Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/03/2022
Eat & Drink Evenimente Muzică

TUSNAD GASTRO BLUES FEST 2022

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii TUSNAD GASTRO BLUES FEST 2022 Share TUSNAD GASTRO BLUES FEST 2022


În perioada 10-12 iunie 2022 ești așteptat la cea de-a treia ediție TUSNAD GASTRO BLUES FEST, un eveniment ce împletește armonios muzica live și gastronomia într-un concept unic, generator de intense experiențe senzoriale. Organizat sub sloganul #EcoFriendlyFestivals, TUSNAD GASTRO FEST reprezintă un concept de mai multe evenimente tematice, dedicate promovării destinației ecoturistice Băile Tușnad și Împrejurimile, inițiat de Organizația GeoEcologică ACCENT cu sprijinul Primăriei Băile Tușnad. Cu două ediții organizate în condiții excepționale în septembrie 2020 și iunie 2021, festivalul a trezit un viu interes publicului cunoscător, ceea ce a condus natural la dorința de a continua.

#TusnadGastroBluesFest vine cu trei premiere pentru România: chitaristul britanic MARCUS BONFANTI, un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă TEN YEARS AFTER.  Legendară trupă britanică  DR. FEELGOOD formată în 1971, ei bine cunoscut pentru single-urile timpurii precum ”She Does It Right”, ”Roxette”, ”Back in the Night” și „Milk and Alcohol”, precum și GISELE JACKSON din SUA, una dintre cele mai importante voci din muzica afro-americana, o artistă ce și-a început cariera în muzică soul,  atunci când Ray Charles a adus-o în trupa sa. Ea va fi acompaniată de trioul spaniol THE SHU SHU’S.

Citește aici un interviu exclusiv cu MARCUS BONFANTI

Muzicuțist de excepție, recunoscut la nivel internațional, artistul maghiar Pribojszki Mátyás aka JUMPING MATT revine pe scena festivalului, de data aceasta în formulă completă ca JUMPING MATT & HIS COMBO, alături de trupa sa, a cărei secțiune de corn mare este cunoscută și sub denumirea de ”Custom Big Band”.

TUSNAD GASTRO BLUES FEST 2022

Și a treia ediţie a festivalului ne oferă noi surprize româneşti, printre care se numără  trupa BURNING BLUES, din care mai fac parte, alături de cei doi „foşti Survolaj”, Szabó Zsolt – chitară, Molnár Levente – tobe şi Nagy ”Bogy” Bogdan – voce şi muzicuţă,  Ştefan Czifrak – chitară bas. Cei trei muzicieni de la SOUL SERENADE (Adelina Chivu – voce, chitară bas și kazoo; Andrei Rotariu – voce, chitară și muzicuță; Codrut Andrei – mandolină) imbina stiluri si estetici din tradiția SUA, de la blues-ul de la finele sec. XIX pana la inceputurile traditiei de jazz si swing din anii ’30. FLORIN GIUGLEA TRIO (Florin Giuglea – chitară, voce; Adrian Ciuplea – chitară bas; Vlad Isac –  tobe) ne va aduce magia blues-ului electric la Băile Tușnad, împreuna cu o bucată din sufletul lui –  “Invitation to the Blues” (albumul de debut). Îl vom avea alături și pe Zsugya Robert Cristian aka. SOUTHERNMAN ROBBIE, un interpret și compozitor de muzica country blues și unul dintre puținii artiști români care abordează blues-ul din sudul SUA, folosind accentul specific acestei zone, combinând tehnici de “slide guitar”, „finger picking”, voce și kazoo.

După cum am promis, în fiecare ediție vom aduce tineri artiști talentați, aflați la început de drum. A treia ediție a festivalului va fi deschis joi, 02 iunie, de BLUEMANS – o pâine nouă scoasă dintr-un cuptor vintage. În cazul de față, cuptorul este Blues-ul iar pâinea este rezultatul la care au ajuns cei patru membri.  Să nu vă sperie statement-ul „Trupa a luat ființă în 2019”. Băieții cântă împreună de mult timp, mai ales dacă ne referim la Adrian Tetrade (tobe),  Alin Neagoe (chitară bas) și Alexandru Matei (clape). Alexandru Cismaru este nou-venitul în acest ecosistem, ajuns în plaiurile deltei Văcăreștiului tocmai din Delta Missi… pardon, Delta Dunării, cu multă dăruire și optimism.Să nu uităm nici de gastronomie, doar este vorba despre Gastro Blues…

Dacă vă place blues-ul, nu se poate să nu îl fi vizitat măcar o dată pe Șoni. Și la această ediție, Papa la Șoni se mută cu tot cu celebrele sale ceaune la Băile Tușnad, unde timp de 3 zile va găti pentru toți pofticiosii preparate absolut delicioase! Nu vor lipsi din festival preparatele specifice zonei, cum ar fi gulașul, kürtőskalács-ul sau langosii, dar nici preparate mai „ușoare” precum pastele, iar la final ne putem cu toții îndulci cu mai multe sortimente de ciocolată artizanală. Pe 11 și 12 iunie vor fi organizate câte două SESIUNI DE GASTRONOMIE cu DEGUSTARE DE VIN vs. DEGUSTARE DE BERE pe zi, în intervalele 12:30 – 14:00 și 15:00 – 16:30, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeștrii bucătari, cât și diverse sortimente de vin și bere potrivite fiecărui preparat în parte, recomandate de somelierii festivalului. Festivalul va găzdui și o EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE, cu imagini din edițiile anterioare, precum și o serie de WORKSHOPURI TEMATICE de inițiere în tainele bluesului. Accesul la workshopuri este gratuit, în limita locurilor disponibile.

TUSNAD GASTRO BLUES FEST 2022

REDESCOPERĂ! – valorile naturale și culturale…

GUSTĂ! – din preparatele tradiționale…

ÎNCEARCĂ! – activități și evenimente ce oferă trăiri autentice…

din destinația ecoturistică Băile Tușnad și Împrejurimile

Sub brandul DESCOPERĂ ECO-ROMÂNIA, Băile Tușnad și Împrejurimile face parte din cele 7 destinații de ecoturism ce ofertă numeroase produse și servicii care sunt disponibile pentru iubitorii de natură și experiențe autentice, cum ar fi mișcarea în aer liber sau mâncarea tradițională.

Mai multe detalii despre festival: www.tusnadfest.ro și pe www.facebook.com/TusnadGastroBluesFest

Mai multe detalii despre cum poți să-ți planifici o vacanță ecoturistică în destinație: www.bailetusnad.eco

TUSNAD GASTRO BLUES FEST

Băile Tușnad | 10-12 iunie 2022

10 iunie 2021

18:00 Bluemans (RO)

19:30 BURNING BLUES (RO) 

21:30 MARCUS BONFANTI (uk)

… 

11 iunie 2021

18:00 Soul Serenade (RO)

19:30 FLORIN giuglea GROUP (RO)

21:30 dR. feElgood (uk)

12 iunie 2021

18:00 Southernman Robbie (RO)

19:30 Gisele Jackson & THE SHU SHU’S (usa/SP)

21:30 JUMPING MATT & his Combo (HU)

10 iunie 2021

18:00 Bluemans (RO)

Alexandru Cismaru – voce, chitară

Alexandru Matei – clape

Alin Neagoe – chitară bas

Adrian Tetrade – tobe

O pâine nouă scoasă dintr-un cuptor vintage. În cazul de față, cuptorul este Blues-ul iar pâinea este rezultatul la care au ajuns Alexandru Cismaru, Adrian Tetrade, Alin Neagoe și Alexandru Matei.

Să nu vă sperie statement-ul ”Trupa a luat ființă în 2019”. Băieții cântă împreună de mult timp, mai ales dacă ne referim la Adrian Tetrade (tobe),  Alin Neagoe (chitară bas) și Alexandru Matei (clape). Sunt oameni și instrumentiști experimentați, legați, „trecuți prin multe” însă deschiși la provocări noi, mai ales atunci când provocările au ascendent în Blues. Alexandru Cismaru este nou-venitul în acest ecosistem, ajuns în plaiurile deltei Văcăreștiului tocmai din Delta Missi… pardon, Delta Dunării, cu multă dăruire și optimism în ceea ce privește muzica per se, dar și cu idei muzicale apropiate blues-ului, tăvălite însă prin funk, rock sau soul. La Tușnad Gastro Blues fest veți putea asculta atât piese de pe noul album al trupei cât și interpretări/preluări diferite ale unor piese cu care cel mai probabil v-ați mai întâlnit dacă frecventați Blues-Rock-ul.

19:30 BURNING BLUES (RO)

Bogdan ”Bogy” Nagy – voce, muzicuță

Szabó Zsolt– chitară

Czifrak Ştefan – chitară bas

Molnár Levente – tobe

Alături de cei doi „foşti Survolaj”, Zsolt Szabo şi Levi Molnar, din formaţie mai fac parte Nagy Bogdan (voce şi muzicuţă) şi Ştefan Czifrak (bass). Formaţia care şi-a început cariera acum cca. 25 de ani în clubul Crossroads din Timișoara, a abordat o sumedenie de cover-uri din zona blues rock şi funk, de la Jimi Henrix până la Cream, iar fiecare show al lor e un adevărat regal. Dincolo de abilităţile tehnice etalate de fiecare muzician în parte, spectacolul expus de ei e unul cât se poate de omogen, care bucură pe deplin sufletele celor care apreciază zona classic – rock.

21:00 MARCUS BONFANTI (uk)

Marcus Bonfanti – voce, chitară

Jihad Darwish – chitară bas

Bubu DJT – tobe, percuție

O premieră pentru România este prezenţa în festival a chitaristului britanic, Marcus Bonfanti el este, fără doar şi poate, una dintre personalităţile autentice ale Blues-ului european contemporan, cu multiple faţete muzicale demne de explorat de către specialiştii si iubitorii genului. Frontman al legendarului grup #TENYEARSAFTER din 2014, el este, în primul rând, performer şi compozitor de top recunoscut de British Blues Award cu o carieră solo impresionantă pentru vârsta sa, în calitate de “bluesacholic” veritabil. Pentru că #Bluesul este partea frumoasă a vieţii, cum spune Marcus – numit şi copilul din flori (artistice) al lui Tom Waits & Van Morrison, el investeşte chiar şi în condiţiile actuale restrictive, în noi şi grandioase proiecte muzicale alături de artişti de excepţie, cum ar fi Jawbone & The Delta Trio.

11 iunie 2021

18:00 Soul Serenade (RO)

Adelina Chivu – voce, chitară bas și kazoo

Andrei Rotariu – voce, chitară și muzicuță

Codrut Andrei – mandolină

Cei trei muzicieni imbina stiluri si estetici din tradiția SUA, de la blues-ul de la finele sec. XIX pana la inceputurile traditiei de jazz si swing din anii ’30. În martie 2013, Soul Serenade a obținut locul II la Festivalul European de Blues din Toulouse (European Blues Challenge), aceasta fiind si prima participare a României la acest festival/concurs. In noiembrie 2013 trupa a fost prezența in cadrul renumitului festival “Blues Sur Seine” din Franta.Trio-ul bucurestean a fost “opening act” pentru Rhiannon Giddens & Layla Mccalla, castigatoare Grammy. Alte festivaluri notabile: “Red Hot Strings Workshop” 2021 (New York), “Blues After Work” 2013 (Luxembourg), “Sofia Blues Meeting”(Sofia), 16 editii Street Food Festival, Focșani Blues Festival 2016 (România), Sighișoara Blues Festival 2016 (Romania), Green Sounds Festival 2016, Jazz in the Park 2015 (România), Danube Jazz & Blues Festival 2015 (România), Dichis ‘n’ Blues 2015 & 2016 (Romania), Bulz&Blues 2013 & 2014 (România),”CloverFest Muscel” 2013 & 2015 (România), Jimbo Blues 2017 (România), Street Delivery 2013 & 2017 (România).

19:30 FLORIN giuglea TRIO (RO)

Florin Giuglea – chitară, voce

Adrian Ciuplea – chitară bas

Vlad Isac –  tobe

Florin si-a inceput cariera muzicala cu blues-rock-ul. In 2011 Florin a devenit endorser oficial al Cornford Amplification, fiind acceptat intr-un club elitist de chitaristi care dețin si utilizează live unele din cele mai apreciate si cautate amplificatoare de chitara din lume. In 2012, dupa ani de cursuri, workshop-uri si experiența de scena, Florin a fondat FLO Custom Guitars, devenind astfel lutier si constructor de chitare electrice. In mod evident, in concerte sau la imprimari folosește numai chitare pe care le-a construit el însuși. În 2015 Florin a hotarat sa facă o schimbare in cariera lui muzicala, revenind la veche sa dragoste: muzica blues. Turneele din ultimii ani si concertele cu o medie de peste 100 de prestatii live pe an l-au slefuit in chitaristul si solistul care este astăzi. A venit momentul potrivit. In 2015 Florin Giuglea a început mult așteptatul sau proiect solo imprimand albumul de debut “Invitation to the Blues” împreuna cu vechii lui colegi de scena si prieteni Adrian Ciuplea, Hanes Radu, Mihai Ardelean si alți cativa muzicieni talentati. Albumul a fost mixat si masterizat in SUA pentru a-l impregna si mai mult cu parfumul sunetului muzicii americane de calitate. “Invitation to the Blues” reprezinta rezultatul anilor de scena, studiu si respirat muzica. Mai mult, este proiectul bine documentat si cercetat al lui Florin, calatorind mii de kilometri in SUA. De pe Beale Street din Memphis, Tennessee, pana in 6th Street in Austin, Texas, apoi de pe Bourbon Street din New Orleans, Louisiana, in renumitele baruri honky-tonk din Nashville si mai departe in Tupelo si Clarksdale, Mississippi, trecând prin clasicele săli de concerte din New York sau Los Angeles etc. Florin a făcut toate astea in cautarea vocii adevărate a muzicii blues. Intalnind muzicieni autentici de blues. Și acum Florin Giuglea aduce magia blues-ului in Europa in tara in care s-a nascut, împreună cu o bucata din sufletul lui: “Invitation to the Blues”.

21:00 dR. feElgood (uk)

Robert Kane – voce, muzicuță

Phil H. Mitchell – chitară bas

Gordon Russell – chitară

Kevin Morris – tobe

Dr. Feelgood este o trupă engleză de blues / rock formată în 1971. Provenind din Insula Canvey, Essex, grupul este cel mai bine cunoscut pentru single-urile timpurii cum ar fi „She Does It Right”, „Roxette”, „Back in the Night” și „Milk and Alcohol”. Sunetul original R&B distinctiv britanic al grupului se concentreaza pe stilul de chitară agitată al lui Wilko Johnson. Alături de Johnson, componenta originală a trupei il includea pe cântărețul Lee Brilleaux și secțiunea ritmică a lui John B. Sparks, cunoscut sub numele de „Sparko”, la chitară bas, și John Martin, cunoscut sub numele de „The Big Figure”, la tobe. Deși anii lor cei mai productivi din punct de vedere comercial au fost începutul până la mijlocul anilor 1970 și, în ciuda morții lui Brilleaux în 1994 de limfom, o versiune a formației (care nu conține niciunul dintre membrii originali) continuă să facă turnee și să înregistreze până în prezent.

12 iunie 2021

18:00 Southernman Robbie (RO)

Zsugya Robert Cristian aka. Southernman Robbie, este interpret și compozitor de muzica country blues fiind unul dintre puținii artiști români care abordează blues-ul din sudul SUA folosind accentul specific acestei zone, combinând tehnici de “slide guitar”, „finger picking”, voce și kazoo. De-a lungul anilor a participat la festivale specifice precum Muscel Clover Fest (2013), Dichis ‘N Blues Festival Tulcea (2014), Salonul de Folk&Blues (2017) și a cântat alături de mai mulți artiști precum Vali „Sir Blues” Racila (RO), Al Cook (AT), Stephan Rausch (AT) și membri trupei „Soul Serenade”(RO). În anul 2016 lansează primul sau album intitulat “Devil got my name”, album ce conține un număr de 14 piese de blues acoustic, primind astfel aprecieri de la importanți reprezentanți ai acestui gen atât din țară cât și din străinătate. Până în momentul de fata, a concertat în tari precum Austria, Germania și Bulgaria, iar în primăvara anului 2017 a reprezenta România în cadrul concursului internațional „European Blues Challenge” din Danemarca, cel mai mare festival de gen de pe continentul european, unde a concertat alături de alte 20 de trupe. In aprilie 2017, este laureat în cadrul Galei premiilor de Jazz Muzza, la secțiunea „Revelația anului”. In toamna aceluiași an, Robbie a devenit primul muzician de blues din România care a realizat un turneu în nordul Europei, in Estonia. Renumitul critic muzical, Eric Schuurmans, de la revista olandeza Bluestime l-a descris pe Robbie în urma recenziei făcute pentru activitatea sa muzicala, ca fiind „într-adevăr un secret bine păstrat din adâncul Dunării sudiste”.

19:30

Gisele Jackson & THE SHU SHU’S (usa/SP)

Gisele Jackson – voce

David Wilkinson – chitară

Abel Boquera – clape

Caspar St. John – tobe

Cântăreața Gisele Jackson este una dintre cele mai importante voci din muzica afro-americană – o artistă care și-a început cariera pe scena soul clasică și a ajuns în lumina reflectoarelor când Ray Charles a adus-o în trupa sa. A cantat, de asemenea, cu Donna Summer și James Brown. Născută în Baltimore, Giselle Jackson a avut o serie de turnee în Asia, America, Europa și Africa și a cântat în cele mai importante cluburi din SUA. Ea a concertat chiar la ceremonii și evenimente de la Hollywood, cum ar fi inaugurarea președintelui Bill Clinton. Revista Billboard a descris-o ca fiind o „diva” în urma înregistrării clasicului Love Commandments. La #TusnadGastroBluesFest va cânta alături de Shu Shu’s, un trio de orgă format din cei mai buni artiști de jazz, blues și funk din Spania – un grup cu o experiență de zece ani și o listă de colaboratori de top, inclusiv Ray Gelato și Sharon Jones.

21:30 JUMPING MATT & his Combo (HU)

Pribojszki “Jumping Matt” Mátyás – muzicuță, voce

Szász Ferenc  – chitară

Csizmadia László – chitară bas

Molnár Dániel – tobe

Muzicuțist de excepție, recunoscut la nivel internațional, artistul Pribojszki Mátyás aka JUMPING MATT aduce albumul, ”Dressed Up”, lansat în septembrie 2018, ce conține 11 piese originale și un cover Big Joe Turner, având o secțiune de corn mare cunoscută și sub denumirea de ”Custom Big Band”. Apariția lui Matt este uimitoare, cornurile sunt fantastice și trupa perfect închegată. Jumping Matt este binecunoscut pentru energia debordantă din timpul concertelor și în nici un caz nu se poate spune despre el că este un debutant. Jumping Matt călătorește prin lume, aducând genurile blues și boogie în fața unui public ce iubește atitudinea sa pozitivă. Inutil să mai spunem că Matt a cântat alături de muzicieni legendari precum Tom Jones, Charlie Musselwhite, Lee Oskar, Bill Wyman sau Bob Margolin.

Vezi lista completă Evenimente Iași.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută