiv bun pentru a intra în metaverse.
Ce le spui celor care nu cred în viitorul Metaverse-ului?
Chiar dacă am petrecut mult timp vorbind la conferințe despre tehnologiile imersive, n-aș încerca niciodată să „conving” oamenii că trebuie să creadă în Metaverse. Mai degrabă, sper să-i inspir pe oameni și să-i fac îndeajuns de curioși pentru a-și dori să exploreze acest mediu pe cont propriu. Apoi, dacă fac această călătorie sau explorare, de ei va depinde să tragă concluzia dacă acest mediu are ceva de oferit pentru ei.
Dar crypto sau / și NFT? Sunt aceste concepte care ne vor modela viitorul și societatea?
Ambele concepte au destul de multe cazuri practice în care pot fi folosite, dacă sunt implementate cum trebuie. Cred că în prezent sunt multe cazuri prin care se explorează utilizarea lor și nu cred că au neapărat o valoare reală. Dar urmează să vedem; orice tehnologie trebuie să treacă prin niște stadii de dezvoltare. Cred că dezvoltarea criptomonedelor este un semnal clar că există o dorință mare pentru un sistem financiar alternativ, dar încă suntem în stadiul în care cryptomonedele renumite sunt mai mult o formă de investiție, decât o monedă de schimb activă.
Este Metaverse-ul un lucru bun? Nu e un pic cam mult, pentru că presupune să-și trăiești și mai mult viața pe internet?
Metaverse-ul nu e nici bun, nici rău, în același fel în care nici internetul nu e bun sau rău. Depinde mult de cum e folosit și pentru ce e folosit. De exemplu, poți să ai aici o întâlnire mai eficientă cu un client, decât una în formă fizică, fără să zbori peste jumătate din glob pentru asta. Și există multe aspecte pozitive. Dar e foarte ușor să-ți imaginezi cazuri mai puțin fericite. Cred că noi, ca dezvoltatori, avem o responsabilitate etică și morală în ceea ce privește felul în care utilizăm tehnologia care ne este disponibilă acum.
Ce urmează după Metaverse? Care ar fi următorul capitol din evoluția internetului?
Putem vorbi la nesfârșit despre asta! Se întâmplă foarte multe lucruri în domeniul interfețelor, tool-urilor de creat conținut, experiențelor narative etc. Voi acoperi câteva astfel de exemple în prezentarea mea de la Tech Week; partea vizuală este mult mai eficientă în acest sens.
Cum vezi viitorul în, să zicem, 100 de ani?
O sută de ani e un pic cam mult. La fiecare 6 – 12 luni vedem o evoluție în domeniul imersiv atât de mare că e o provocare destul de mare să prevezi cum vor fi lucrurile în următorii 2 – 4 ani. Ceea ce sper este că peste 100 de ani vom fi găsit o metodă de a ne purta cu planeta și cun noi mai bine decât am făcut-o în ultimii 100 de ani. Există și o zicală: dacă nu reușim să învățăm din trecut, vom tot repeta greșelile pe care le-am făcut până acum. Și cred cu tărie că tehnologia imersivă ne poate ajuta să reușim în acest sens. Ne poate ajuta să învățăm din trecutul nostru, pentru a ne face viitorul un pic mai bun