Meniu Zile și Nopți

Stilul neoclasic

O interpretare modernă a stilului clasic, opulent, al interioarelor locuințelor secolelor trecute, stilul clasic s-a dezvoltat în Europa la începutul secolului XVII. Păstrând eleganța stilurilor Baroc și Rococo, dar simplificând și ușurând încărcătura de detalii, acest stil a fost imediat adoptat de către societatea europeană cu standarde înalte ale locuirii. Inspirat din stilurile antice și grecești, elementele principale ale structurii sunt armonia și echilibrul. Interioarele sunt structurate simetric, având în general un element principal de decor în funcție de care se percepe axul de simetrie al compoziției. Elementul principal al spațiului, o masă din lemn masiv, un șemineu, un pat cu baldachin, ordonează amplasarea celorlalte piese de mobilier și decor în funcție de acesta, punându-l în evidență.

Caracterizat prin lux și eleganță, dar și prin bogăția elementelor decorative folosite, acest tip de amenajare este potrivită interioarelor spațioase, înalte, aerisite. De multe ori acest tip de abordare se folosește în restaurările locuințelor interbelice sau a conacelor care au spațiile proporționate deja în această direcție și care păstrează elemente originale restaurate.

În interioarele neoclasice regăsim delicatețea stucaturilor lucrate manual și a sculpturilor din lemn, de multe ori reinterpretate cu materiale și tehnici moderne. Un element distinct al acestui stil este tratarea pereților în registre orizontale și verticale. Astfel se folosesc placări sau brâuri decorative, casete reliefate și cu diferențe de nuanță sau material de finisare pentru a da o vibrație specială suprafețelor mari. Elementele decorative reliefate de tip brâu sunt utilizate la îmbinările de planuri, pe linia tavanului, în zonele centrale ale tavanului sau pe perimetrele golurilor.

Materialele textile folosite, cu decor încărcat și texturi mătăsoase evocă fastul epocilor trecute. Paleta de culori generală a spațiilor este pastelată, în nuanțe calde dar deschise de bej, gri, albastru deschis, verde și galben. Pentru accentele de culoare sunt folosite nuanțe de roșu, negru sau accente metalice. Mobilierul masiv și detaliat, din lemn sau materiale moderne și design reinterpretat are un rol practic dar și decorativ. Interioarele sunt bogat decorate, cu obiecte prețioase. Un accent deosebit se pune pe decorarea zonei ferestrelor, cu perdele și draperii bogate și galerii decorative. Tablouri, oglinzi cu rame deosebite, vasele din porțelan chinezesc, statuetele sau paravanele de șemineu întregesc un interior cu un stil cald, luxos, atemporal.

Caută