Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/11/2021
Artă & Cultură / Performing arts Muzică Viața Orașului

HUMAN-VIOLINS, un proiect VR inovator care aduce la viață un gest emoționant din istoria umanității

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii HUMAN-VIOLINS, un proiect VR inovator care aduce la viață un gest emoționant din istoria umanității Share HUMAN-VIOLINS, un proiect VR inovator care aduce la viață un gest emoționant din istoria umanității


În timpul Holocaustului, mulți evrei au avut voie să aleagă o singură posesie înainte de a fi aduși în lagărele de concentrare – și majoritatea și-au ales vioara față de care aveau o profundă admirație. Ca recunoaștere a valorii lor, viorile care au supraviețuit au fost restaurate de către Amnon Weinstein sub umbrela creativă a Violins of Hope (Viorilor Speranței), și oferite orchestrelor de top pentru a le aduce frumusețea la viață prin muzică.

În 2018, Ioana Mischie, cineastă și artistă transmedia, pe atunci bursieră Fulbright în Statele Unite a interacționat pentru prima dată cu una din expozițiile organizate în cinstea viorilor restaurate, în Nashville. Experiența în sine a fost o “epifanie în urma căreia am conștientizat forța transformațională a muzicii. Mi-am dorit să creez o gramatică imersivă unică în lume, astfel încât VR-ul artistic să poată deveni, asemeni muzicii clasice, un tezaur pentru următoarele decenii.

HUMAN-VIOLINS, un proiect VR inovator care aduce la viață un gest emoționant din istoria umanității

În 2021 se naște în VR HUMAN-VIOLINS al Ioanei Mischie, o manifestare sensibilă de omagiere a rănilor profunde ale umanității, dar și o încercare de a ne reaminti că muzica și arta în genere au un rol vindecător în contexte cumplite. Este un proiect transformațional creat din dragoste pentru avansarea conștiinței umane. De altfel, experiența virtuală valorifică un gen audio-vizual nou inițiat în cadrul studiului doctoral transmedia al regizoarei și care vine cu o abordare inedită în cinematografie și XR (extended reality). Spre deosebire de genul sci-fi care bazează actul creativ pe evoluția accelerată a științei, “noe-fi imaginează viitoruri axate pe evoluția conștiinței umane, individuală sau colectivă”. În HUMAN-VIOLINS asistăm la formarea unei conștiințe artistice și conform creatoarei conceptului: “viorile devin punți umane, trans-temporale, trans-spațiale, devin acasă-uri eterne în care pot locui oameni din timpuri și spații diferite. (…) Prin acest proiect ne dorim să captăm fărâmele de optimism care pot fi culese chiar și din cele mai sumbre scenarii. În special în context pandemic, avem nevoie mai mult ca oricând de a ne exersa privirea în direcții revelatoare.”

Conceptul universului imersiv

HUMAN-VIOLINS devine un omagiu captivant cu multe fațete cultural-artistice, inspirat de povești remarcabile despre nedreptate, reziliență, suferință și supraviețuire. Experiența VR constă într-o călătorie interactivă împărțită în trei acte, cu grade variabile de interactivitate, unite de o melodie-liant care ni se dezvăluie gradual.

În centrul proiectului stă Alma (“sufletul”), o făptură aparent plăpândă, dar care se transformă sub puterea vindecătoare și elevatoare a muzicii de vioară. Atunci când cântă, modelează radical lumea din jur. Arhitectura universului este construită în 3D și are la bază ideea de puzzle muzical, de contribuție individuală și de comunicare kinestezică – prin simulare pe calculator, acordurile muzicale vor crea o experiență tactilă pentru utilizatori (haptică). Această abordare este o premieră pe plan internațional, generând o adevărată “arhitectură muzicală, o abordare holistică în care imaginile și sunetele devin nu doar inseparabile, ci auto-generative”, conform regizoarei. Este o tehnică folosită în premieră și în VR și a fost susținută creativ de mentoratul primit de la UX designer-ul Allison Crank.

HUMAN-VIOLINS, un proiect VR inovator care aduce la viață un gest emoționant din istoria umanității

Exploratorul devine un partener virtual al protagonistei, dar și un activator al muzicii care se lasă descoperită în fiecare pixel al experienței. Cele zece minute de imersiune totală în lumea vizuală a muzicii de vioară se compun din trei capitole non-liniare: Amprentele unei viori (ca simbol al refacerii), Muzica din Infern (ca escapism din momentele de teroare) și Muzica Infinită (ca o formă de continuitate facilitată de exploratorul VR). La finalul proiectului ficțional, se pot accesa micro-istorii ale viorilor reale. Proiectul își propune să lanseze inclusiv evenimente de tip edutainment menite să aducă împreună artiști, compozitori, dar și terapeuți pentru a găsi soluții holistice de diseminare a muzicii în medii defavorizate.

“Alma” este inspirat de numele Almei Rose, nepoata marelui compozitor Gustav Mahler, una din posesoarele Viorilor Speranței și al cărei talent muzical a fost suport emoțional atât pentru ea cât și pentru cei din jurul ei în anii de penitență.

Conceptual, HUMAN-VIOLINS propune mai multe dihotomii: durere versus sublim, lumea obișnuită versus suprarealism, sunete disparate versus armonie sonoră. Totul cu scopul de a aduce în prim plan forța revitalizantă a muzicii. Utilizatorul este invitat să creeze el însuși un nou ritm.

Selecții internaționale

În etapa dezvoltării, proiectul VR a fost primul proiect românesc selectat la prestigiosul program Biennale College Cinema VR, numărându-se printre cei trei finaliști internaționali. De curând, a fost selectat la Venice Gap Financing Market, fiind singurul proiect românesc participant, urmând să ajungă la începutul lunii decembrie la XR Stories – Torino Short Film Market ca unul dintre cele cinci proiecte internaționale. Parcursul internațional al proiectului plasează România în rândul țărilor producătoare de proiecte VR inovatoare, alături de SUA sau Franța și poate deschide noi orizonturi pentru creatorii digitali din Europa de Est, dat fiind faptul că echipa proiectului transparentizează metodologiile folosite în scopuri didactice în cadrul cursurilor UNATC și UBB. 

Continuarea proiectului

Proiectul a primit sprijin financiar din partea Administrației Fondului Cultural Național, fiind acum în producție, urmând a finaliza primul pilot până la finalul anului. Ambiția echipei de proiect este să documenteze poveștile viorilor și ale posesorilor lor originali pentru a le aduce la lumină experiența trăită în timp. Pornind de la acest modul, ei își propun să serializeze proiectul și să adauge la colecția HUMAN-VIOLINS noi povești ale viorilor culese în fiecare an.

Un deziderat ambițios al echipei HUMAN-VIOLINS ar fi ajungerea cu proiectul în școlile de muzică și chiar la Conservator și de asemenea, fructificarea sa în scop terapeutic pentru cei care suferă de anxietate și depresie, muzica având calități curative dovedite științific.

În timp, “ne-ar plăcea ca în viitor să avem posibilitatea tehnologică să recreăm ceea ce numim „muzică volumetrică”, care urmărește să păstreze sunetul exact al unei viori.” spun reprezentanții echipei HUMAN-VIOLINS.

HUMAN-VIOLINS, un proiect VR inovator care aduce la viață un gest emoționant din istoria umanității

Echipa proiectului

Proiectul este produs de Asociația Storyscapes, în colaborare cu Noe-Fi Studios și Studioset, cu implicarea Alien Fish. În Statele Unite ale Americii a beneficiat de consultanță din partea Mixed Reality Lab USC. Echipa transdisciplinară reunește artiști vizuali, muzicieni, istorici. Conceptul și regia sunt semnate de Ioana Mischie, care a creat până în prezent filme, proiecte transmedia, webseries și proiecte VR multipremiate, selectate la peste 150 festivaluri de film din întreaga lume. Portretizând durerea ca loc de explorare neo-creativ, crede că prin artă sonoră și vizuală se poate ajunge la auto-vindecare. Vocea protagonistei este semnată de minunata actriță Cabiria Morgenstern. Direcția vizuală inedită este aleasă de Alexandru Pop (Alec Pop), 3D modelling-ul este facilitat de Valentin Mladin, muzica este semnată de Adrian Tăbăcaru, integrarea imersivă și programarea avansată este configurată de Boby Ilea și de Adrian-Marian Popoviciu, elementele de sound design sunt semnate de Ina Bozdog. Comunicarea este facilitată de Raluca Mihăilă. Echipa include consultanți transdisciplinari din țară și din afara țării. Proiectul este dezvoltat în Unreal engine.

Proiectul HUMAN-VIOLINS este un proiect co-finanțat de AFCN, Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

3 noiembrie 2021, București

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.