Meniu
Unul dintre cele mai delicate stiluri de amenajare interioară, Shabby-Chic s-a dezvoltat relativ recent în Marea Britanie, și a devenit popular sub această denumire în anii 1980. Dezvoltat de designerului englez Rachel Ashwell și bazat pe principiul recondiționării pieselor de mobilier a trecut rapid granițele regatului și a fost adoptat pe scară largă. Alăturarea celor doi termeni „shabby” – uzat și „chic” – elegant, definește și caracteristica principală a stilului, sofisticat și în același timp cu iz vintage și rustic. Apărut că o reacție la amenajările luxoase, principiile de amenajare s-au orientat inițial pe mobilier vechi recondiționat într-o manieră delicată, cu aspect antichizat și păstrarea compartimentărilor locuințelor clasice. Imaginea rezultată se dorește idilică, luminoasă, boemă.
Atmosfera generală tihnită, liniștită este obținută prin armonia dintre piesele de mobilier și decorațiuni. Imaginea generală este eclectică, fiind folosite piese de mobilier din diferite perioade sau stiluri pentru un efect aproape nostalgic. Chiar dacă la o primă vedere poate părea oarecum dezorganizat un astfel de interior nu este restrictiv și este ușor de personalizat.
Caracterizat în principal prin diversitatea obiectelor din spațiul interior, elementele comune acestora sunt finisajele cu patina rustică și culorile pastelate. Pereții sunt vopsiți în nuanțe deschise, accentele fiind obținute prin alăturări de texturi și nu prin culori contrastante. Sunt folosite în decor zone cu tapet, cu decoruri florale sau geometrice și nuanțe liniștite.
Pentru dormitor, important este alegerea unui pat cu cadru metalic sau din lemn antichizat. Piesele de mobilier sunt scoase în evidență de folosirea decorațiunilor textile bogate, în aceeași gamă cromatică. În mod special sunt preferate detaliile din dantela de in sau bumbac și imprimeurile cu model floral. Ferestrele sunt acoperite cu perdele și draperii cu motive florale, care filtrează lumina, fară a întuneca spațiul.
Un accent important se pune pe amenajarea spațiului exterior, fie că este o terasă sau un balcon, unde sunt aduse decorațiuni textile bogate, perne și cuverturi. Mobilierul de exterior este vopsit în culori pastelate și cu aceeași patină a timpului. Un stil bazat mai mult pe improvizație decât pe reguli stricte îmbină spiritul vremurilor trecute cu funcționalitatea actuală.