Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/02/2022
Viața Orașului

Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început”

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început” Share Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început”


SIMINA FILAT face parte din noul val de designeri din România, absolventă a UNArte București, specializarea Design Vestimentar, cu un palmares artistic impresionant, care a adus deja inovații remarcabile, atât în sfera designului de accesorii, cât și în ceea ce privește procesul de producție și materialele pe care le folosește. Pe parcursul studiilor a avut două expoziții personale în cadrul galeriei de artă Galateca, „Fii cu ochii pe mine” şi „Ruumy”, precum și o colaborare în cadrul evenimentului satelit Venice/ElectroCamp al Bienalei de Arhitectură de la Veneția 2016. Deschis în 2010, Studioul Simina Filat Design creează și produce accesorii de înaltă calitate, din materiale sustenabile ale căror durată de viață și funcționalitate să fie cât mai îndelungată. Pentru că Siminei nu îi e teamă să experimenteze, a reușit să dezvolte unul dintre primele modele antreprenoriale din România care prestează servicii de design, oferind clienților inclusiv opțiunea de co-creation sau co-design. La baza valorilor pe care ni le împărtășește se află grija față de mediul înconjurător. Simina Filat este unul dintre designerii români a căror voce se face auzită dincolo de granițele țării noastre. Ne-a reprezentat la Expo 2020 Dubai din 2021, unde a susținut ateliere interactive de creație în cadrul cărora a confecționat împreună cu vizitatorii Pavilionului, atât copii, cât și adulți, obiecte și accesorii din materiale naturale.

Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început”

Care a fost momentul în care ți-ai descoperit pasiunea pentru design?

Dintotdeauna am avut o afinitate pentru a afla cum sunt făcute anumite obiecte, le desfăceam să văd ce se află în interiorul lor și cum sunt compuse și asamblate. Am înțeles mai exact ce înseamnă design și această profesie abia în a doua facultate, Universitatea de Arte București, cu ajutorul doamnei, Senior Designer și profesor la UNARTE pe atunci, Ioana Sanda Avram.

Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început”

Povestește-mi puțin despre cum a luat naștere brandul Simina Filat și fascinația ta pentru experiment. Care au fost experiențele care stau ca piatră de temelie pentru ceea ce înseamnă astăzi Simina Filat?

Brandul Simina Filat a luat naştere acum 12 ani, în anul 2010, ca o dorinţă a mea de a fi antreprenor și de a face doar ce-mi place – design. Drumul parcurs nu a fost scurt și nici ușor, însă cu fiecare pas am învățat ceva nou despre mine, despre consumatori, despre capacitatile și limitările brandului pe care l-am creat. În 12 ani am reușit să ne poziționăm pe piața internațională ca un brand românesc influent cu design inovator, bazat pe concepte sustenabile; am reușit să câștigăm patru concursuri internaționale, am participat la numeroase expoziții de artă și design naționale si internaționale, am derulat nenumărate proiecte culturale și mai ales sociale. Brandul Simina Filat a fost și va fi mereu în continuă mișcare, în concordanță cu schimbările sociale și culturale ale vremurilor în care trăim (…)

Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început”

În ce punct al carierei ai început să lucrezi cu materiale reciclate și cum de ți-a venit această inspirație? În ce măsură interesul tău pentru mediul înconjurător se împletește cu latura creativă? 

Asta este plăcut să povestesc în aceste momente în care accentul pe conceptul Sustenabilitate este la cote maxime. Brandul Simina Filat a fost construit pe aceste concepte deși, poate, la momentul respectiv, nici nu mi-am dat seama de absolut toate laturile brandului construit. Primele produse Simina Filat au fost realizate din haine de piele din Second Hand, practic făceam upcycle de materiale încă de la început, şi, mai mult de atât, am acordat servicii de reparație gratuite pentru produsele noastre încă de la început, tocmai pentru a lungi durata de viață a accesoriilor noastre și a nu ajunge deşeu, am produs numai ce am avut comandat, astfel am redus deșeurile și stocurile de materiale și produse utilizate. (…)

Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început”

Ne poți spune, în câteva cuvinte, cum s-a văzut prin ochii tăi Expo 2020 Dubai? 

În primul rând a fost o onoare pentru mine să fiu primul artist care a deschis Pavilionul României, care se afla în Districtul Sustenabilității în EXPO 2020 DUBAI, iar asta a fost foarte important pentru mine și pentru vizitatorii pavilionului nostru. A fost o experiență frumoasă, cu multe interacțiuni interculturale, care mi-au îmbogățit multiplele perspective prin care privesc viața și care au reflectat interesul meu pentru mediul înconjurător. A fost impresionant să ai șansa să intri în contact cu peste 190 de culturi ale lumii, venite să prezinte ce au ei mai bun pentru contemporaneitate și această planetă. (…)

Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început”Design | SIMINA FILAT: „Am făcut upcycle de materiale încă de la început”

Legat de experiențele trăite în ultima vreme și noile proiecte, am înțeles că urmează o perioadă de rebranding. Cum arată planurile tale de viitor și ce ți-ai propus să schimbi de data aceasta?

Da, pandemia si Expo Dubai cred că sunt ultimele experiențe care au marcat și schimbat brandul Simina Filat, cât și pe mine ca persoană – human being, în mod cert. În momentul de față suntem într-o perioadă de ‚respiro’,  în care căutăm soluții să schimbăm total brandul, devenind 100% sustenabil. Caut să dezvolt o colecție-capsulă de obiecte sustenabile (…) Pe lângă asta, caut să dezolt o serie de programe de învățământ alternativ, bazate pe concepte sustenabile, dar și prezervarea tradițiilor și folosirea lor în conformitate cu nevoile actuale ale societății.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută