Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/11/2021
Artă & Cultură / Performing arts

PRIVATE BODIES, premieră coregrafică la București, Brașov și Cluj-Napoca

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii PRIVATE BODIES, premieră coregrafică la București, Brașov și Cluj-Napoca Share PRIVATE BODIES, premieră coregrafică la București, Brașov și Cluj-Napoca


După aproape doi ani de la declanșarea pandemiei, activitatea culturală este în continuare serios pertubată în prezent, atelierele și spectacolele de dans fiind deschise publicului larg într-un regim redus, de 30% din locurile disponibile, și doar pe baza pașaportului verde. Care sunt lucrurile care ne mai mișcă și ne bucură în această viață afectată de coronavirus? Ce interacțiuni coregrafice mai sunt posibile acum? Cum se poziționează corpul și dansul contemporan post-pandemic? 

Coregraful Cosmin Manolescu încearcă să răspundă la aceste întrebări într-un dialog purtat între trecut și prezent, pornind de la experiența primului său performance unu-la-unu „Private show”, realizat acum 20 ani. Acest dialog peste timp ia forma unei variante noi de performance prezentat ca o instalație performativă de grup, PRIVATE BODIES, prezentată în zilele de 11 și 12 noiembrie la București în spațiul Pavilion 32 al Goethe-Institut, cu participarea artistelor Oana Mureșan, Anamaria Guguian și Cristina Lilienfeld. În cadrul instalației va avea premiera și filmul VORTEX, realizat de coregraful Cosmin Manolescu în urma unui retreat de dans la Techirghiol în colaborare cu artista vizuală Alina Ușurelu, sound design Lala Mișosniky, iar artista vizuală Georgiana Vlahbei propune un univers foto-video inspirat de lumea dansului butoh. Un teaser video al proiectului este disponibil la adresa https://vimeo.com/637009121.

PRIVATE BODIES, premieră coregrafică la București, Brașov și Cluj-Napoca

Cosmin Manolescu, Foto: Georgiana Vlahbei

Instalația performativă „Private Bodies” poate fi vizionată în zilele de 11 și 12 noiembrie, în intervalul 18:00–20:00 la Pavilion 32 (Calea Dorobanți nr. 32). Intrarea este liberă și se face la intervaluri de aprox. 30 minute pentru un număr de 4 persoane, pe baza certificatului de vaccinare sau de trecere prin boală, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.

În data de 12 noiembrie, ora 16:00 va avea loc masa rotundă „Corpul în pandemie”, ocazie cu care va fi lansată și o publicație electronică cu texte scrise pentru acest proiect de dramaturgii Guy Cools (Viena), Maximilian Haas (Berlin) și Beatrice Lăpădat (București). Textul semnat de Guy Cools va apărea și în numărul din luna noiembrie al revistei Scena.ro, partener al proiectului. Masa rotundă va fi transmisă live pe contul Facebook AREAL la adresa https://www.facebook.com/Arealcolectiv.

În conexiune cu instalația „Private Bodies”, în perioada 14–21 noiembrie 2021, spectatorii interesați vor avea posibilitatea să vizioneze și o serie de piese coregrafice unu-la-unu la Brașov, București și Cluj-Napoca, prezentate în premieră de coregrafii Anamaria Guguian (Brașov), Oana Mureșan (Cluj-Napoca), Cristina Lilinefeld și Cosmin Manolescu (București). În acest format de unu-la-unu, piesele merg la spectatori acasă.

PRIVATE BODIES, premieră coregrafică la București, Brașov și Cluj-Napoca

Private Bodies, Foto: Georgiana Vlahbei

„Private Feeling”, realizată și interpretată de Anamaria Guguian, va fi prezentată la Brașov, este o piesă despre „emoții pe care nu le putem numi, fie pentru că nu există un vocabular suficient de specific pentru acestea, fie pentru că sunt foarte noi și necunoscute până în istoria recentă a omenirii. O piesă coregrafică despre emoții suspendate care plutesc în câmpul nostru și care ne influențează cotidianul, într-un mod subtil, dar definitoriu. O punere în corp și în imagini a ceea ce se simte, dar nu se poate rosti.”

„Private Memories”, realizată și interpretată de Oana Mureșan și prezentată la Cluj-Napoca, „vorbește despre un prezent pe care îl Creăm prin ceea ce noi suntem în acel spațiu privat. Atenția merge pe întâlnirea reală, autentică și pe un corp în mișcare iar mai apoi vom putea vorbi despre un spațiu care i-a fost casa dansului și despre o amintire într-o toamnă, în noiembrie. Ne construim amintiri cu fiecare pas pe care îl facem si cu fiecare bataie a inimii.”

„Private Self”, realizată și interpretată de Cristina Lilienfeld, lucrează cu conceptul de graniță fie că vorbim despre limite ale corpului, ale spațiului în care ne aflăm, ale memoriei noastre, sau ale emoționalului. M-a interesat să explorez care este conținătorul pentru a descoperi astfel conținutul, un conținut sensibil, personal, uneori fragil care se lasă descoperit în fata privitorului. Cum fac vizibil invizibilul într-un context al unui spațiu privat, un spațiu care își deschide granițele cu generozitate pentru mine? Oferind aceeași generozitate.

„Private Show”, realizat și interpretat de Cosmin Manolescu, este o încercare de revizitare a memoriei celor 20 de ani care au trecut de la prima versiune a piesei, prezentată în 2000 la Bienala de Artă Perific de la Iași. O încercare de cunoaștere și (re)descoperire a dansului prin intermediul istoriilor personale, o călătorie experimentală în afara zonei de confort, însă în siguranța spațiului personal privat.

Spectatorii interesați să primească în vizită un artist și una din piesele coregrafice de mai sus în perioada imediat următoare, sunt rugați să contacteze artiștii după cum urmează:
Brașov, Anamaria Guguian, ana.guguian@gmail.com
București, Cristina Lilienfeld, lilienfeldcristina@gmail.com
Cluj-Napoca, Oana Mureșan, oana_mur@yahoo.com
București, Cosmin Manolescu, cosmin@danswanderer.ro

„Private Bodies” este realizat de Fundația Gabriela Tudor în cadrul proiectului „body.exe | interacțiuni coregrafice”, realizat în parteneriat cu Goethe-Institut București, Revista Scena.ro și AREAL | spațiu pentru dezvoltare culturală, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.