Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/03/2022
Muzică

ANAÏS MITCHELL. În căutarea magiei din viaţa de zi cu zi

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ANAÏS MITCHELL. În căutarea magiei din viaţa de zi cu zi Share ANAÏS MITCHELL. În căutarea magiei din viaţa de zi cu zi


La un deceniu după ultimul album de studio compus integral doar de ea, Young Man in America, cantautoarea supranumită “Regina Folk-ului modern” înainte de fi recompensată cu prestigioasele premii Tony (8 bucăţi!) şi Grammy în 2019-20 pentru Musicalul de un imens succes pe Broadway, Hadestown, şi de a-şi lega numele de supergrupul Bonny Light Horseman (la rândul său nominalizat la Grammy în 2021), revine în atenţia melomanilor cu un LP în trena primei părţi a carierei sale solo, pe al cărui copertă nu îi este trecut decat numele: Anaïs Mitchell.

ANAÏS MITCHELL. În căutarea magiei din viaţa de zi cu zi

Împlinita compozitoare, ale cărei versuri au fost deseori comparate cu cele compuse de Bob Dylan sau Leonard Cohen, pare să-şi fi regăsit liniştea şi bucuriile simple din viaţă odată cu retragerea la ferma din Vermont a bunicilor ei (imediat după declanşarea pandemiei în State), urmată la scurt timp de naşterea celui de-al doilea copil… fiindcă albumul Anaïs Mitchell nu conţine vreo stridenţă sau disonanţă generată de comentarii sociale militante şi te înveleşte muzical din prima ca o plapumă caldă şi pufoasă de care-ţi aminteşti din copilărie şi după care ai tânjit de fiecare dată când ai traversat vremuri grele.

ANAÏS MITCHELL. În căutarea magiei din viaţa de zi cu zi

We’re as young as we’ll ever be / Old as we’ve ever been”, ne cântă molcom Mitchell în Revenant… cele 10 piese care marchează reîntoarcerea la rădăcinile ei Folk, mai puţin epice decât compoziţiile de pe Young Man in America, parcă “vorbesc una alteia” (Anaïs Mitchell dixit) fiindcă, deşi sunt create ca poveşti individuale, au drept fir roşu spiritul narativ unic ce o defineşte artistic pe Mitchell – departe însă în formă de ‘persona’ lui Orfeu din Hadestown – şi se constituie într-un puzzle închegat a stării meditativ-filosofice a unei femei care s-a regăsit pe sine în singurătate şi nu îşi doreşte altceva decât să se conecteze din nou cu familia şi natura. Anaïs Mitchell rămâne aceeaşi personalitate predispusă la introspecţie poetică pe care am descoperit-o ascultând Coming Down, You are Forgiven, Cosmic American sau He Did cu mai bine de 10 ani în urmă, deci nu vă aşteptaţi de la noul ei album să readucă în memorie cântece politice precum Song of the Magi sau Tailor, dar asta nu înseamnă că nu puteţi folosi ca pretext noul album pentru a-i (re)descoperi bijuteriile muzicale de pe primele şase LP-uri de studio. Plus Xoa. Fanii lui Anaïs Mitchell, cantautoare ce, în egală măsură, poate oferi confort interior şi exprima nelinişti născute în complicata lume de azi… ştiu prea bine de ce. “Where we’re going there ain’t no one knows / Any way the wind blows”.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută