Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/03/2022
Muzică

Remember Milli Vanilli, sau cum am fost mințiți pe ritmuri de R&B

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii Remember Milli Vanilli, sau cum am fost mințiți pe ritmuri de R&B Share Remember Milli Vanilli, sau cum am fost mințiți pe ritmuri de R&B


Pe 24 martie 1992, un judecător american dădea un verdict cât se poate de neobișnuit: returnarea sumei de trei dolari fiecărui cetățean ce justifica achiziționarea unui album al trupei germane Milli Vanilli. Pentru a înțelege bizareria momentului, trebuie să călătorim până la sfârșitul deceniului precedent, când tinerii Fab Morvan și Rob Pilatus se întâlneau cu producătorul muzical Frank Farian, artizanul proiectului de mega succes, Boney M.

Istoria muzicii ne oferă numeroase exemple de personaje care și-au dus veacul sub povara imaginii stereotipice a manager-ului fără scrupule. Un inovator al acestui domeniu și implicit, al atitudinii de impresar ce „taie și spânzură”, având ca singur scop satisfacția financiară, indiferent de metode, fiind Colonelul Tom Parker, individul care l-a descoperit pe Elvis și l-a transformat în cel mai mare star al secolului XX (de fapt, că tot vorbim despre manageri fără scrupule, Tom Parker nu era deloc vreun colonel, locuind ilegal în Statele Unite timp de decenii întregi). Frank Farian, producătorul cu care Morvan și Pilatus au avut ghinionul să se întâlnească, își construise, la rândul sau, o întreagă carieră la limita onestității artistice. Cât despre tinerii Morvan și Pilatus, aceștia erau cât se poate de ofertanți în ceea ce privește împachetarea pentru radio și TV, doar că… nu cântau foarte bine (sau, cel puțin, asta credea Farian). Astfel, giumbușlucul găsit de producătorul german a fost unul foarte simplu: cei doi aveau să se afișeze pe scenă, în poze și în videoclipuri, dar nu și în studio. Înregistrările aveau să fie realizate de vocaliști profesioniști, iar cei doi Mili Vanilli urmau să… facă playback. Ceea ce a urmat reprezintă una din marile aventuri ale pop-ului de final de secol, secerată brusc de o demascare demnă de film hollywodian, totul plecând de la un CD ce s-a blocat în mijlocul unui concert de-al trupei. Finalul neprevăzut al duo-ului ridică, astfel, întrebări ce au în vizor atât practicile industriei muzicale, cât și accentul pus pe împachetare, și nu pe substanță.

Totuși, supraviețuitor al întregului dezastru pare că a rămas doar Frank Farian, în timp ce Morvan și Pilatus s-au afundat în oceanul anonimatului. Iată o poveste în care the bad guy scapă nepedepsit, fără să fie prea mult tras la răspundere, iar cei doi complici dezorientați primesc întreaga vină. Nu de alta, dar măcar de ar fi făcut și ei playback pe propriile voci…

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.