Rezumat
Una dintre cele mai mari descoperiri din Epoca de Gheață a ultimilor aniAttenborough și cimitirul mamuților
Una dintre cele mai mari descoperiri din Epoca de Gheață a ultimilor ani
În 2016, un cuplu care se plimba în jurul unei gropi de pietriș proaspăt săpată chiar la marginea localității Swindon, Anglia, a descoperit cu surpriză vârful ieșind din pământ al unui uriaș os fosilizat al femurului unui mamut.
Sally și Neville Hollingworth, ambii vânători amatori de fosile, au făcut descoperirea vieții – un cimitir de mamuți, chiar în vechea albie preistorică a râului Tamisa.
Attenborough și cimitirul mamuților
Sâmbătă, 19 martie, la ora 19:00, la Viasat Nature puteți urmări povestea acestei descoperiri în documentarul Attenborough și cimitirul mamuților, în care renumitul prezentator de televiziune și istoric natural Sir David Attenborough se alătură arheologilor și experților, explorând misterul acestor mamuți din Epoca de Gheață.
Când soții Hollingworth s-au întors la locul din Swindon pentru mai multe oase și colți de mamut, au descoperit și un topor de mână din piatră, realizat de om. Spre deosebire de majoritatea descoperirilor de mamuți care datează de zeci de mii de ani, descoperirile lor par a fi vechi de sute de mii de ani, oferind o ocazie rară de a privi în viața din adâncul Epocii de gheață. Multe întrebări s-au ridicat: De ce au fost mamuții aici? Cum au murit? Ar fi putut oamenii antici să-i ucidă? A avut loc vreun eveniment catastrofal?
Când Sir David Attenborough a auzit despre descoperirile lor remarcabile, a dorit să le vadă cu ochii săi, încă din copilărie fiind vrăjit de vânătoarea de fosile. Pentru a afla mai multe informații despre excavații, ei se alătură biologului Prof. Ben Garrod și unei echipe de arheologi și paleontologi.
Dr. Steven Zhang, expert în evoluția mamuților, examinează dinții de mamut găsiți la fața locului, sugerând posibilitatea ca aceștia să fi aparținut mamuților de stepă – o specie de mamuți străvechi care a existat înainte de mamuții lânoși. Echipa care a săpat situl a găsit, de asemenea, zimbri de stepă din Epoca de Gheață, oase de urs brun și alte mamifere preistorice. Dar pentru a afla mai multe despre condițiile de mediu la momentul în care mamuții se plimbau de-a lungul râului, ei apelează pentru indicii la cochilii de melci minuscule, dar perfect conservate.
Datarea în laborator a probelor de sol sugerează că situl datează de aproximativ 215.000 ani, o Epocă de Gheață îndepărtată despre care știm foarte puține. Pe măsură ce echipa găsește mai multe unelte de piatră alături de oasele de mamut, devine clar că aceasta este o descoperire ce apare o dată la o generație, deschizând o fereastră unică în Marea Britanie preistorică. Dovezile sugerează că speciile umanoide care au fabricat uneltele de piatră de la fața locului au fost neandertalieni și, analizând niște urme minuscule descoperite pe unul dintre oasele de mamut, experții bănuiesc că aceste animale erau aruncate în acest loc odată măcelărite.
Pentru a vedea cum au fost realizate aceste unelte antice de piatră, David îl întâlnește pe Karl Lee, cioplitor în silex ce a devenit maestru în acest meșteșug străvechi. Iar de la profesorul Nick Ashton, de la British Museum, Attenboroght află cum umanoizii au sosit pentru prima dată pe teritoriul Marii Britanii în urmă cu aproape un milion de ani. Ei au supraviețuit condițiilor extreme ale erei glaciare vânând, folosind piei de animale și făcând focul. Cel puțin patru specii de oameni au ocupat aceste locuri.