Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle / Sport

Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #2: Clasa din grădina școlii

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #2: Clasa din grădina școlii Share Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #2: Clasa din grădina școlii


În zilele noastre, educația tradițională este, în general, compactată între patru pereți iar copiii iau prea puțin parte la activități în aer liber, fără posibilitatea trăirii unor experiențe concrete de învățare prin ceea ce văd, ating, miros sau aud.

Pornind de la dorința adaptării educației oferite copiilor la schimbările mediului înconjurător, de la rezultatele studiilor care atestă beneficiile învățării experiențiale outdoor și dorind să valorificăm și eficientizăm spațiul nostru verde, o grădină cu pomi și arbuști, cu filigorie și echipamente de joacă, prin proiectul Clasa din grădina școlii ne dorim continuarea transformării celor 1.096 mp ai grădinii Școlii Gimnaziale nr. 4 într-o clasă în natură, unde cei 932 elevi să poată beneficia de conexiunea cu natura, învățarea experențială, participativă și senzorială.

Nevoia amenajării grădinii a reieșit în urma aplicării unui chestionar la nivelul dascălilor, reprezentanții elevilor și reprezentanții părinților în vederea selecției ideii de proiect. În urmă cu doi ani proiectul a fost depus în vederea obținerii fondurilor necesare, nu s-a numărat însă printre proiectele finanțate la acea oră.

Cu toții am considerat că spațiul grădinii este o sursă benefică pentru completarea educației de calitate, oferite la toate cele trei niveluri de învățământ ale unității. Grădina școlii reprezintă locul ideal de a pune în practică principiile învățării experiențiale. Locul este umbrit pe alocuri de coroanele copacilor și pomilor fructiferi. A fost amenajat în decursul anilor cu echipamente de joacă, ansamblu mese și bănci, totalizând 30 locuri și o filigorie, fiind rezultatul altor proiecte la nivelul școlii și donații.

Spațiul este însă incomplet și nu este pregătit pentru orice timp și anotimp, astfel că jumătate din anul școlar este nefolositor, echipamentele și filigoria fiind îngropate în noroi.

 

Grupul de inițiativă „Spartacus” s-a format din dorința de a rezolva una dintre cele mai importante nevoi actuale ale școlii, aceea de a transforma grădina într-o clasă verde, o clasă unde fiecare preșcolar, școlar sau elev de gimnaziu să se poată bucura de beneficiile învățării experențiale outdoor, pe durata întregului an școlar.

Membrii grupului de inițiativă sunt dascăli și părinți ai elevilor, preocupați de calitatea actului educațional, dezvoltarea instituției și crearea a cât mai multe oportunități de dezvoltare armonioasă și echilibrată, atât pentru copii cât și pentru cadrele didactice.

Școala a derulat în trecut și alte proiecte, unul dintre acestea fiind proiectul Grădinescu, în urma căruia s-a realizat filigoria și o parte a amenajării grădinii.

Proiectul este coordonat de Rodean Anca, profesor pentru învățământul preșcolar, care are o bogată experiență în scrierea și implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă (coordonarea altor 4 proiecte Maraton în beneficiul unui ONG și a altor trei unități de învățământ și a peste 25 proiecte Erasmus Plus).

Membrii grupului de inițiativă “Spartacus“ și implicit ai echipei de proiect sunt:

Dnele. Babeș Bianca, Itu Anca, Irimie Adriana și dl. Ispas Virgil – președinții comisiilor de părinți de la nivelul fiecărui ciclu de învățământ;

Dnele. Rodean Anca, Vrancea Manuela, Tatu Adriana, Risti Anamaria, Bodea Mihaela, Miricescu Maria, Crețu Crinela, Dăian Alexandrina, Luca Nicoleta – profesori pentru învățământul preșcolar, primar sau gimnazial;

Dnele. Maniu Gabriela, Popa Ileana – profesori și directorii instituției.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.