Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/12/2021
Muzică

Filarmonica sibiană îl aniversează pe compozitorul Beethoven fix în ziua în care se împlinesc 251 de ani de la nașterea sa

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Filarmonica sibiană îl aniversează pe compozitorul Beethoven fix în ziua în care se împlinesc 251 de ani de la nașterea sa Share Filarmonica sibiană îl aniversează pe compozitorul Beethoven fix în ziua în care se împlinesc 251 de ani de la nașterea sa


Ludwig van Beethoven va fi sărbătorit la Sala Thalia, în 16 decembrie, de la ora 19. Filarmonica de Stat Sibiu îl aniversează pe compozitorul german printr-un recital susținut de tânăra pianistă Izabela Voropciuc, fix în ziua în care se împlinesc 251 de ani de la nașterea lui Beethoven.

Cu această ocazie, publicul este invitat să audieze Sonata op. 31 Nr.3 in Mi Bemol major în interpretarea pianistei Maria Izabela Voropciuc. Scrisă în 1802, Sonata op. 31 Nr.3 în mi bemol major transmite idei și emoții profunde într-o manieră ludică, așa cum regăsim în majoritatea lucrărilor timpurii ale lui Beethoven. Recitalul de pian va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, joi, 16 decembrie, începând cu ora 19. Programul muzical mai cuprinde Sonata în Si minor S.178 de Franz Liszt. Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii și pe iabilet.ro, la prețul de 30 lei (se acordă 50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari).
Joi 16 decembrie, publicul sibian are prilejul reîntâlnirii cu tânăra solistă Izabela Voropciuc, câștigătoarea festivalului-concurs de interpretare pianistică și compoziție „Carl Filtsch” 2021. Maria Izabela Voropciuc s-a născut pe data de 9 iunie 2002, în Satu Mare. La vârsta de patru ani, și-a început călătoria muzicală alături de profesoara de pian Budeanu Mihaly Judith, îndrăgostindu-se astfel iremediabil de complexul instrument. În anul 2009, devine elevă la Liceul de Arte „Aurel Popp”, unde și-a continuat studiile pianistice alături de riguroasa profesoară Anna Maria Manfredi. Sub atenta îndrumare a acesteia, participă la concursuri naționale și internaționale, unde câștigă numeroase premii și trofee. Unele dintre cele mai onorabile menționări sunt: Premiul I absolut la Concursul „Concentus Roma”, Roma (Italia); Marele Trofeu din cadrul concursului „Concours Musical de France”, Paris (Franța); premiul I al concursului internațional de pian „Piano Talents”, Milano (Italia); bursă specială la concursul internațional „Citta di Cantu” – concert cu orchestra Filarmonicii Bacău; premiul III al Concursului Internațional „Jeunesse Musicales“. Datorită acestor succese răsunătoare, Izabela a fost invitată să concerteze alături de orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, la vârsta de 12 ani. Un an mai târziu, câștigă preselecția națională a celor mai talentați instrumentiști din România din cadrul Concursului de Talente sponsorizat de MOL, astfel având oportunitatea de a concerta cu orchestra Camerata Regală, doi ani consecutivi, la Ateneul Român din București, sub bagheta extraordinarului compozitor Sabin Păuța și a dirijorului francez Pierre Vallet. Izabela a concertat alături de numeroase orchestre din România, precum Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Oradea, Constanța și Cluj. În prezent, Izabela este studentă în anul I la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” la clasa pianistului de excepție prof.univ.dr. Csiky Boldizsar. Cea mai recentă reușită a sa este câștigarea Premiului I al concursului „Carl Filtsch” de la Sibiu.

Pregătiri pentru o nouă ediție

Cea de-a XXVI-a ediţie a festivalului-concurs internaţional de pian şi compoziţie „Carl Filtsch“ va fi organizată de Filarmonica de Stat Sibiu în luna iulie 2022. Acesta onorează memoria ilustrului muzician transilvănean Carl Filtsch, cunoscut ca elevul preferat al lui Chopin, care a reușit să uimească lumea și să lase o moștenire culturală durabilă, deși a trăit doar 15 ani.
Concursul este deschis tinerilor muzicieni din toată lumea şi se va desfăşura pe trei categorii de vârstă. În afară de concursul de interpretare, juriul va aprecia şi premia cele mai valoroase compoziţii pentru pian ale tinerilor competitori. Juriul, alcătuit din personalităţi ale lumii muzicale recunoscute pe plan internaţional, va acorda premii în valoare de peste 10.000 de euro.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută