Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/11/2021
Artă & Cultură / Performing arts

BucurEȘTI aLIVE | Săptămâna 1- 7 noiembrie

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii BucurEȘTI aLIVE | Săptămâna 1- 7 noiembrie Share BucurEȘTI aLIVE | Săptămâna 1- 7 noiembrie


Medea’s Boys – APOLLO111

BucurEȘTI aLIVE | Săptămâna 1- 7 noiembrie

Joi, 4 noiembrie, de la 19:30, la Teatrul APOLLO111 se joacă Medea’s Boys, în regia lui Andrei Măjeri. Bilete.

Medea’s Boys este prezentat drept o „demontare” regizorală a legendei Argonauților și Lânii de Aur. Un spectacol despre identitățile fragile ale sexului puternic, despre vulnerabilități și patologia iubirii masculine. Într-o călătorie mitologică pe nava Argo, argonauții trec printr-o experiență care le schimbă viața. Rememorarea Medeei, personaj imaginat de Euripide ca o apariție castratoare, tulbură apele conștiinței bărbaților, provocându-i să își schimbe discursul sexist.

„Traume, nesiguranţe, fragilităţi emoţionale la iveală, mai timid, mai de-a dreptul, şi zguduie aparenţa de masculinitate ireproşabilă pe care bărbaţii şi-o servesc unul altuia. În taverna lui Euphemus – unde nostalgia după aventurile argonautice se traduce în forma barului (de corabie) şi decorarea fundalului ca o timonă -, ameţiţi de Ecstasy, alcool şi propria măreţie, bărbaţii încep să lase garda jos şi să-şi descopere latura feminină (unul execută chiar un spectaculos dans la bară)” – Oana Stoica.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani. Cu: Cezar Grumăzescu, Alexandru Ion, Alex Mirea, Vlad Ionuț Popescu, Alex Chindriș și Florin Aioane.

Corsarul – Opera Națională București

BucurEȘTI aLIVE | Săptămâna 1- 7 noiembrie

Joi, 4 noiembrie, de la 18:30, suntem așteptați la Opera Națională București să urmărim împreună spectacolul de balet Corsarul, regizat de Vasily Medvedev. Bilete.

Corsarul este o operă (melodramă tragică) în 3 acte de Giuseppe Verdi, după un libret de Francesco Maria Piave, bazat pe drama The Corsair de Lordului Byron. În spirit romantic, baletul este o poveste de dragoste dintre un pirat și o sclavă, iar acțiunea are loc la Adrianopole, la începutul secolului al XIX-lea.

,,De-a lungul ultimilor ani, în lumea baletului interesul pentru dansul clasic a crescut în mod evident. Atmosfera de sărbătoare și frumusețea acestui stil sunt mereu prezente în spectacol. Publicul este încântat de puritatea și fragilitatea baletului clasic ca și de uimitoarele performanțe și abilități ale balerinilor formați în ultimii ani. Limbajul coregrafic este unul ușor de înțeles de către public. Corsarul care are deja 150 de ani de când este dansat a rămas pe gustul spectactorilor îndrăgostiți de baletul clasic.”- coregraful rus Vasily Medvedev.

 

Cloaca – Teatrul Nottara

Vineri, 5 noiembrie, de la 18:00, la Teatrul Nottara, putem urmări în avanpremieră spectacolul Cloaca, de Maria Goos, în regia lui Theodor-Cristian Popescu. Bilete.

Un spectacol care despică în mai multe fire mecanismul care stă la bazele legăturilor interumane. Destinele a patru prieteni vechi se reîntâlnesc într-o perioadă în care unul dintre ei trece printr-o criză. Evenimentul nefericit are însă un ecou răsunător în viața fiecăruia dintre ei, reușind să scoată la suprafață cele mai întunecate drame care le umbresc fericirea, răni nevindecate și secrete care le pun la încercare prietenia.

„Avem patru bărbați blocați în propriile lor vieți, lipsiți de elementul feminin, pe care nu-l mai percep și fără de care se mișcă bezmetic, egocentric, dar și extrem de fragil. Interacțiunea cu o femeie le arată ce și cum ar putea primi, dar nu văd, nu aud, nu vibrează. Deși dau semne că ar putea. Ba chiar că ar avea mare nevoie. Dar ei, ca niște băieței, încearcă să-și refacă gașca. Însă nici aici nu se mai întâmplă ce și cum trebuie. E masculinitatea o forță ce nu-și mai găsește spațiul de manifestare? Există o discordanță între setările cu care ne-a înzestrat specia și mediul social pe care ni l-am construit? S-a ratat, s-a pierdut undeva, ceva?” – Theodor-Cristian Popescu.

Reverse Discourse – Linotip

BucurEȘTI aLIVE | Săptămâna 1- 7 noiembrie

Vineri, 5 noiembrie, de la ora 21:00, la Linotip, suntem invitați să asistăm la reprezentarea unui „discurs inversat”. Bilete.

Pe scenă o vom vedea pe Ioana Marchidan. Tot ei îi aparțin și conceptul și coregrafia. Reverse Discourse este un performance care evidențiază esența și centrează micro mișcarea corporală. Vrea să identificăm tiparul de gesturi împrumutate, transmise prin memoria corporală colectivă.  „În Reverse Discourse am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi fie că vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalități distincte, care nu se intersectează aproape niciodată. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze ce conturează trecutul și prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan.

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută