Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle / Sport

Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #27: Șura dă Aripi!

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #27: Șura dă Aripi! Share Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #27: Șura dă Aripi!


”Șura dă Aripi!” este un afterschool gratuit pentru 15 copii  vulnerabili din clasele 1-4 din cartierul Gușterița. Va avea loc în anul școlar 2022-2023 cu sprijinul Asociației Tinerilor Pedagogi din Sibiu. Voluntari din cadrul asociației vor pregăti programul educațional. O persoană va fi salarizată și va fi responsabilă zilnic de proiect, va fi prezentă 5 ore/zi la activități și va fi sprijinită de alți voluntari din cadrul asociației Tinerilor Pedagogi și din comunitatea din Gușterița.

În cadrul programului vom asigura și o masă caldă zilnică fiecărui copil. Cei 15 copii vor fi deopotrivă romi și români care au condiții precare acasă, însă merg la școală. Copiii vor fi selectați și în funcție de participarea la orele de la școală și implicarea lor în activități deja organizate până acum la Șura Culturală.

În Gușterița există o comunitate mare de romi și români care trăiesc în condiții precare. E vorba de familii sărace, private de cele mai de bază nevoi, aflate adesea în situații limită. Fără posibilități materiale și locuind într-un cartier mărginaș (un adevărat slum în cazul romilor săraci), copiii acestor familii au nevoie de sprijin suplimentar pe partea educațională. Problemele cu care vin de acasă, din familie, îi fac de cele mai multe ori să abandoneze școala, și, chiar să recurgă la activități infracționale.

Unii copii termină școala și nu au o familie care să îi aștepte cu o masă caldă, nici părinți care să îi ajute la teme, ori pur și simplu să urmărească parscursul școlar al copiilor. Activitățile săptămânale, punctuale, desfășurate deja la Șura Culturală cântăresc prea puțin pentru o vizibilă dezvoltare personală. Un afterschool social este soluția la care ne-am gândit, pentru că ar oferi zilnic copiilor participanți un suport material, moral și emoțional.

Asociația Dia.Logos promovează transferul de cunoștințe și valori între spațiul german și cel  românesc, prin încurajarea voluntariatului și a implicării cetățenești. Membrii acestei asociații  au experiențe de studii doctorale sau postdoctorale în Germania și doresc să implementeze  din experiența lor în contextul românesc.

Asociația Dia.Logos are deja experiență în dezvoltarea de programe culturale și educaționale  în parteneriat cu Parohia Sibiu-Gușterița: Școala de vară „Muzică și Mișcare”, corul de copii Dia.Logos, și alte evenimente culturale și sociale, desfășurate în ultimii trei ani la „Șura Culturală Gușterița”.

Dintre activitățile desfășurate în 2020 și 2021 amintim:

– renovarea Șurii Culturale Gușterița (cu sprijinul voluntarilor, al sponsorilor și al  donatorilor). Proiectul este aproape de finalizare.

– organizarea de ateliere de muzică, arte plastice, robotică (în colaborare cu Științescu Hub), la care au participat până  acum peste 100 de copii.

– sesiuni de renovare a unei case vechi de 200 de ani și transformarea acesteia într-un  muzeu viu cu activități meșteșugărești și de grădinărit – Casa românească Gușterița

– organizarea unui bazar caritabil în iulie 2020.

– organizarea evenimentului Zilele Recoltei în Gușterița în octombrie 2020 cu scopul de a  populariza Șura Culturală ca spațiu cultural-social. În cadrul evenimentului,  colaboratorii noștri au susținut concerte, ateliere, proiecții de film, seara de chitară,  spectacole de teatru.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută