Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/12/2021
Viața Orașului

Jack și ciorba de fasole

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Jack și ciorba de fasole Share Jack și ciorba de fasole


Șase ciorbe cunosc pe lume ar putea fi titlul unui imn al gastronomiei românești în comunism. Din păcate, ar putea să fi rămas neschimbat și în prezent, că nu s-au bulucit restaurantele să schimbe prea multe prin meniuri. 

Aș putea spune că știu șase ciorbe/supe/zămuri, toate de fasole. De fapt știu chiar mai multe. Mult mai multe. Una de post, una cu afumătură. Deci, două la prefectură. Apoi, cu cimbru, cu tarhon, cu leuștean, cu mărar, cu mărar uscat, cu leuștean și pătrunjel, cu măcriș ș.a.m.d. Deci, minim opt la școala de fete. Cu smântână, fără smântână. Două la primărie. Cu borș, fără borș. Două în față la pompieri. Acrită, neacrită. Caldă, rece. Acrită cu moare, cu aguridă, cu zarzăre, cu pastă de corcodușe, cu oțet, cu lămâie. Cu fasole albă, roșie, neagră, pestriță sau chiar mixuri. Cu midii așa cum am mâncat în Italia. Cu paste/tăiței, fără. Cu pește (yep, există). Pește proaspăt sau cu pește afumat (există, dar cereți în altă parte rețeta sau prețul). Fasole boabe, păstăi, bob (fava beans). Păstăi albe, verzi. În pâine sau în farfurie. Cu ceapă sau fără ceapă. Ceapă verde, albă, roșie. Afumătură: cârnați, kaiser, slană, ciolan, din toate, doar din unele. Cu țelină rădăcină sau cu apio. Cu tomate proaspete sau la conservă. De care tomate. Cu ardei gras, fără ardei gras. Ciorbă de raci (unde racii sunt ardeii aceia deshidratați) umpluți cu fasole bătută. Supă cu perișoare din fasole. Supă cremă de fasole. Cu carne neafumată. Cu vită, porc, oaie, miel, clapon sau potârnichi. Cu frunze de spanac, cu lobodă, cu ștevie, cu frunze de ridichi, cu napi. Supă de fasole cu multe alte legume: cartofi, brocolli, conopidă, gulii sau bame. Cu chorizo, cu salsicia sau cu parizer. Cu brânză. Ce fel de brânză. 

Foto: Photomailbox

Și mai sunt multe variațiuni la temă. Și poate vă pare că exagerez, dar înainte de a mă contrazice căutați pe google orice dintre combinații. Pe multe dintre ele le-am gustat. Pe altele le-am gătit. Despre cele mai multe am citit. Există combinații de ingrediente care includ ghimbirul, tapioca sau chiar. Chiar și avocado ar putea să funcționeze într-o supă cremă deși… 😀 

Încerc să vă spun că rețetele nu sunt bătute în cuie, că diferă de la o regiune la alta, de la o casă la alta, de la o tradiție la alta, de la o climă la alta. Și că fiecare are alt gust. Este o altă rețetă. Deși, toate sunt zămuri de fasole. Așa cum sunt și cârnații, de exemplu. Acolo nu mai zicem că toți sunt la fel, nu punem egal între Trandafir și De Sibiu sau între Pleșcoi și Oltenești. Sau brânzeturile. Sau sarmalele. Sau tocanele. Sau aluaturile fierte. 

Foto: Mypointofview

Specificul stă în diferențieri mici, de la ingrediente la condimente. Așa se construiesc gastronomiile locale, și tot așa a fost construită și gastronomia românească, în ciuda faptului că noi nu prea știm cu ce s-o mânca și treaba asta.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.