Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/03/2022
Artă & Cultură

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie Share DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie


Remarcabilul proiect colaborativ dedicat scenei de artă din București lansat luna trecută, DOI JOI îşi propune construirea unui dialog în cadrul comunității locale, celebrând totodată creativitatea din mijlocul ei, prin vernisaje, performance-uri, artist talks, proiecții, tururi ghidate sau pur și simplu prin facilitarea întâlnirii cu artiștii. În cea de-a doua joi a fiecărei luni, galeriile de artă și spațiile alternative afiliate ‘coexistă’ pentru a contura programul unui itinerariu de artă after-work, în intervalul orar 18:00-21:00. Indiferent de factura lor, acțiunile înscrise în circuit sunt menite să încurajeze și să faciliteze comunității interesul și accesul la artă contemporană și experiențele derivate.

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

Pe 10 martie, itinerariul DOI JOI include /SAC@Malmaison (Isolation in a series of liminal states / Screening & Expoziţie), Rezidenţa BRD Scena9 (Labour in a Single Shot/Protect your heart at work: an exhibition about labour in two parts), Mobius Gallery (Diana Matilda Crişan | Cheerleader for a funeral), Galeria Anca Poteraşu (Dragoş Bădiţă | Some are Born to Sweet Delight) şi Iomo Gallery (expoziţie Oana Farcaş & Mirela Moscu), care vor avea toate program extins de vizitare. Nu trebuie însă ignorată şansa turului ghidat în Sector 1 Gallery, ce găzduieşte expoziția IMPRINT. A journey through Roman cultural and artistic language, care evidențiază impactul patrimoniului artistic şi cultural al Oraşului Etern asupra diferitelor practici de artă contemporană. Selecția include lucrări ale artiștilor Horia Bernea, Alessandro Giannì, Iva Lulashi, Aurelia Mihai, Andrei Pokrovskii, Lucian Popăilă, Nicola Samorì, Paul Timofei, Nicola Verlato și Bogdan Vlăduță. La capitolul expoziţii de grup, DOI JOI punctează în martie şi prin vernisajul celei de la Sandwich Offspace, Everyday is like Sunday, ce reuneşte lucrări semnate de Eduard Constantin, Ana Kun, Cătălina Nistor, Daniela Pălimariu şi Cristian Răduță.

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

 Souvenirs Anamorphiques

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

Metatronix 3000

La VAGon este programat finisajul Souvenirs Anamorphiques, proiectul hibrid al artistei care se împarte între Cluj şi Rennes, Isa Balog, ce combină tehnici ale noilor media cu performance și teatru optic. Printr-un joc și o scenografie care se dezvăluie progresiv, această instalație multimedia, care interoghează posibila și imposibila misiune de a reprezenta realul, integrează spectatorul oferindu-i un loc în centrul intrigii. În categoria happening-urilor de neratat în DOI JOI se înscrie şi dialogul anunţat de ⅔ galeria cu artistul fotograf Mihai Barabancea, ce expune în tânăra galerie de artă peste 40 de lucrări sub titlul METATRONIX 3000. Artistul împletește cadrele care descriu realitatea urbană cu peisaje improvizate și personaje fictive aduse la viață de actori neprofesioniști, făcând de nedistins bariera dintre ce este real și ce este pus în scenă.

Trei vernisaje @ Doi Joi:

Galeria Suprainfinit –  Matei Dumitriu | A glimpse, approximately [10 martie – 9 aprilie]

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

A glimpse, approximately marchează prima expoziție personală a artistului Matei Dumitriu la galeria Suprainfinit, coagulând un grup de lucrări noi care investighează noțiunile de timp, contingență și simultaneitate din perspective și planuri multiple. Lucrarea sa video pe trei canale, alături de o serie de trei fotografii și o instalație abordează diverse tipologii care se suprapun și se descompun simultan, levitând în jurul timpului și generând imagini vizuale care reconfigurează legăturile dintre realitate-context-timp.   


Goethe Institut – Frau Architekt [10 – 19 martie]

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

100 de ani de creativitate feminină – femei în meseria de architect. Expoziția prezintă 22 de femei din Germania și 22 din România, care au influențat în mod semnificativ arhitectura noastră sau care o modelează și astăzi. De la pionierii BAUHAUS la femeile arhitect de succes din prezent: prin portrete, exemple de lucrări și povești foarte personale, rolul femeilor în arhitectură primește, în sfârșit, vizibilitatea pe care o merită de mult timp. În cadrul expoziției va avea loc și un atelier de zugrăveli decorative cu pământ și var, în care vom descoperi rolul constructiv al ingredientelor prezente în bucătăriile și gospodăriile bănățene (și nu numai). Participanții vor putea încerca prin tehnica șablonului diferite modele de împistrituri cu care gospodinele secolului trecut își personalizau universul domestic.


Anaid Art Gallery – Zsolt Berszán | The Absence [10 martie – 4 iunie]

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

Seria nouă de desene, de mici şi mari dimensiuni, din cadrul expoziției personale The Absence semnată de Zsolt Berszán (2021/2022) se construieşte pe binaritatea apariţie/dispariţie. “Corpurile în bucăţi”, fragmentele, rămășițele, urmele abia perceptibile descriu un univers eviscerat, descarnat, descompus. Efemeritatea corpului, dispariţia acestuia este subliniată prin resturile rămase, care au fost acumulate în timp, prin urmele lăsate de descompunerile succesive, şi recompunerea lor, în cadrul unor structuri de rămăşițe umane abia perceptibile. Corpul trunchiat, descarnat, contorsionat devine un fel de arhivă a ideii de reziduu, rămăşiţă, urmă. Vernisajul expoziţiei va fi complementat de lansarea catalogului monografic Zsolt Berszán_Remains în prezența artistului, de la ora 17:30.


Recomandare: The Devil Dancing on Your Chest (Atelier Catinca Tabacaru)

DOI JOI, proiectul colaborativ dedicat scenei de artă în martie

Galeria Catinca Tabacaru introduce o serie de evenimente într-o locație nouă (Calea Giulesti 14, etaj 3), una care propune inițiative neașteptate, boeme și experimentale cu un program divers, de performance-uri, muzică, discuții, workshops și un supper club experiențial. Întâlniri Ser(i)ale va funcționa ca o succesiune de evenimente desfășurate pe parcursul anului 2022. A doua ediție a inițiativei colaborative Doi Joi, pe 10 martie, marchează – începând cu ora 21:00 – inaugurarea proiectului Atelier Catinca Tabacaru: Întâlniri Ser(i)ale printr-un performance poetic şi muzical susţinut de Marin Grigore în colaborare cu Martha Thar şi Hammee. Ne întâlnim în Doi Joi!

  • Text de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută