Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/03/2022
Evenimente

Cimitirul mamuților din Swindon, Anglia, vechi de 200.000 de ani

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cimitirul mamuților din Swindon, Anglia, vechi de 200.000 de ani Share Cimitirul mamuților din Swindon, Anglia, vechi de 200.000 de ani


Una dintre cele mai mari descoperiri din Epoca de Gheață a ultimilor ani

În 2016, un cuplu care se plimba în jurul unei gropi de pietriș proaspăt săpată chiar la marginea localității Swindon, Anglia, a descoperit cu surpriză vârful ieșind din pământ al unui uriaș os fosilizat al femurului unui mamut.

Sally și Neville Hollingworth, ambii vânători amatori de fosile, au făcut descoperirea vieții – un cimitir de mamuți, chiar în vechea albie preistorică a râului Tamisa.

Cimitirul mamuților din Swindon, Anglia, vechi de 200.000 de ani

Attenborough și cimitirul mamuților

Sâmbătă, 19 martie, la ora 19:00, la Viasat Nature puteți urmări povestea acestei descoperiri în documentarul Attenborough și cimitirul mamuților, în care renumitul prezentator de televiziune și istoric natural Sir David Attenborough se alătură arheologilor și experților, explorând misterul acestor mamuți din Epoca de Gheață.

Cimitirul mamuților din Swindon, Anglia, vechi de 200.000 de ani

Când soții Hollingworth s-au întors la locul din Swindon pentru mai multe oase și colți de mamut, au descoperit și un topor de mână din piatră, realizat de om. Spre deosebire de majoritatea descoperirilor de mamuți care datează de zeci de mii de ani, descoperirile lor par a fi vechi de sute de mii de ani, oferind o ocazie rară de a privi în viața din adâncul Epocii de gheață. Multe întrebări s-au ridicat: De ce au fost mamuții aici? Cum au murit? Ar fi putut oamenii antici să-i ucidă? A avut loc vreun eveniment catastrofal?

Cimitirul mamuților din Swindon, Anglia, vechi de 200.000 de ani

Când Sir David Attenborough a auzit despre descoperirile lor remarcabile, a dorit să le vadă cu ochii săi, încă din copilărie fiind vrăjit de vânătoarea de fosile. Pentru a afla mai multe informații despre excavații, ei se alătură biologului Prof. Ben Garrod și unei echipe de arheologi și paleontologi. 

Dr. Steven Zhang, expert în evoluția mamuților, examinează dinții de mamut găsiți la fața locului, sugerând posibilitatea ca aceștia să fi aparținut mamuților de stepă – o specie de mamuți străvechi care a existat înainte de mamuții lânoși. Echipa care a săpat situl a găsit, de asemenea, zimbri de stepă din Epoca de Gheață, oase de urs brun și alte mamifere preistorice. Dar pentru a afla mai multe despre condițiile de mediu la momentul în care mamuții se plimbau de-a lungul râului, ei apelează pentru indicii la cochilii de melci minuscule, dar perfect conservate.

Cimitirul mamuților din Swindon, Anglia, vechi de 200.000 de ani

Datarea în laborator a probelor de sol sugerează că situl datează de aproximativ 215.000 ani, o Epocă de Gheață îndepărtată despre care știm foarte puține. Pe măsură ce echipa găsește mai multe unelte de piatră alături de oasele de mamut, devine clar că aceasta este o descoperire ce apare o dată la o generație, deschizând o fereastră unică în Marea Britanie preistorică. Dovezile sugerează că speciile umanoide care au fabricat uneltele de piatră de la fața locului au fost neandertalieni și, analizând niște urme minuscule descoperite pe unul dintre oasele de mamut, experții bănuiesc că aceste animale erau aruncate în acest loc odată măcelărite.

Cimitirul mamuților din Swindon, Anglia, vechi de 200.000 de ani

Pentru a vedea cum au fost realizate aceste unelte antice de piatră, David îl întâlnește pe Karl Lee, cioplitor în silex ce a devenit maestru în acest meșteșug străvechi. Iar de la profesorul Nick Ashton, de la British Museum, Attenboroght află cum umanoizii au sosit pentru prima dată pe teritoriul Marii Britanii în urmă cu aproape un milion de ani. Ei au supraviețuit condițiilor extreme ale erei glaciare vânând, folosind piei de animale și făcând focul. Cel puțin patru specii de oameni au ocupat aceste locuri.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.