Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/04/2022
Viața Orașului

Artista Mihaela Mihalache propune publicului sibian expoziția ”Transmigrația spațiului” la Muzeul Național Brukenthal

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Artista Mihaela Mihalache propune publicului sibian expoziția ”Transmigrația spațiului” la Muzeul Național Brukenthal Share Artista Mihaela Mihalache propune publicului sibian expoziția ”Transmigrația spațiului” la Muzeul Național Brukenthal


Ursulețul de pluș și vitrina sunt cele două metafore, prezentate separat sau combinate, leitmotiv al lucrărilor din expoziția Transmigrația spațiului, semnată de Mihaela Mihalache, deschisă la Muzeul de Artă Contemporană al Muzeului Național Brukenthal. Cele două elemente simbolizează intimitatea spațiului privat și creativ și, respectiv, disponibilitatea de comunicare, sinceritatea, transparența pe care artista le propune între mesajul său și spectator.

Pentru Mihaela Mihalache personalizarea și asumarea spațiului în care trăiește este imperativă. Legătura pe care o stabilește cu acesta se definește printr-un admirabil firesc și are loc prin receptori speciali, deosebit de sensibili, cu care îi identifică trăsăturile fundamentale. Configurația unui anume loc și limitările acestuia declanșează procesul de identificare a eului interior, spațiul real, spațiul subiectiv și sinele artistei intrând astfel într-un incitant dialog. Fiecare spațiu parcurs presupune fenomenul de Transmigrație (titlul expoziției), respectiv o în-suflețire, o redefinire determinată de factorul temporal și de cel uman.

Lucrările prezentate în expoziție sunt o translare în plan artistic a parcursului pictoriței prin patru spații de locuit, în ultimii ani: în anul 2018, atelierul din centrul urban al Clujului, în 2019, atelierul spaţiului de rezidenţă din Luxembourg, în anul 2020 atelierul din propria locuinţă în condițiile izolării din timpul pandemiei, iar în anii 2021 şi 2022 atelierul ataşat locuinţei proprii din mediul rural. Ca locuitor al acestor încăperi, ursulețul de pluș devine simbol cheie pentru comunicarea cu trecutul, precum și cale de acces către viitor prin intermediul imaginației artistei.

În lumini și umbre de interior, cu deschideri și obturări, cu transparențe și matizări, încărcate de amintiri și găzduind mereu speranțe de viitor, conținând nevoia de intimitate și siguranță, dar și stropul de teamă de limitări și nevoie de libertate, încăperile din lucrările de pictură și grafică prezentate se re-construiesc împreună în sala pe ale cărei simeze sunt instalate acum, creând un nou spațiu pe care artista și-l asumă și în care ne invită să o cunoaștem prin intermediul operelor sale.

Absolventă a Universității Naţionale de Arte, Bucureşti, specializarea pictură, Mihaela Mihalache a obținut Masterul în Arte Vizuale în 2016, apoi, în 2019, Doctoratul în Arte Vizuale, cu teza „Studiul spaţiului de interior în arta şi cultura vizuală”, la Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca. În anul 2018 a fost Coordonator al proiectului cultural FabZine, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, iar în 2019 a beneficiat de Rezidență artistică în cadrul programului Artiști în rezidenţă pus la dispoziție de Ministerul Culturii din Marele Ducat de Luxemburg, Annexes du Château de Bourglinster. A participat la numeroase expoziții de grup, începând cu anul 2012, în țară și străinătate și a deschis expoziții personale la Târgu Mureş (2021), New York – expoziție on-line (2020), Cluj-Napoca și Luxemburg, Kirchberg, Londra și Praga (2018, 2019) și București (2016).

Expoziţia: MIHAELA MIHALACHE. Transmigrația spațiului

Artist: Mihaela Mihalache

Locul desfăşurării: Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6

Durata: 6.04.-30.04.2022

Vernisaj: 6 aprilie, ora 14.00

Curator: Dr. Iulia Mesea

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.