Tinerii instituționalizați au nevoie de persoane motivate, echilibrate și pregătite să răspundă nevoilor lor. De 5 ani facem echipă cu personalul centrelor de plasament pentru a oferi copiilor sprijinul emoțional, încurajările și îndrumările de care au nevoie.
Unicef susține în Ghidului pentru întărirea forței de muncă din serviciile sociale pentru protecția copilului faptul că ”investiția în forța de muncă din serviciile sociale va aduce profituri mari pentru protecția copilului. Resurse umane dedicate și calificate în protecția copilului sunt esențiale pentru coordonarea eforturilor și resurselor și furnizarea unui sistem de sprijin pentru copii”.
Ne propunem să sprijinim persoanele care lucrează direct cu tinerii instituționalizați prin ateliere de art-terapie și prin crearea unor grupuri de suport și de învățare cu privire la nevoile copiilor.
Personalul din centre este partenerul esențial alături de care încercăm să venim în întâmpinarea nevoilor tinerilor instituționalizați, simțind în mod direct încărcătura emoțională și provocările pe care interacțiunea cu tinerii instituționalizați le aduce. Astfel, avem nevoie să creăm un cadru sigur și propice, în care să vorbim despre aceste probleme și să găsim soluții împreună.
Conform studiului Resurse şi nevoi de suport în integrarea socială a copiilor şi tinerilor protejaţi în servicii rezidenţiale de protecţie a copilului, ”perfecţionarea personalului care lucrează în unităţile de tip rezidenţial este foarte importantă pentru creşterea calităţii serviciilor pe care acestea le oferă, cu implicaţii majore asupra vieţii tinerilor rezidenţi. Personalul cu rol educativ din serviciile de tip rezidenţial nu are acces corespunzător la cursuri de formare continuă, deşi resimt acut nevoia acestor instruiri.”
Această nevoie de instruire și sprijin constant este remarcată și de Vlad Alexandrescu, care consemnează în Copiii lui Irod, Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului, că ”acest personal ar trebui, de asemenea, să parcurgă un program de formare, evaluare și susținere specific nevoilor copiilor care cresc în lipsa unei familii organizate, abandonați”.
Asociația De Poveste este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 2017 cu scopul de a sprijini copiii și tinerii din centrele de plasament din județul Sibiu și de a contribui la integrarea lor în comunitate.
Mijloacele prin care ne îndeplinim scopul sunt prezența voluntarilor în patru centre de plasament, cursuri de dezvoltare personală și orientare profesională, activități de conștientizare a situației copiilor și de implicare activă a membrilor comunității, ateliere de art-terapie și psihoterapie.
În ultimii 5 ani am fost prezenți constant în centrele de plasament din județul Sibiu, lucrând în colaborare cu personalul acestora. Avem o relație foarte bună de colaborare cu educatorii și șefii de centre, fiind partenerii noștri în toate activitățile desfășurate. Am fost și suntem martorii schimbărilor din cadrul centrelor de plasament și a felului în care aceste schimbări afectează întreg ecosistemul din ele.
Ne propunem să desfășurăm acest proiect alături de specialiști cu experiență în lucrul cu copiii și tinerii din centrele de plasament, care înțeleg foarte bine nevoile copiilor instituționalizați și pot oferi personalului din centre și voluntarilor sprijinul de care au nevoie:
– Adrian Bratu, psihoterapeut specialist, cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu, va coordona grupul de suport.
– Kristina Rațiu-Demuth, art-terapeut acreditat, cu o experiență de peste 13 ani în domeniu, va susține atelierele de art-terapie Farbenlicht.
– Iulia Popa, psiholog clinician și psihoterapeut în formare, va facilita activitățile de team-building.