Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle / Sport

Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #10: Cazare și masă pentru beneficiarii SUS INIMA Sibiu

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #10: Cazare și masă pentru beneficiarii SUS INIMA Sibiu Share Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #10: Cazare și masă pentru beneficiarii SUS INIMA Sibiu


Este important să fim în continuare conștienți de faptul că lipsa condițiilor materiale decente continuă să fie un factor determinant în lupta cu cancerul. Un număr semnificativ de pacienți oncologici aleg să nu continue tratamentul recomandat, datorită faptului că condiția lor materială nu le permite să facă naveta sau să stea în chirie/hotel în Sibiu pentru 6-8 săptămâni, atât cât durează tratamentul.

SUS INIMA îi deservește pe o mare parte din acești pacienți. Toate serviciile SUS INIMA sunt oferite gratuit și puse la dispoziția beneficiarilor. Casă SUS INIMA oferă o masă caldă pe zi și cazare care include accesul la dormitoare, băi, o bucătărie și o grădină exterioară complet mobilate și dotate cu toate cele necesare, de la lenjerii curate la farfurii sau produse de igienă. Ne propunem să strângem împreuna suma care va acoperi nevoile însumate pentru Casă SUS INIMA 1 și Casă SUS INIMA 2 din Sibiu pe o perioadă de 6 luni.

În perioada de prospectare a situației oncologice locale, echipa SUS INIMA a recunoscut încă o nevoie stringentă, de care depinde destinul bolnavilor oncologici care beneficiază de tratament radioterapeutic și, respectiv tratament combinat chemio+radioterapie. Anume, faptul că foarte mulți pacienți întrerup acest tratament datorită condiției materiale precare sau distanței de parcurs de la domiciliu până la laboratorul de radioterapie, neavând posibilitatea de a își plăti cazarea sau transportul zilnic pentru a beneficia de tratament.

În acest sens, pornim de la următoarele cifre indicatoare 888 pacienți/an, dintre care cel puțin 40% necesită sprijin financiar pentru continuarea tratamentului radioterapeutic. Soluția propusă de noi a dus în 2019 la înființarea Casei SUS INIMA, care reușește să acopere, prin cele două unități de cazare din Sibiu de cazare temporară, 27% din această nevoie.

Asociația SUS INIMA este o organizație de caritate nonguvernamentală, înființată în Sibiu, cu scopul sprijinirii persoanelor afectate de cancer, atât a celor diagnosticate, cât și a familiilor și îngrijitorilor lor. După finalizarea perioadei de prospectare a contextului general local, asociația SUS INIMA a identificat două direcții de dezvoltare, fiecare având beneficii pe termen scurt, mediu și lung pentru pacienții oncologici și aparținătorii lor.

Prima inițiativă a asociației a fost dezvoltarea proiectului “Centrului de suport oncologic SUS INIMA”, astfel încât astăzi, echipa noastră include doi navigatori de pacienți oncologici, un lucrător social, psihologi și nutriționiști care deservesc activitatea centrului, axată pe suplinirea acestor nevoi: nevoia de siguranță; nevoia de iubire și apartenență, nevoie de stimă și nevoia de actualizare.

Dintre beneficiile pe care le urmărim pentru a întâmpina aceste nevoi, menționăm:

posibilitatea de a întâlni alte persoane aflate în aceeași situație;

dezvoltarea de noi relații personale și evitarea izolării sociale;

posibilitatea de a împărtăși informații despre diferite subiecte;

învățarea și practicarea de exerciții fizice pentru recuperarea fizică;

facilitarea întâlnirii cu specialiști din domenii diferite (oncologie, radioterapie, fizioterapie, psihoterapie);

activități speciale de reducere a depresiei și stresului.

Toate acestea au că scop direct: îmbunătățirea stării de spirit, respectiv a calității vieții pacienților și aparținătorilor în vederea depășirii contextului oncologic în echilibru și siguranță.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută