Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/04/2022
Eat & Drink

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume Share Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume


Am putea mânca pască sau friptură de miel în orice alt moment al anului, însă parcă în nici o altă perioadă nu sunt la fel de gustoase ca în cea a sărbătorilor pascale. Nu ar trebui să fim surprinși de faptul că și alte țări au variante ale preparatelor noastre clasice, în cele ce urmează urmând să vedem cum sunt reinventate în cadrul altor culturi.

Le Gigot d’Agneau Pascal

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume
Le Gigot d’Agneau Pascal

La noi, friptura de miel la cuptor n-ar fi completă fără un sos realizat din foarte multă ceapă și usturoi verde. Totuși, friptura francezilor este asezonată cu un mix de ierburi aromatice, făcută la grătar și servită adesea alături de cartofi la cuptor și fasole roșie. Preparatul se numește Le Gigot d’Agneau Pascal și de cele mai multe ori se servește alături de vinuri precum: Pomerol, Côtes-du-Rhône sau Coteaux-du-Layon. Tradițional sunt folosite coapsele mielului, însă rețeta poate fi adaptată și la celelalte părți ale animalului.

Chakapuli

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume
Chakapuli

Friptura de miel mai este servită și în Georgia, sub forma unei supe. Aceasta se numește Chakapuli și pe lângă carne i se mai adaugă vin alb, frunze de tarhon, tkemali (prune verzi), arpagic și ardei gras (de preferabil verde). Acest preparat este consumat și în restul anului, însă numai primăvara și, implicit, în perioada Paștelui pare să fie gătit în masă, întrucât prunele nu sunt încă coapte.

Souvla

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume
Souvla

Souvla este un preparat specific Ciprului, care adesea se consumă în Săptămâna Mare. Bucăți de carne de miel sunt puse pe o frigăruie și gătite pe un grătar cu cărbuni. Deși numele par asemănătoare, Souvla este diferit de preparatul grecesc Souvlaki, unde carnea este tăiată în bucăți mult mai mici. Când Souvla sunt aproape gata, se stropește cu un mix realizat din oregano, sare, piper, ulei și vin alb. Preparatul mai este consumat și în perioada Crăciunului.

Pascualina Pie

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume
Pascualina Pie

O versiune a tradiționalului drob regăsim în Argentina, sub denumirea de Pascualina Pie. Aluatul acestui preparat este alcătuit din 33 de foi de plăcintă, iar umplutura include: spanac, anghinare, pătrunjel tocat și brânză ricotta. La fel ca la drob, ouăle fierte sunt așezate în așa fel încât la tăiere să fie vizibile în mijlocul feliei. Același preparat poate fi mâncat și în Italia, sub denumirea de Torta Pasqualina.

Drob Sarma

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume
Drob Sarma

Un alt fel de drob se consumă și în Bulgaria și poartă denumirea de Drob Sarma. Printre diferențe se numără utilizarea mentei și a orezului, dar și lipsa ouălor fierte. Acestea sunt prezente în cadrul preparatului, însă sunt amestecate și turnate deasupra pentru a forma crusta drobului bulgăresc. De cele mai multe ori este servit alături de smântână sau iaurt.

Paska

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume
Paska

 

După friptură și drob, cu siguranță ni s-a făcut poftă de o pască. Totuși, alte popoare au ales să nu includă brânza dulce în variațiile acestui preparat, ceea ce posibil să situeze pasca românească printre cele mai bune. Astfel, în Ucraina, Paska reprezintă o pâine dulce ce poate conține, însă nu este obligatoriu, stafide, migdale, esență de vanilie sau șofran. Aluatul de Paska este adesea împletit, întrucât se crede că doar așa pot fi alungate spiritele rele.

Mona de Pascoa

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume
Mona de Pascoa

O altă variantă de pască regăsim în Spania, sub denumirea de Mona de Pascoa. Aceasta are de cele mai multe ori formă rotundă, iar în mijloc sunt plasate ouă fierte tari. Cu timpul, ouăle au fost înlocuite de ciocolată și Mona a ajuns să arate mai mult cu o prăjitură, decât cu o turtă. Mona poate fi cumpărată și în timpul anului, însă fără oul din mijloc, purtând și alte denumiri, precum: tonya, panou, pa socarrat sau coca bova. Tradițional, Mona sunt oferite copiilor de către părinții spirituali, în Duminica Paștelui.

Pinca

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume

Preparat inițial pentru a arăta începutul primăverii, Pinca este o versiune de pască ce conține atât stafide, cât și coajă de lămâie, dar ingredientul ce o face specială este prošek, un vin foarte cunoscut în zona Sloveniei și Croației, unde este și preparată turta, de altfel. De cele mai multe ori, Pinca este consumată în Duminica Paștelui.

Hot Cross Buns

Mielul, drobul și pasca de prin alte locuri din lume
Hot Cross Buns

Considerate un simbol al prieteniei în Marea Britanie, Hot Cross Buns pot fi găsite astăzi pe tot parcursul anului, pâinile dulci fiind umplute cu ciocolată sau nuci, însă, inițial, erau consumate doar în perioada sărbătorilor pascale și conțineau fructe confiate.

Deși majoritatea preparatelor menționate sunt consumate cu precădere în perioada Paștelui, nu excludem posibilitatea de a le găti și în alte momente, întrucât multe dintre mâncărurile menționate par a se rupe de tradiție și a fi prezente în magazine pe întreg parcursul anului. Poate nu ar strica să încercăm, măcar o dată, să vedem și ce gust are drobul de… Crăciun.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.