Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/04/2022
Viața Orașului

Salut, Sibiu: ”Maratonul de la o capodoperă la alta: Veneția și bienala” de Răzvan Sădean

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Salut, Sibiu: ”Maratonul de la o capodoperă la alta: Veneția și bienala” de Răzvan Sădean Share Salut, Sibiu: ”Maratonul de la o capodoperă la alta: Veneția și bienala” de Răzvan Sădean

M-am întors de la Veneția, de la deschiderea celei de-a 59-a ediții a bienalei pe care orașul lagunar de o frumuseșe unică o găzduiește din 1895, cu câteva mii de imagini în minte și în telefon, din care se desprind fragmente de oraș, picturile artistei Paula Rego, monumentul acoperit cu saci de nisip din Piazza Ucraina din Giardini, cozile ireal de lungi din fața pavilionului francez, sculpturile monumentale ale artistei Simone Leigh din Pavilionul Americii, apa care lovește încet zidurile caselor, sculpturile de sticlă ale Andrei Ursuța care te confruntă în pavilionul central al Bienalei. Toate aceste imagini traduc maratonul venețian în care timp de două zile, alături de mii de oameni din toată lumea, am savurat orașul și bienala. Bienala reflectă ritmul și atmosfera orașului care o găzduiește. La fel cum pe străzile înguste ale Veneției cu greu te poți opri pentru a admira frumuseți de carte poștală, pentru că fluxul de turiști e continuu și cu greu te poți abate din rând, la fel și în spațiile bienalei, lucrările de artă sunt sufocate de oameni, telefoane și aparate de fotografiat.

Bienala de Artă de la Veneția desface o dată la doi ani harta artei contemporane. Doar Pavilionul Central cu spații în Giardini și Arsenale include 213 artiști din 58 de țări și prezintă 1.433 de lucrări, la care se adaugă aproape 100 de pavilioane naționale, de la Bolivia până la Japonia, din care doar cel al Rusiei a rămas închis și păzit de carabinieri, iar cel al Olandei a fost cedat Estoniei pentru ediția din acest an. România e reprezentată de Adina Pintilie cu instalația video ”Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului”, care propune o relectură a temelor din filmul ”Touch me not”. Cu toate că deja pare de necuprins, bienala mai propune și o serie de evenimente colaterale împrăștiate în toată Veneția. Un maraton cap-coadă, dar și o experiență pe care trebuie să o trăiești măcar o dată în viață. Unde mai pui că de la Sibiu la Veneția faci puțin peste o oră cu avionul, pentru care am scos din buzunar fix 10 euro dus-întors. O premisă convenabilă să dați o fugă la Veneția vara aceasta.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută