Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/03/2022
Artă & Cultură

Interviu Dena Denis, artist vizual din Brașov

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Interviu Dena Denis, artist vizual din Brașov Share Interviu Dena Denis, artist vizual din Brașov


Artiștii reprezintă unul dintre pilonii pe care se poate construi o societate sănătoasă. Este limpede faptul că fără artă nu putem trăi, în orice formă ar fi ea, fie că vorbim despre muzică, film, pictură și altele. Fiecare dintre noi este responsabil pentru sprijinirea artei și artiștilor, atât la nivel local cât și la cel național. În acest sens, vă propun un interviu cu Dena Denis, un artist vizual din Brașov. De pe 1 până pe 8 martie, ea a avut o expoziție la Galeria Ora 0 din Brașov, numită „Fragments”.

  • Care povestea talentului tău?

Dintotdeauna mi-a plăcut să pictez și să desenez pe orice, oricând, oricum. Încă de pe la vârsta de 5 anișori am început sa explorez lumea culorilor și să mă joc cu creioane, carioci ori acuarele, pentru că nu prea aveai foarte multe opțiuni pe atunci. Mai târziu, crescând, am descoperit și alte medii de lucru, alte tehnici și stiluri și am început astfel să experimentez și să creez diferite lucrări pe sticlă, hârtie, carton, textile, pereți, lemn, pe orice prindeam la îndemână. Nu am putut să merg să studiez arta la liceul de arte ori la facultate, părinții mei pregătindu-mă de mică să merg la cel mai bun liceu, să fac o facultate și să am un loc de muncă serios, o carieră solidă- iar arta nu părea o alegere rațională în acel moment. Cu trecerea timpului eu am continuat să pictez și să desenez când si cât puteam, deși nu am putut studia arta într-un cadru formal. Am terminat două facultăți: drept și psiho și am făcut și două mastere, pe antidrog și pe psihoterapie. O perioadă de vreo 8 ani am activat în sistemul juridic și în domeniul psiho-educațional. În urmă cu vreo 6 ani, încurajată de prietenul meu, Alinesku, am urmat strict calea artei. M-am reapucat de pictură, am participat la diverse workshopuri de artă, încercând să ma auto-educ în acest domeniu vast și frumos. Treptat, am început să susțin ateliere și cursuri de artă în mai multe locații din Brașov, iar în timp am renunțat la celelalte joburi, dedicându-mă total iubirii mele, arta.

Am avut noroc sa cunosc și doi oameni superbi, Getty și George, care m-au susținut și încurajat să țin expoziții și să predau în locația deținută de ei- Galeria Ora0. În momentul de față doar asta fac- pictez și predau la Ora0, fiind ocazional și trainer invitat în diverse școli ori galerii din Brașov sau din alte orașe. Am peste 35 de expoziții la activ, internaționale și naționale, zeci de proiecte de artă și zeci de participări la festuri și evenimente culturale și artistice. Mai mult decât atât, am început să fac artă și pe păr, în cadrul salonului Forma By Antochi Dragos, din Brașov (având traineri atât magicii băieți de la Forma, cât și o super echipă de coloriști de la Ukiyo Beauty salon din București).

  • Știu că, pe lângă pictură, faci și muzică. Cum le împarți pe amandouă?

Nu știu dacă pot spune că fac muzică, momentan. Iubesc muzica de mică și am avut și joburi în domeniu încă de când eram adolescentă. În urmă cu vreo 3-4 ani m-am îndrăgostit de chitara bass. Atunci a început distracția. Am avut și ceva prieteni care m-au ajutat să învăț basic-ul, am avut și profesori însă mai am încă muuuuulte de învățat și studiat. Momentan, fiind fără studii muzicale, mă descurc mai greu insă pot cânta coveruri după foarte multe genuri.

Timpul până de curând, mi-a fost limitat, muncind și 12 ore pe zi…. însă am început să prioritizez altfel lucrurile pentru a putea face ce îmi place, ce simt. Am avut tentativa de a compune ceva, am câteva riff-uri în cap, însă aștept să îmi găsesc și niște oameni cu care să pot compune, cânta, trăi muzica împreună. De curând am avut și o intervenție chirurgicală la coloana cervicală, fapt care momentan nu îmi permite să mai cânt sau să desfășor alte activități asemănătoare. Aștept să mă recuperez și apoi clar o să pun iar mâna pe bass și poate o să dedic și mai mult timp acestui instrument magic și poate atunci o sa pot spune că fac muzică, respir muzică, trăiesc muzică.

  • Cum crezi că este văzut, în prezent, un artist vizual?

Un artist vizual, în prezent, nu este foarte apreciat și înțeles cum ar trebui. Artele vizuale înseamnă desen, design, grafică, colaj, foto, modelaj, instalații, ilustrație, aranjamente, decor, video, film, graffitti, pictură, tatuaje, ceramică, etc. Unii nu înțeleg complexitatea acestui concept. Eu una nu mă consideram până de curând artist vizual însă mi s-a atras atenția de către prieteni și colegi din domeniu că fix asta sunt. Pentru că asta fac. Fac desene, picturi, design si pictură textilă, aranjamente florale și decoruri, foto, video, am făcut benzi desenate și am experimentat cu modelajul și graffitti-ul, acum fac și artă pe păr și chiar și make up uneori. În clipa în care explici oamenilor ce înseamnă și ce cuprinde acest concept de artă vizuală, de artist vizual, abia atunci observi cum li se schimbă percepția și înțeleg astfel lucrurile.

De multe ori, am observat că de regulă oamenii nu pun preț pe artă, nu  neapărat pe cea vizuală, ci așa la modul general. Asta până când realizează că arta înseamnă o clădire superbă făurită de un arhitect, arta înseamnă o carte scrisă bine pe care o savurezi, arta înseamnă piesa aia de o ai pe repeat zilnic, arta este tabloul ăla din holul restaurantului tău preferat unde mergi să te bucuri de o mâncare colorată și decorată și ea, ca o artă. Arta ne înconjoară și nu am putea trăi fără ea. Eu cred că menirea artistului, fie că este artist vizual, muzician, dansator, stilist, etc, este aceea de a apropia oamenii de artă și de a împărți dragostea pentru artă cu cei din jur. Astfel, atât artiștii cât și arta lor va putea fi apreciată corespunzător iar lumea ar evolua altfel, societatea ar fi poate mai bună, mai empatică, mai sensibilă.

  • Ce părere ai despre artișii brașoveni? Care crezi că este nivelul scenei culturale din orașul nostru?

Avem norocul de a avea sute de artiști absolut minunați în Brașov! Cu sau fără studii în domeniu, numai eu cunosc personal zeci de oameni geniali. De la muzicieni la pictori, dansatori, tattoo artisti, graficieni, etc, oameni foarte talentați care mai au și joburi pe lângă marea lor dragoste și tot reușesc să se ocupe de viața lor astfel încât să facă și artă dar să și muncească, să ducă o relație, să aibă timp pentru ei. Brașovul e în continuă dezvoltare și văd asta și prin prisma faptului că lucrez cu copii și adolescenți. Vine o generație minunată din spate și observ progresele lor live, în fiecare zi și mă bucură enorm potențialul și creativitatea lor. Sincer abia aștept să văd cum vor crește și cum vor imbogăți cultural și artistic orașul nostru frumos. Mi-aș dori ca și brașovenii, publicul, să vadă câtă artă și câți artiști superbi sunt în acest oraș și să îi susțină și să le fie alături în evoluția lor.

  • Care crezi că ar fi cei mai buni idoli pentru un tânăr artist? Care au fost ai tăi?

Cei mai buni idoli? Nu știu sincer. Este o întrebare grea. Crescând în anii 90-2000 pot spune că am avut idoli mai mult din sfera muzicală decât din sfera artelor vizuale. Fiecare dintre noi își va alege automat un idol care să reprezinte ce își dorește persoana respectivă în acel moment. Pentru mine idoli au fost Michael Jackson, Prince, NWA, Dre, Aerosmith, Eminem, Ice Cube, Nirvana, Madonna, Snoop Dog, Linkin Park, Pink Floyd, Beatles, Billy Idol, Bauhaus, Elvis Presley, Manson etc. Idolii se pot schimba cu trecerea timpului, pentru că și noi ca indivizi suntem în continuă schimbare, mișcare, ceea ce e și de dorit. Un idol trebuie să te impresioneze, să te atragă cu ceva, să rezonezi cumva cu el.

Este bineînțeles de preferat să știm să ne alegem idoli ok, care să aibă o influență bună asupra noastră. Societatea de azi are niște valori nu tocmai foarte ok, punându-se mai mult accent pe a avea bani, putere și faimă, pe a arăta într-un anumit fel, uitând de multe ori de lucrurile care contează cu adevărat precum o viață linilștită, o conștință, valori, iubire, prietenie și sprijin, evoluție și cunoaștere. Un idol ar trebui să insufle aceste concepte și să le întărească prin puterea exemplului, să își facă fanii să își dorească să crească și să se dezvolte alături de el, sî fie avizi de cunoaștere și să se susțină reciproc în calea aleasă.

  • Ce ne poți spune despre expoziția din martie de la Ora 0?

Expoziția de fotografie Fragments din 1-8 martie 2022 de la Ora0 a fost de fapt, prima mea expoziție foto. De câțiva ani am început să mă joc și cu arta fotografică, să fiu în spatele aparatului foto (ani de zile am fost în fața lui, ca model pentru diferite organizații). Până în momentul actual am făcut fotografie de concerte, peisaje, portrete și fotografie cosplay. Încă mai am de învățat multe și abia aștept să mă reapuc de treabă după expo. Cele 100 de fotografii care vor fi expuse reprezintă 100 de momente din viața mea din ultimii 2-3 ani. Oameni, locuri, animale, tot ceea ce mi-a dat putere, inspirație și viață. 

  • Ce alte evenimente de acest gen mai urmează, cu tine în prim-plan?

Momentan sunt prinsă în organizarea unui nou curs de grafică pentru adolescenți, în cadrul Galeriei Ora0, urmând să mai țin și ceva workshopuri de pictură textilă (haine, încălțăminte și accesorii). De asemenea, mai pregătesc o colecție de picturi pe pânză, în stil abstract, care urmează să fie expuse în Brașov (nu dezvălui încă locația). Am lansat de curând și o colecție de NFT-uri cu arta mea, în colaborare cu niște prieteni dragi și sincer abia aștept să explorez acest domeniu nou și fain, alături de colegii mei și să creez content digital cât mai original și atrăgător. Mai mult decât atât, chiar zilele acestea lucrez să termin câteva picturi digitale (că tot am menționat despre digital mai devreme, am început recent să mă joc și pe tabletă) care vor fi expuse în expoziții de grup, internaționale din California, Italia, Spania etc. dar vor fi și transformate în NFT-uri.

Pe lângă aceste proiecte, din 1 martie îmi reiau și activitatea pe partea de salon, la Forma, unde aștept cu drag fete și băieți care își doresc opere de artă pe păr. Între timp mai lucrez pe comandă tablouri ori comenzi pe textil, așteptând să mă recuperez 100% după operație și să îmi ocup timpul cu cât mai multă artă, zâmbete și iubire

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută