Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle / Sport

Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #28: Țara Colibelor în UNESCO

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #28: Țara Colibelor în UNESCO Share Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #28: Țara Colibelor în UNESCO


Ne propunem inițierea procedurilor de înscriere a peisajului cultural montan din zona Râu Sadului în lista de patrimoniu UNESCO. Astfel urmărim protejarea zonei și revitalizarea ei din punct de vedere al atractivității mai ales pentru localnici dar și pentru vizitatori.

Pentru a avea un dosar complet în acest demers, este nevoie de repertorierea tuturor celor 70 de colibe din zona montană a localității. Arhitecți și studenți la arhitectură vor elabora, în cadrul unei școli de vară toate măsurătorile necesare și vor descrie amănunțit colibele și specificul locului. Școala de vară se va desfășura în luna iulie 2022 iar proiectul va fi desfășurat în colaborare cu OAR Sibiu și Institutul Național al Patrimoniului.

Peisajul cultural împreună cu modul de viață și ocupațiile tradiționale din zona montană, dispar.
Din cele 213 colibe de fân care existau în 1955 pe cei 4 munți aparținători comunei din masivul Cindrel,  în prezent au mai putut fi inventariate doar 70. Acestea nu sunt toate într-o stare bună – doar 35 sunt funcționale, 20 fiind vizibil degradate, iar 15 deja căzute.  Dacă în 1955 se numărau 15.000 de oi, astăzi mai sunt doar ca. 3.000 de animale. În ultimii 30 de ani, situația s-a schimbat radical, turmele fiind duse din ce în ce mai puțin la munte din cauza condițiilor dure pentru oameni și a veniturilor scăzute rezultate din creșterea animalelor.

Propunem un proiect integrat, construit în jurul comunității care să protejeze zona montană ca peisaj cultural prin UNESCO și promovarea activităților tradiționale adaptate la realitățile de astăzi. Scopul final este acela de a deschide zone spre transformări cu sens și a face viața și munca, în și în jurul colibei cu fân, mai atractivă, mai ales pentru tinerii care doresc să continue ca păstori.

Inițiatorul proiectului, asociația My Transylvania, a desfășurat în ultimii 15 ani diverse programe, proiecte și evenimente în mediul rural și în zona montană cu scopul de a promova patrimoniul local cultural și gastronomic în vederea valorificării cât mai sustenabile a resurselor locale.

În 2014 am înființat Slow Food Sibiu iar din 2018 suntem membrii în programul ONU / Mountain Partnership care încurajează activitățile sustenabile în zonele montane. În 2021 am organizat peste 200 de proiecte și evenimente de cultură rurală în 9 regiuni din România: Transilvania, Banat, Maramureș, Țara Dornelor, Ținutul Zimbrilor Neamț, Moldova, Oltenia și Muntenia. Toate acestea au izvorât din evenimentul nostru emblemă, Transilvanian Brunch, apărut în 2008 și replicat de ca. 1.000 de ori în cei 15 ani de activitate. Anual în activitățile derulate sunt implicați 75 de voluntari și 2.000 de  localnici gazde.

Asociația My Transylvania a creat, pentru acest demers,  un grup de inițiativă format din primăria Râu Sadului care reprezintă comunitatea locală, atelierul Transylvanian Crafts din Șelimbăr și asociație.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.