Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/11/2021
Lifestyle

Renovarea apartamentului: 5 soluții pentru eficiență termică

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Renovarea apartamentului: 5 soluții pentru eficiență termică Share Renovarea apartamentului: 5 soluții pentru eficiență termică


Nivelul eficienței termice a unui apartament se reflectă în mod direct în valoarea facturilor la gaze și curent electric, atât în sezonul de iarnă, cât și în anotimpul cald. În aceste condiții, renovarea apartamentului trebuie să urmărească eficientizarea sistemelor de încălzire și calitatea izolațiilor exterioare ale locuinței.   

Alege surse de căldură cu randament ridicat

Una dintre cele mai eficiente soluții de încălzire este centrala de apartament. Aceasta oferă garanția unei temperaturi confortabile în casă și a unui control foarte bun al raportului dintre cost și beneficii. Modelele noi ale centralelor individuale au un randament care depășește 100% și care poate ajunge la un performant 108%, ceea ce înseamnă un consum mic și foarte mic de gaz. La aceasta se adaugă rezistența la coroziune, datorită schimbătorului de căldură din inox, care crește substanțial durata de exploatare.

Bine de știut: 

  • Există un element care scapă, deseori, din vedere utilizatorilor de centrale termice. Este vorba despre faptul că obținerea randamentului maxim (de peste 100%) se realizează atunci când acestea sunt utilizate la putere medie. 

Adaptarea capacității centralei la necesarul locuinței și la numărul de consumatori este criteriul care influențează randamentul și eficiența acesteia în furnizarea de căldură și apă caldă la parametrii necesari. Totodată, este condiția pentru un consum și o funcționare economice. Clasificate în clasa energetică A, centralele termice pe gaz au consum bun, de exemplu, și le poți alege pentru apartamentul tău, având, în plus, o emisie redusă de noxe, ca urmare a arderii complete a gazului și a randamentului foarte ridicat. 

Acordă atenție refacerii izolației termice

Un pas esențial în renovarea apartamentului este refacerea izolației termice a pereților exteriori, operațiune care poate aduce o reducere de până la 50% a consumului de energie pentru climatizare interioară. Izolația se poate realiza atât pe interior, cât și pe exterior și aduce locuinței un plus de eficiență termică pe tot parcursul anului, indiferent de temperaturile de afară. 

O casă care păstrează căldura iarna va avea confort termic și vara, chiar și în zilele caniculare, pentru că, așa cum nu permite frigului să pătrundă în interior, tot așa nu dă voie căldurii să intre. Beneficiile sunt reprezentate printr-un consum mai mic de gaze pentru centralele termice, iarna, dar și de energie electrică pentru aparatele de aer condiționat, vara. 

Montează ferestre eficiente pentru a evita transferul termic

Suprafețele vitrate sunt printre cele mai vulnerabile, raportat la eficiența termică, acestea fiind zonele unde se produce un transfer termic intens. Contează, în egală măsură, modul în care sunt montate și etanșeizate ramele ferestrelor, respectiv tâmplăria, dar și calitatea sticlei ferestrelor. 

Tâmplăria cu mai multe camere și foi de sticlă izolate între ele cu spații vidate sunt esențiale pentru a bloca transferul termic atât din exterior în interior, cât și în sens invers. 

La fel de importante sunt sistemele de umbrire, precum și eventualele măsuri de protecție suplimentare (obloane, folii de reflexie UV aplicate pe sticlă). Toate acestea, însă, trebuie luate în calcul în funcție de climă, orientarea locuinței față de punctele cardinale și de tipul acesteia (casă individuală sau apartament la bloc). 

Ține cont de sistemul de radiație a căldurii

Din perspectiva sistemului de radiație a căldurii, sunt două variante posibile: încălzirea prin pardoseală sau cea cu radiatoare montate pe perete. Prima soluție oferă un randament superior, dar trebuie luate în calcul costurile de implementare. A doua variantă, considerată clasică, este cea mai utilizată. 

Eficiența sistemului de încălzire prin radiatoare conectate la centrala termică de apartament poate crește substanțial, dacă acestea sunt dimensionate corect, proporțional cu volumul încăperii, și dacă sunt utilizați robineți de tip termostat, ce reglează rapid debitul agentului termic. 

Utilizează un termostat inteligent

Gestionarea întregului sistem de climatizare al locuinței cu ajutorul unui termostat inteligent, care poate menține o temperatură prestabilită în fiecare încăpere din casă, este un element care poate fi introdus cu succes, atunci când renovezi apartamentul. Termostatul poate spori substanțial eficiența centralei termice, indiferent de tipul de încălzire utilizat, și contribuie la reducerea costurilor energetice ale casei cu până la 20%. 

Termostatele inteligente sunt capabile să controleze aparatele de încălzire sau răcire și pot face acest lucru respectând un program prestabilit.

Sporirea eficienței termice a unei case este o misiune dificilă, însă, ținând cont de câteva recomandări, cum sunt și cele de mai sus, poți obține rezultatul dorit, indiferent de dimensiunile locuinței tale. Totul, pentru a beneficia de confort termic cu un consum redus de resurse și, implicit, cu facturi mai mici.  

Sursa foto: Shutterstock.com

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.