Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/12/2021
Lifestyle

Regulile nescrise ale nopții dintre ani de care e bine să ții cont pentru a avea un 2024 pe cinste

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Regulile nescrise ale nopții dintre ani de care e bine să ții cont pentru a avea un 2024 pe cinste Share Regulile nescrise ale nopții dintre ani de care e bine să ții cont pentru a avea un 2024 pe cinste


Ajunul Anului Nou este marcat de obiceiuri, tradiţii, dar şi de multe legende. Acestea au fost transmise din generaţile în generaţie şi se spune că, în cazul în care sunt respectate cu sfinţenie, anul care vine va fi unul mult mai bun. Fie că este vorba despre purtarea anumitor obiecte vestimentare sau obiceiuri legate de gospodărie, mulţi români încearcă să respecte întocmai regulile nescrise ale nopţii dintre ani.

Se spune că de Revelion trebuie să porti haine noi pentru a avea noroc în următorul an. În tradiţia românească se mai crede că fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban, dimineaţa visându-l pe cel cu care se vor căsători. Cat priveste tradiţia sărutului sub vâsc, aceasta are loc la miezul nopții, atunci când se sparg şi paharele de șampanie.

Nici artificiile, aplauzele sau tobele nu sunt întâmplătoare, zgomotul provocat de acestea avand rolul de a speria şi alunga spiritele rele.

Se mai crede că cei care dorm în noaptea de Revelion se vor confrunta cu stări de somnolenţă anul următor, în timp ce despre copiii care se nasc 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa.

O superstiţie pe care multe doamne o ignoră este cea referitoare la împrumutat. Nu este bine să împrumuţi bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ, acesta fiind un semn de sărăcie în anul care vine.

Mai mult, unii spun că persoana care ne va trece pentru prima dată pragul în noul an este şi cea care ne va influenţa cel mai mult în următoarea perioadă.

Cum era de aşteptat, există și superstiţii legate de alimente. În noaptea de Revelion se numără fasolea, lintea sau mazărea. Acestea sunt pline de nutrienți, au puține calorii şi se pot găti sub forma de supe, piure, chiftele sau se pot adăuga în salate.

Superstiţiile de anul nou vizează inclusiv starea vremii. Dacă în ziua de Anul Nou este ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi unul bun şi vor avea loc multe cununii. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută