Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle / Sport

Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #29: Elefănțelul curios și dezvoltarea sustenabilă

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #29: Elefănțelul curios și dezvoltarea sustenabilă Share Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #29: Elefănțelul curios și dezvoltarea sustenabilă


Natura e casa noastră, suntem parte din ea, dar ne comportăm de parcă am fi separați de ea. Cum ar fi să schimbăm acest lucru, să sprijinim copiii în a deveni prieteni buni cu ea?

Prin proiectul nostru ne dorim reorganizarea, amenajarea și dotarea centrului de documentare și informare pentru a promova dezvoltarea sustenabilă.

Proiectul constă în amenajarea interioară a unui colț care promovează dezvoltarea sustenabilă, dotarea spațiului cu materiale didactice (cărți, planșe, jucării și jocuri care să promoveze dezvoltarea sustenabilă, competențele sociale etc.), un laptop, aparatură video în vederea desfășurării activităților didactice și o tablă inteligentă.

Prin implementarea proiectului vrem să inițiem copiii în gândirea și educația pentru sustenabilitate printr-o manieră interactivă combinând lectura, joaca, învățarea experiențială și gândirea sistemică.

România, în calitate de stat membru al Organizației Națiunilor Unite cât și al Uniunii Europene, și-a exprimat adeziunea la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU, în cadrul Summit-ului ONU pentru Dezvoltare Durabilă din septembrie 2015. Obiectivele susțin dezvoltarea României pe trei piloni principali: economic, social și de mediu. Strategia este orientată către cetățean și se centrează pe inovație, optimism, reziliență. În acest context România are nevoie de o schimbare a paradigmei pentru a face față schimbărilor, provocărilor actuale. La toate acestea răspunsul este dezvoltarea sustenabilă. Prin educația timpurie, creșterea armonioasă, holistică a copiilor în spiritul dezvoltării sustenabile, noi putem da o nouă șansă planetei, o nouă șansă generațiilor care vor veni. Noi suntem începutul viitorului nostru și acum este timpul în a acționa și a fi exemplu copiilor noștri, comunității din care facem parte.

Asociația ”Elefănțelul curios” Sibiu s-a înființat în 2013 din dorința părinților și a cadrelor didactice în a fi un un sprijin actului educațional, a îmbunătăți mediul copiilor în care aceștia învață. În 2021 am început alături de  Asociația Develop prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, proiectul „GRĂDINA DIN GRĂDINIȚĂ”, proiect care se află încă în derulare, prin care ne-am propus să creștem calitatea curții noastre pentru a oferi copiilor un spațiu nu doar cu rol recreațional, ci și educativ. Regenerarea zonei verzi era o necesitate majoră și pentru îmbunătățirea calității aerului, pentru a combate poluarea fonică, cât și pentru a reconecta copiii și comunitatea cartierului nostru cu natura. Astfel că până în prezent s-au plantat, cu ajutorul copiilor, părinților și cadrelor didactice, peste 40 de arbori, peste 50 de pomi fructiferi cât și copăcei cu rolul de „gard viu”. Urmează să implementăm și dorința noastră în a avea și o grădină didactică. Curtea se dorește a fi un spațiu mulți-funcțional, un model de bune practici. Prin acest proiect dorim să venim și cu o abordare integrată în a combate schimbările climatice, ca răspuns la COP 26 și FIT FOR 55, dar și a promova obiectivele programului universal, cunoscut ca Agenda 30, adoptate în 2015 de către Statele Membre ONU. România și-a luat angajamentul în a oferi un viitor mai bun copiilor noștri, noi ne alăturăm ca și cetățeni proactivi.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută