Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/04/2022
Artă & Cultură

Saloanele SoNoRo – un nou episod, dedicat Rhapsodie Roumaine, disponibil online, pe platforma art.raiffeisen.ro

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Saloanele SoNoRo – un nou episod, dedicat Rhapsodie Roumaine, disponibil online, pe platforma art.raiffeisen.ro Share Saloanele SoNoRo – un nou episod, dedicat Rhapsodie Roumaine, disponibil online, pe platforma art.raiffeisen.ro


Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală a lansat cel de-al doilea episod al Saloanelor SoNoRo: Rhapsodie Roumaine, filmul înregistrării și lansării albumului Rhapsodie Roumaine de către Ensemble Raro, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri. Episodul este disponibil spre vizionare gratuit pe art.raiffeisen.ro și poate fi vizionat aici.

Saloanele SoNoRo este un proiect care poartă amprenta proaspătă și creativă a echipei SoNoRo și constă dintr-o serie de cinci filme despre muzică și muzicieni, fiecare dedicat unui subiect care ar fi putut să fie centrul unui salon muzical în alte timpuri, acum transformat într-un salon virtual.

Rhapsodie Roumaine este al doilea episod al seriei Saloanele SoNoRo și reprezintă o amintire a unei înregistrări și o îmbarcare într-o călătorie internațională în care muzicienii ne ajută să descoperim frumusețea câtorva dintre cele mai importante lucrări ale lui Enescu: „Rapsodia Română nr. 1” – într-un aranjament pentru cvartet cu pian și Sonata nr. 3 pentru vioară și pian „dans le caractère populaire roumain“, de o frumusețe unică și de o mare intensitate emoțională.

Episodul doi al Saloanelor SoNoRo, Rhapsodie Roumaine, invită în culisele înregistrării unui album care are în centru una dintre cele mai importante compoziții ale marelui compozitor român George Enescu. Albumul a fost înregistrat de către Gilles Apap – vioară, Alexander Sitkovetsky – vioară, Răzvan Popovici – violă, Bernhard Naoki Hedenborg – violoncel și Diana Ketler – pian și lansat printr-un turneu internațional în 2018, pe cele mai importante scene ale lumii, printre care Carnegie Hall, din New York sau Concertgebow, din Amsterdam.

Saloanele SoNoRo – un nou episod, dedicat Rhapsodie Roumaine, disponibil online, pe platforma art.raiffeisen.ro
Muzicieni “Rhapsodie Roumaine”

În film se poate descoperi munca din spatele înregistrării unui album, însă și modul în care artiștii, fiecare provenind dintr-o cultură diferită, l-au perceput pe George Enescu și au relaționat cu muzica sa.

Printre lucrările care pot fi ascultate în film se numără:

  • George Enescu (1881-1955) – Romanian Rhapsody No. 1, în A major, Op.11, arnajament pentru cvartet de pian de Thomas Wally;
  • Béla Bartók (1881-1945) – An Evening in the Village, pentru vioară și pian;
  • George Enescu (1881-1955) – Sonata No. 3 pentru vioară și pian în A minor, Op.25 “dans le caractère populaire roumain”;
  • Béla Bartók (1881-1945) – Duos for Two Violins, Sz.98, arnajament pentru două viole;
  • Béla Bartók (1881-1945) – Dansuri populare românești, Sz.56 pentru vioară și pian;
  • George Enescu (1881-1955) – Nocturne Ville d’Avrayen, pentru cvartet de pian.

 

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale romanești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (14 ani), SoNoRo Arezzo (11 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (3 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Saloanele SoNoRo – un nou episod, dedicat Rhapsodie Roumaine, disponibil online, pe platforma art.raiffeisen.ro

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.