Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/05/2022
Povești de succes

Breakaway.

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Breakaway. Share Breakaway.


În ultima perioadă, cafeaua de specialitate a devenit un lucru tot mai căutat de către iubitorii de gusturi originale și puternice. În Brașov există peste 30 de cafenele. În ultimii ani, fenomenul numit „cafea de specialitate” a căpătat o amploare remarcabilă. Cei mai mulți dintre comercianți recomandă acest tip pentru a înțelege mai mult ideea de cult al cafelei, dar și pentru diferențierea gustului adevărat. Am stat de vorbă cu Ovidiu Cosma, unul dintre oamenii din spatele proiectului Breakway., pentru a afla cum stă treaba cu fenomenul cafelei de specialitate în orașul nostru.

Zile și Nopți: Cum a început povestea acestei cafenele?

Ovidiu Cosma: Breakaway. s-a născut din pasiunea și dragostea pentru cafea și ciclism. În ultimii 8 ani pasiunea pentru cafeaua de specialitate precum și nivelul de cunoștințe acumulate au crescut până în punctul în care am decis ca împreună, adică: Albert Rusz, Andrei Rusz și Ovidiu Cosma să deschidem o cafenea de specialitate în Brașov care să răspundă nivelului de exigență și calitate la care aspirăm. Astfel, în 2019 am urmat cursurile Specialty Coffee Association. Breakaway. este un termen ce provine din ciclismul de șosea. Reprezintă ciclistul sau grupul de cicliști care în prima parte a cursei „evadează” din confortul oferit de pluton în încercarea de a ajunge primii la linia de finish.

ZN: Cât de greu a fost să vă faceți remarcați în comunitatea din Cartierul Coresi?

OC: Am dorit să ne facem cunoscuți prin nivelul de calitate și constanță oferit, informațiile legate de prepararea cafelei pe care le oferim oaspeților precum și prin atmosfera relaxată existentă la cafenea. Pe parcursul primilor doi ani am creat o comunitate de oaspeți de care suntem foarte mândri. Avem oaspeți care activează în diverse domenii și care, la rândul lor, sunt foarte pasionați de ceea ce fac.

ZN: Ce capacitate are cafeneaua?

OC: Oferim 28 locuri în interior precum și 42 locuri pe terasă.

ZN: Din ce țări provin sortimentele de cafea pe care le comercializați?

OC: Importăm cafea verde de specialitate de la ferme din întreaga lume, iar anul acesta avem cafea din America de Sud ( Columbia, Brazilia, Costa Rica), dar și Africa (Etiopia, Uganda, Kenya) pe care o prăjim local în Brașov.

ZN: Credeți că țara noastră are o cultură corectă în ceea ce privește consumul de cafea?

OC: Cafeaua de specialitate a crescut foarte mult în ultimii 5 ani în România și în acest moment, România este una dintre țările cu o reprezentare foarte bună la nivel european. Cu fiecare an o tot mai mare parte a consumatorilor de cafea descoperă gustul și aromele naturale de cafea de calitate ce nu necesită folosirea zahărului sau a altor siropuri artificiale pentru acoperirea gustului amar, de petrol, prezent în cafelele de calitate inferioară, prăjite necorespunzător.

ZN: Există posibilitatea să vă extindeți și într-un alt loc din Brașov sau din afara lui?

OC: Cu siguranță, a deschide o cafenea în momentul în care a început pandemia nu a fost tocmai o reușită, dar faptul că am izbăvit în aceste condiţii ne face să ne gândim mai departe, la o nouă cafenea Breakaway. Specialty Coffee.

ZN: Știu că ați mai avut și niște evenimente în 2021? Ce astfel de activități mai aveți în plan la Breakaway.?

OC: Am dorit ca la aniversarea primului an de activitate, în 5 iunie 2021, să organizăm o mică petrecere de grădină în jurul cafenelei. Petrecerea a fost un succes și astfel am organizat și o petrecere în toamna anului trecut. Anul acesta, pe 28 mai 2022, aducem în Cartierul Coresi, cursa de ciclism Gentlemen’s Race care va avea la start un număr de 200 cicliști amatori din toată țara, iar în preajma datei de 5 iunie 2022 vom organiza încă odată petrecerea aniversară Breakaway.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.