Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/03/2022
Artă & Cultură / Teatru

SPECTACOL | Întrebări pentru NOTĂ DE TRECERE

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii SPECTACOL | Întrebări pentru NOTĂ DE TRECERE Share SPECTACOL | Întrebări pentru NOTĂ DE TRECERE


Despre ce e NOTĂ DE TRECERE?

Notă de trecere este o culegere de scene scurte despre violență, mobbing și abuzuri sexuale la studii doctorale de la universități. În mod ironic și construit ca un musical, autoarea – care se bazează pe experiențele sale și ale altor studenți de studii doctorale – critică sistemul universitar care se bazează pe principii de patriarhat, ierarhie, competivitate și lipsă de stabilitate financiară. Agata M. Skrzypek (n. 1993) este dramaturgă, regizoare și traducătoare. A publicat textele sale în reviste teatrale poloneze precum Didaskalia și Dialog și în cotidianul Gazeta Wyborcza. A absolvit Academia Teatrală Aleksander Zelwerowicz din Varșovia. Pregătește doctorat la Facultatea de Limba Polonă a Universității Jagiellone din Cracovia. 

Cum arată NOTA DE TRECERE?     

Spectacolul este o formulă nouă și inovatoare în teatrul românesc care se remarcă în primă fază prin absența fizică a performerilor, actrițele fiind înregistrate audio. Plasarea într-o galerie de artă garantează printre altele depărtarea de “mirajul” scenei italiene în care publicul este despărțit fizic de spațiul scenic. În mijlocul spațiului nostru se află două obiecte: un corp sculptural suspendat format din zahăr – substanță binecunoscută pentru proprietățile ei gustative, calorice și toxice – zahăr ce va fi topit în timp real de către un laser. “Picăturile” de zahăr topit vor pica pe o instalație textilă – printre multe altele o metaforă a felului  în care ne îmbrăcăm pentru a fi acceptați în societate – atât ca mod necesar de integrare cât și ca folosire a costumului drept poziționare ierarhică/statutară. În jurul acestor două obiecte se află publicul – dispus ca la o masă rotundă/a “tăcerii”. În jurul publicului se află 12 boxe pe care se desfășoară un arsenal  sonor de informații dramaturgice – voci și sound-design. În felul acesta, publicul se află în “interiorul problemei”, dispoziție care îl “implică” apriori.

SPECTACOL | Întrebări pentru NOTĂ DE TRECERE

Cine ar vrea NOTĂ DE TRECERE?                 

Actrițele Cătălina Bălălău, Ioana Bugarin, Cleopatra Constantinescu, Carmen Ghiurco, Gabriela Pîrlițeanu şi Oana Pușcatu, artiștii vizuali Alex Halka, sarlatan.ro şi Paulina Mitek, traducătoarea Marina Palii, producătoarea Laura Trocan, superviserul tehnic Alexandru Andrei, plus regizorul şi sound-designerul Vlaicu Golcea

Cui folosește NOTA DE TRECERE?               

Folosește adresării bullyingului în societatea românească – încă tributară unui patriarhat violent, sexismului, misoginismului și homofobiei aproape instituţionalizate de instanțele statale și religioase. Din mediul academic, subiectul poate fi translatat instantaneu în orice tip de structură socială, indiferent de factură sau vârstă. În primă instanță, expunerea la această problematică mijlocită de procedeele specifice artelor sonore, vizuale și performative ar trebui să catalizeze un tip de identificare și de recunoaştere a problemei, ca prim pas necesar în crearea unui context în care să se și acționeze ulterior pentru normalizarea situațiilor. Piesa nu este însă deloc tezistă, chestionând simultan dinamica grupurilor care pot fi poziționate în categoria “victimelor” şi  generând astfel un discurs care propune o abordare multi-unghiulară a acestor constelații social-emoționale. 

SPECTACOL | Întrebări pentru NOTĂ DE TRECERE

Când se dă NOTĂ DE TRECERE? 

Premiera Notei de trecere, spectacol al Teatrului Postnaţional Interfonic, realizat în coproducţie cu Institutul Polonez Bucureşti cu sprijinul Goethe-Institut, va avea loc pe 20 şi 21 aprilie 2022, la Goethe-Pavilion din Calea Dorobanţi 32. Simultan cu prezentarea spectacolului va fi vernisată expoziția artistei poloneze Paulina Mitek, expoziție cu ilustrații create special pentru acest context. Paulina semnează și afișul spectacolului.    

  • Recomandări de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.