Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/10/2021
Eat & Drink / Drink Viața Orașului

DRINK: Despre vermut, numai de bine

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii DRINK: Despre vermut, numai de bine Share DRINK: Despre vermut, numai de bine


Vermutul e noul gin, mi-a spus recent un cunoscător. Confirm cu entuziasm: îl găsesc foarte instructiv, deși e un aperitiv.

Se făcea că eram la petrecerea de lansare a revistei „Propagarta” (apare și în print, Old School, ca publicația pe care o țineți acum în mână), în curtea ARCUB Gabroveni, adică în partea renovată mișto a Centrului Vechi, aș adăuga și în partea frecventabilă după gustul meu, și mă uitam la ce se poate bea într-o după-amiază bucureșteană de vară indiană picată la jumătatea lui septembrie.

Îmi făceau cu ochiul paharele pântecoase cu picior de culoarea safirului, așa că am cerut un gin Bombay Sapphire, firește. Am lăsat-o pe hipsterița de barmaniță să-mi pună și niscaiva fructe de pădure și ierburi, deși omul de radio și de cultură Cătălin Striblea tocmai îmi șușotise că ginul se consumă cât mai neacompaniat, cum învățase într-o vizită în Insulă. „Bun ginul”, i-am spus lui Dragoș Vărșăndan, editorul „Propagartei” și Social Drinker responsabil la The Liquor Store, care s-a apropiat să ciocnim. „E bun. Dar să știi că vermutul e noul gin”.

Prietenul meu nu se înșală. Toamna asta, vermutul e în tendințe și la noi, v-o spune unul care încearcă să iasă cât mai des în acest târg unde dacă nu apari, se cheamă că nu exiști. Lui – dar nu se pune, întrucât, în comparație cu un ageamiu ca mine, are cunoștințe foarte vaste și gusturi sfidător de rafinate – îi place Dubonnet, un vermut franțuzesc mai blând, cu un conținut de alcool mai scăzut și care se bea cu gheață și puțină lămâie.

Vermouth de Forcalquier

Eu, dacă mă-ntrebați, o să vă recomand tot ceva bun-bun (la un preț cumsecade, 85 de lei), dar după gustul meu: Vermouth de Forcalquier. Această butelcă îmbietoare, datorită ambalajului vintage elegant, conține un vin aromat făcut cu absint, plante amare și mirodenii amare precum roinița, mentă, anason verde, scorțișoară, coriandru și piper galben. E un aperitiv cu aromă completă, ca să mă dau cunoscător, nu înainte de a vă garanta satisfacția la orice înmuiere a buzelor.

Vorbe de vermut

Deși nu mă omor după parada de erudiție, mi-am făcut un obicei din a prezenta vorbe cu tâlc despre băuturile la care mă refer. Iată câteva menite să întărească zicala „vermutul dulce mult aduce”:

@ „Uniunea potrivită dintre gin și vermut are o glorie măreață și subită. E unul dintre cele mai fericite mariaje și cu cea mai scurtă viață de pe Pământ” – Bernard DeVoto

@ „Secretul care face femeia femeie: vermutul” – Gosho Aoyama

@ „Suferința e necesară în divertisment ca Vermutul cu Martini: un ingredient mic, dar vital” – Phyllis McGinley

@ „Stau la Intersecția dintre Strada a Cincea și Vermut” – Tom Waits

@ „Vermutul mă transformă de fiecare dată într-un om strălucit, când nu mă face să par idiot” – E.F. Benson

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută