Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/02/2022
Evenimente

Interviu cu Carmen Chindriș, președinta Asociației SUS INIMA: ”Crezul e să nu lași fricile să-ți acopere credința și încrederea”

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Interviu cu Carmen Chindriș, președinta Asociației SUS INIMA: ”Crezul e să nu lași fricile să-ți acopere credința și încrederea” Share Interviu cu Carmen Chindriș, președinta Asociației SUS INIMA: ”Crezul e să nu lași fricile să-ți acopere credința și încrederea”


De mai bine de 6 ani, Asociația SUS INIMA oferă sprijin persoanelor afectate de cancer, atât celor diagnosticați cât și familiilor și îngrijitorilor lor. În 2022 urmează să deschidă o a patra casă SUS INIMA, la București. Despre cât de mult a afectat pandemia activitatea asociației, dar și despre perspectivele pentru anul în curs, am stat de vorbă cu Carmen Chindriș, președinta asociației.

 

”Crezul e să nu lași fricile să-ți acopere credința și încrederea”

 

Bilanțul anului 2021 pentru Asociația Sus Inima e impresionant, cu atât mai mult în contextul sanitar actual. Cât de mult a afectat pandemia de COVID-19 activitatea asociației?

Bilanțul arată așa, deoarece, tot ce a venit odată cu Covid 19 (frică, panică, neîncredere, amânare), a fost compensat de oamenii care reprezintă Sus Inima: echipa care lucrează efectiv, colaboratorii, beneficiarii, donatorii și sponsori, prin încrederea, dăruirea, credința și faptul că nu au renunțat. Am avut momente dificile ca asociație, în care da, nu știam cât mai putem continua, dar am mers mai departe fără să ne abatem de la ce știm noi că e esențial: grija pentru oameni.

 

Care sunt perspectivele pentru anul 2022?

Nevoia de case Sus Inima există în continuare. Ea e mai pronunțată în cateva puncte din țară. După ce am analizat mișcările din ultimele 12 luni, am stabilit că următoarea casă Sus Inima va fi în București. Spre Bucuresti se îndreaptă cel mai numeros număr de persoane care au nevoie de sprijin. Noi ne dorim s-o deschidem la sfârșitul primăverii, dar asta depinde și de donațiile și sponsorizările pe care le vom primi. Deschiderea, amenajarea dar și întreținerea unei case Sus Inima implică cheltuieli mari, dar avem încredere în comunitate, care până acum a demonstrat că pot fi ajutați mii de oameni.

 

Marile reușite ale asociației sunt strâns legate de implicarea a câtorva sute de oameni. Cum arată o zi de lucru pentru echipa asociației?

Suntem câteva sute, poate mii. După cum spuneam mai sus, implicarea echipei, colaboratorilor, sponsorilor și donatorilor, și deservirea beneficiarilor, e ceea ce însumat, considerăm a fi Sus Inima. O comunitate interconectată, care împreună reușește să acopere o nevoie imensă. Secretul e o comunicare deschisă și dinamică între noi cei din echipă și între noi și beneficiari. Multe zile vin cu provocări, pentru că fiecare destin e unic și în fiecare zi căutăm soluții pentru persoanele care sunt nou diagnosticate, cazăm persoane care vin la terapie, păstrăm legătura cu donatorii și sponsorii prin social media. Facem cam tot ce e nevoie pentru ca fiecare om care apelează la noi, să simtă că nu e singur, că are o armată care-l ajută să se recupereze sau să se vindece și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

 

Munca într-o asociație care se bazează 100% pe donații pare precum un maraton fără punct de sosire. Ai nevoie de un crez puternic pentru a rezista într-o astfel de cursă. Care e crezul tău?

Crezul e credința. Gânduri și frici apar constat, cum ar fi că poate nu strângem banii de chirii, terapii și salarii pentru luna următoare, dar dispar repede. Întotdeauna există un bun samaritean sau o mână de oameni care donând câte un sms la 8844 cu textul SPRIJIN sau donând recurent pe site pentru o masă, o noapte de cazare sau o ședință de terapie, reușesc să salveze luna. Sau achiziționând în perioada aceasta cadourile speciale pe care le-am gândit. O cutie cadou cumpărată înseamnă că putem asigura câteva ședințe de terapie. Până acum, chiar dacă am fost pe muchie, nu am refuzat pe nimeni. Crezul e să nu lași fricile să-ți acopere credința și încrederea. Și asta a funcționat de 6 ani încoace, iar o parte din rezultate sunt în rapoartele de activitate. Restul, le ținem pentru noi.

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Foto Rareș Helici

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută