Teatrul Ion Creangă pregătește la Sala Mică o nouă producție al cărei scenariu s-a construit după mult îndrăgita poveste „Ursul păcălit de vulpe”, scrisă de Ion Creangă. Este pentru prima dată când acest titlu cunoscut de toți copiii își face loc în repertoriul teatrului. Pe lângă personajele cunoscute din povestea clasică, și anume Vulpea (Vlad Lință) cea vicleană care inițial îl păcălește pe Țăran (Ciprian Niculae) și mai apoi pe Urs (Cristian Boeriu), în scenariul scris de Valeria Stoian apare și Peștele (Ciprian Niculae) – personajul buclucaș care îi va ajuta pe copii să deslușească învățămintele poveștii. Avanpremiera va avea loc pe data de 8 aprilie, ora 18:00, iar premiera oficială pe data de 10 aprilie de la orele 17:00, respectiv 18:30.
Andrei Răduț semnează regia și scenografia spectacolului, iar responsabil cu ambianța sonoră este Radu Mihalache. Echipa de creație a spectacolului propune o cheie modernă, în care elementele de decor minimalist vor fi învăluite în videoproiecții spectaculoase cu scopul de a transpune micii spectatori în universul personajelor fantastice. Spectacolul face parte din programul „ideaTIC. Laboratorul de povești” care presupune producții inițiate de actorii teatrului bazate fie pe texte clasice, adaptări sau chiar scenarii proprii.
Pe lângă premiera spectacolului „Ursul păcălit de vulpe”, în programul lunii aprilie se pot urmări spectacole diverse, ale căror scenarii fie se desprind din pleiada creațiilor universale fie aduc pe scenă spiritul autentic românesc, surprins cu multă pricepere de marii scriitori români. Din colecția numeroasă, amintim titluri precum: „O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin”, „Jack și vrejul de fasole”, „O poveste a porcului”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Fata babei și fata moșului”, „De-a Micul Prinț” sau „Prostia omenească”. Poate cele mai speciale producții ale teatrului sunt cele dedicate bebelușilor cu vârsta până în 3 ani, care îmbină elemente din sfera limbajului nonverbal. În acest caz, poveștile se spun cu ajutorul mișcărilor controlate ale corpului sau obiectului în spațiu și a unor materiale care joacă un rol important în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Dintre spectacolele nonverbale amintim: „CUTInE”, „ÎmpreLună”, „Rotundul jucăuș” sau „Bună dimineața!”.
Un alt program special al Teatrului Ion Creangă este cel de ateliere creative, de bricolaj sau chiar unele în care se pot deprinde tehnici de gestionare a emoțiilor. Aceste ateliere sunt coordonate de actorii teatrului, iar din dorința de diversificare a ofertei, se regăsesc și ateliere coordonate de pedagogi ai Școlii Gimnaziale Libere Waldorf. Așadar, în luna aprilie, acest program propune activități alternative de a petrece timp de calitate împreună.
Spectacolele Teatrului Ion Creangă se pot vedea la Sala Mică (Str. Biserica Amzei nr. 21-23) sau pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga nr. 1).
Programul poate fi consultat pe: www.teatrulioncreanga.ro
Text de Iulia Rîpan/Teatrul Ion Creangă