În anul 2017, Asociația „Centrul European Pentru Întâlnirea Tineretului – Biserica Cetate Hosman” (CEPIT) a preluat fosta casă a predicatorului, aflată în proximitatea casei parohiale și făcând parte din ansamblul bisericii fortificate.
Scopul acțiunii este restaurarea casei istorice și repunerea în folosință a acesteia ca loc de găzduire a voluntarilor. Dat fiind stadiul înaintat de degradare în care se află casa, s-a identificat o listă lungă de lucrări necesare: refacerea acoperișului, lucrări la structura de rezistență, adăugarea instalației electrice, legare la rețeaua de apă etc. Aceste lucrări au fost efectuate accesând diverse surse de finanțare în anii trecuți. Pasul următor constă în amenajarea interiorului: finisarea viitorului dormitor, a bucătăriei și a biroului și mobilarea corespunzătoare.
Am identificat trei tipuri de nevoi legate de acest proiect, mai exact trei perspective ale aceluiaș neajuns. În primul rând, este vorba de nevoia publicului nostru, aceea de a avea la dispoziție o persoană care să le poată oferi un tur ghidat și răspunsuri la întrebări. În perioada aprilie – septembrie ne bucurăm de un număr mare de turiști dornici să viziteze cetatea și arealul acesteia. Asta ne bucură foarte mult, dar nu putem nega faptul că există situații în care nu putem oferi aceste servicii datorită lipsei de personal disponibil.
A doua perspectivă este cea a comunității din Hosman. Credem că relația noastră cu comunitatea locală are de pierdut din cauza lipsei unei persoane care să aparțină vecinătății lor, cu care să ia legătura zilnic și în care să aibă încredere.
Privind din unghiul nostru, al asociației, observăm nevoia unor voluntari pe termen lung care să ne ofere timpul și implicarea lor în schimbul cazării, a mâncării și a oportunităților de învățare și dezvoltare.
CEPIT și-a început activitatea în anul 1995. De-a lungul anilor au avut loc nenumărate acțiuni, cele mai importante fiind: restaurarea casei parohiale din Hosman și transformarea acesteia într-un centru de tineret, organizarea de evenimente culturale internaționale și punerea accentului pe relațiile interetnice, restaurarea șurii, organizarea a șapte ediții de Holzstock Festival, organizarea Târgului de Crăciun din Hosman, pentru păstrarea tradițiilor săsești și a cel puțin două workshop-uri de restaurare/ an pentru studenți și pasionați de istoria locală.
De la preluarea Casei Predicatorului până în prezent au existat mai multe inițiative și parteneriate care au dus la reabilitarea diverselor părți ale casei. O mare parte din lucrări au fost realizate în cadrul unui proiect Erasmus Plus care a adus împreună patru școli profesionale din diferite țări europene. Elevii participanți au avut ocazia să-și facă stagiul de practică, lucrând sub supravegherea profesorilor, în satul Hosman.
Majoritatea proiectelor noastre sunt realizate cu ajutorul voluntarilor, pentru care organizăm ateliere și cărora ne dorim să le împărtășim legătura pe care noi o simțim cu patrimoniul local. De aceea alegem întotdeauna pentru proiectele noastre de restaurare meșteri care pe lângă aptitudinile profesionale, au și darul de a da mai departe cunoștințele și pasiunea.