Există pași înainte, dar și pași înapoi.
Pentru recuperarea copiilor cu deficiențe neuromotorii, doar cu foarte multă terapie se pot face pași înainte. Contează fiecare ora de terapie și fiecare mic progres este un pas către o viață independentă. Dacă după mii de ore de terapie si extrem de multă muncă, copilul întrerupe terapia, o mare parte din progres se pierde și se fac pași înapoi în recuperarea copilului.
Noi nu putem să înțelegem munca și frustrarea copiilor, în încercările lor de a reuși ceea ce pentru noi e firesc. Dar putem, cu ajutorul acestui proiect, să oferim cel puțin o parte din orele de terapie necesare copiilor cu deficiențe neuromotorii, pentru că fiecare oră, fiecare efort și fiecare pas contează.
Paralizia cerebrală infantilă nu se vindecă.
Copiii care se nasc cu paralizie cerebrală (responsabilă printre altele și de deficiențe neuromotorii), au nevoie constantă și pentru tot restul vieții de terapie. Prezența sau absența terapiei în viața lor, determină dacă în evoluția sa, copilul va face pași înainte sau înapoi. Este nevoie de efort constant, fizic, psihic și financiar, pentru a oferi copiilor cu deficiențe neuromotorii șansa să ajungă adulți independenți, care să aducă plus valoare comunității din care fac parte.
Orele de terapie oferite de stat pentru recuperarea copiilor, sunt departe de ceea ce au ei cu adevarat nevoie. Părinții copiilor care vor beneficia de acest proiect, vor avea o mica pauză, știind că, cel puțin pentru o perioadă, nu vor mai trebui să-și facă griji pentru plata terapiei. Ne dorim să implementăm proiectul în luna decembrie a acestui an și în prima lună a anului viitor, ca un cadou pe care să-l oferim acestor parinți.
Asociația Copil Unicat este dedicată copiilor cu deficiențe neuromotorii, având ca scop creșterea șanselor de recuperare pentru copiii beneficiari și susținerea acestora pe termen lung. Din 2018 până în prezent, am ajuns de la 3 la 24 de beneficiari permanenți, la care se adaugă copiii care beneficiază sporadic de anumite proiecte.
Am desfășurat proiecte care au avut ca scop informarea despre paralizia cerebrală la copii și despre drepturile copiilor cu dizabilitati, strângerea de fonduri pentru cauze medicale si sprijin psihologic pentru părinții copiilor cu dizabilități, ajungând la proiecte care au oferit copiilor terapie cu animale, ședințe de călărie sau intrări la piscină.
În anul 2020 am avut primul proiect depus la Maratonul Internațional Sibiu. Având sprijinul a 24 de alergători și 152 de susținători, am reușit să depășim cu 13 procente target-ul propus. Cu ajutorul finanțării obținute, 15 copii cu dizabilități neuromotorii au beneficiat de kinetoterapie și terapie asistată de animale, iar familiile acestora au beneficiat de întâlniri on-line cu un psiholog, pentru a obține sfaturi și sprijin.
Cu 99 de alergători si 147 de susținători, în anul 2021 proiectul nostru din cadrul Maratonului Internațional Sibiu a depășit targetul propus cu 18,55 %. Astfel, 17 copii beneficiază de un total de 200 de ore de kinetoterpie și terapie asistată de animale, pentru a le aduce puțină speranță si multe zâmbete.