Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/12/2021
Muzică

Muzica românească a răsunat la Beirut, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Muzica românească a răsunat la Beirut, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș Share Muzica românească a răsunat la Beirut, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș


Ziua Națională a României a fost sărbătorită și peste granițe. Alături de Conservatorul Național Superior de Muzică din Liban, România și-a celebrat ziua printr-un concert simfonic condus de dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, „dirijor cu o excelentă reputație națională și internațională, foarte apreciat pentru activitatea sa extraordinară în domeniul muzicii contemporane, precum și pentru realizările sale impresionante în calitate de director general al Filarmonicii de Stat Sibiu”, după cum titrează agenția națională de presă din Liban (NNA).

Conform reprezentanților Filarmonicii de Stat Sibiu, peste 700 de spectatori, între care s-au numărat zece ambasadori și alți cinci reprezentanți diplomatici, au ovaționat programul muzical cu amprentă tradițională românească, în ambianța monumentală a bisericii iezuite „Sfântul Iosif din Achrafiev” din Beirut, pe 2 decembrie.

" "

„Sunt recunoscător să mă aflu aici, la Beirut, pentru acest concert, care este o celebrare, nu doar a Zilei Naționale a României, ci și a frumoasei și îndelungatei relații dintre România și Liban. Aș dori să mulțumesc Ambasadei României, Excelenței Sale domnul Radu Cătălin Mardare, Asociației «Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România» și Conservatorului Național Superior de Muzică din Liban pentru această oportunitate onorantă. Astfel de evenimente sunt o mărturie a importanței artei și a faptului că, indiferent cât de greu este, împreună putem realiza lucruri minunate”, a mărturisit dirijorul Cristian Lupeș.

Publicul a ascultat „Triptic pentru orchestră” de Adrian Pop, „Scurtă suită transilvăneană” de Constantin Arvinte, „Ciocârlia” de Grigoraș Dinicu și Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25, de Serghei Prokofiev. Alături de orchestra filarmonică libaneză, pe scenă a fost prezentă și solista Georgiana Pană – nai.

Ambasadorul României în Liban: “Scopul nostru principal este de a transmite un mesaj de solidaritate”

Evenimentul cultural organizat de Ambasada României în Liban continuă o tradiție de 15 ani de concerte dedicate zilei naționale la Beirut, rod al colaborării dintre misiunea diplomatică a țării noastre și Conservatorul Superior de Muzică din Liban. „Prin aceasta, scopul nostru principal este de a transmite un mesaj de solidaritate, speranță și încredere într-un viitor mai bun”, a explicat Excelența Sa Radu Cătălin Mardare, ambasadorul României în Liban.

La rândul său, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu a subliniat că istoria omenirii a reușit să evidențieze o certitudine: artiștii au ajutat întotdeauna oamenii să depășească momentele dificile. „Să nu uităm niciodată că toți marii artiști au trecut prin momente grele – din punct de vedere social, economic, cultural etc. Cu toate acestea, ei nu și-au abandonat niciodată arta, alegând să folosească contextul care li se prezintă pentru a inova, a ajuta la calmarea spiritelor și a lăsa amprente pentru generațiile viitoare. În calitate de artiști, misiunea noastră este de a menține cultura vie și de a oferi confort și sprijin întregii umanități. Prioritatea nu ar trebui să fie axată doar pe nevoile imediate. Pe termen lung, moștenirea noastră culturală este cea care ne face să fim ceea ce suntem”, a precizat Cristian Lupeș pentru NNA.

Primit cu entuziasm de publicul din Beirut și răsplătit cu aplauze în picioare, concertul reprezintă un incontestabil succes artistic și diplomatic al României, precum și un nou motiv de mândrie pentru Sibiu.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută