În cadrul Noaptea Muzeelor 2022 și Romanian Design Week 2022, la Kulterra Gallery din Știrbei Vodă 104-106, va avea loc live performance-ul ”Trupul femeii în artă”, conceput și realizat de artista Natalia Romanciuc prezentă în expoziția „Equinox”, în colaborare cu compozitorul Ciprian Iacob.
Performance-ul constituie un act de reflecție și de introspecție la feminin, combinând muzica, poezia și pictura într-un act comun, în centrul căruia se află chiar trupul artistei. Poemul scris de Natalia Romanciuc va fi recitat de aceasta în limba ucraineană, cu subtitrare pe ecran, în limba română, pe fondul muzical produs special pentru acest eveniment de compozitorul Ciprian Iacob, în timp ce artista va picta live, ajungând la a se picta pe propriul său trup.
Natalia Romanciuc se identifică în acest performance cu toate femeile care au fost (re)prezentate vreodată în artă, inclusiv în propriile tablouri, descoperind în fiecare un alter-ego sau, invers, descoperind în sine profilul personajelor feminine din artă. Poemul are rolul unei decodificări a întregului performance, artista fiind simultan actrița, dar și naratoarea care ne deslușește și ne introduce în ”intriga” acestuia. Pictând la început pe pânze mari, așezate pe pereți, ea va ajunge să-și trateze propriul trup ca pe o suprafață de lucru, o metaforă pentru ritualul feminin zilnic de aranjare și de înfrumusețare. Acoperirea și disimularea, pe de o parte, dar și potențarea, exhibarea și sublinierea pe de altă parte fac parte din acest ritual în care o femeie își (re)compune zilnic un aspect exterior, social, dar care are rolul să ascundă și să protejeze ori, dimpotrivă, să expună și să manifeste trăiri și emoții profund intime. Pictura, ca gest extern, de tratare a unei suprafețe ”din afară”, devine la Natalia Romanciuc, prin abordarea propriului trup, un act de ”machiere supremă”, care deconspiră lanțul neîntrerupt de metamorfoze pe care femeia le cunoaște culturalmente în diferite epoci și spații.
Despre Natalia Romanciuc
Natalia ROMANCIUC (n. 1996, Chișinău, Republica Moldova). A absolvit Academia de Arte din Chișinău (2016-2019).
A avut peste zece expoziții la Chișinău, una în București (în 2018), expoziții online în Elveția și în New York (în timpul pandemiei, 2020/2021). Lucrări semnate de ea se află în colecții private din SUA, Rusia, România, Republica Moldova, Elveția, Italia, Marea Britanie, Spania, China, Australia și Austria.
În lucrările ei, forma și culoarea sunt atacate și tratate cu pasiune, nefiind clar dacă linia prevalează asupra culorii sau invers. Introspectivă, dar nu introvertită, solară, dar realistă, figurativă, dar expresionistă, arta Nataliei Romanciuc este o narațiune despre propria viață, o sumă de citate în cheie ludic-descriptive.
Despre Ciprian Iacob
Ciprian Iacob este un compozitor de muzică de film, cu o experiențăde 10 ani în industrie, câștigată prin numeroase proiecte de succes în România, Marea Britanie, Franța și Statele Unite. Compozițiile sale au fost promovate în cadrul unor festivaluri internaționale din Londra, Glasgow, Cannes, Los Angeles si New Delhi. Este fondatorul Bucharest ShortCut Cinefest și Bucharest Film Awards. În mai 2015, a decis să-și dedice energia și inspirația în fondarea și dezvoltarea unei companii de muzică de film, Scorekraft și a unei rețele de festivaluri de film independent, ce cuprinde 5 festivaluri din Europa.
Perteneri Media: Cartierul Creativ, Modernism, Propagarta, Radio Romania Cultural, Radio Ramania International, The Institut, Noaptea Muzeelor, Romanian Design Week, IQads, Zile si Nopti.
Poem ”Trupul femeii în artă” de Natalia Romanciuc prezentat in Live Performance
”Trupul femeii în artă” de Natalia Romanciuc
Cred că am trăit 2000 de ani
Și am fost femeie în fiecare dintre viețile mele.
Am fost superbă, ca femeia lui Botero
Am ca fost Madonna lui Botticelli!
Am fost muza lui Picasso!
Am fost tahitiana lui Gaugain!
Am fost Iudita având capul lui Holofern!
Am fost Doamna cu Hermină Am fost balerina lui Renoir!
Am fost Frida cea suferindă!
Am fost prezentă la Coborârea de pe Cruce a lui Michelangelo!
Am fost Libertatea lui Delacroix!
Am fost Prințesa Lebădă a lui Vrubel!
Am luat micul dejun pe iarbă, cu Monet!
Am dansat la Moulin Rouge, pentru Toulouse-Lautrec!
Și acum aș putea fi o vrăjitoare în albastru Manolo Blahnick în lucrările Nataliei Romanciuc.
Privește, e o Femeie!
Privește, sunt o Femeie!
Privește-te, Femeie!
Te vezi?
Of, Doamne, cât de frumoasă ești!
Privește-te și atinge-te!
Păr, nas, buze, umeri, piept, pântec, coapse,
Genunchi, degete și picioare…
Ești începutul a orice!!!
Ești primăvara, ești muza, eși lumina, ești viața, ești râul, ești întregul univers.
Și cum poți crede că nu ești suficient de puternică pentru orice lucru, pentru toate lucrurile?
Uite, aici ești un copil!
Uite, ești deja o fată!
Uite, ești deja o Femeie!
Uite, ești deja muza cuiva!
Uite cât de frumoasă ești
Ce inteligentă ești
Ce puternică ești
Poți face orice, totul!
Nu crezi
Că poți face totul?
Prinde-ți părul într-o coadă drăguță! Aplică-ți rujul!
Rochia din mătase albastră îți vine atât de bine!
Nu uita cerceii și cea mai bună poșetă a ta!
Ia-ți de mână alter egoul…
Haide, draga mea!
Călătoria noastră abia începe!