După Lamberto Bava, Debbie Rochon, Sergio Stivaletti sau Armand Assante, ca să amintim doar câteva dintre personalităţile cărora Dracula Film Festival le-a adus în ultimii ani un tribut pentru realizările lor remarcabile în cinematografia Horror & Fantasy, anul acesta a venit rândul unui cineast legendar, Ruggero Deodato, să devină recipient al titlului onorific de Conte Dracula, ca semn de recunoaştere pentru imensa influenţă pe care peliculele sale continuă să o exercite în evoluţia acestor două genuri după decenii întregi de la premieră.
RUGGERO DEODATO este autorul unuia dintre cele mai controversate, şocante şi brutale filme făcute vreodată, Cannibal Holocaust (1980), relansat în versiune restaurată şi apoi într-una uncut cu 20 şi, respectiv, 15 ani în urmă, în faţa unui public milenial care a înţeles astfel mai bine de ce regizori faimoşi precum Oliver Stone sau Quentin Tarantino îl citează cu deferenţă ca sursă de inspiraţie sau unde trebuie căutată originea cinematografiei Horror “found footage” dincolo de The Blair Witch Project sau [REC].
Mesajul lui RUGGERO DEODATO pentru Dracula Film Festival:
Povestea poveştii lui Cannibal Holocaust, film-cult inspirat la rândul său de peliculele Mondo din anii ’60 în care un antropolog descoperă în jungla amazoniană filmările legate de un trib canibal, care i-a adus lui Deodato punerea sub acuzare pentru crimă, fiind bănuit ca şi-a ucis actorii, este excepţional spusă în documentarul Deodato Holocaust, realizat de brazilianul Felipe M. Guerra, câştigător al unui premiu special la Dracula Film Festival în 2020, şi care va fi proiectat anul acesta la Centrul Cultural Reduta din Braşov în seara de 14 octombrie, de la ora 19:00, în cadrul secţiunii Masters of Horror, dedicată cineastului italian. Demersul lui Guerra nu se concentrează – aşa cum sugerează titlul – doar pe Cannibal Holocaust ci îi parcurge în mare parte filmografia, de la I Ragazzi del Muretto la Jungle Holocaust, din perspectiva elementelor de Exploitation şi îl are ca invitat special pe însuşi Deodato.
Secţiunea Masters of Horror este completată tot la Reduta în seara de 14 octombrie, de la ora 21:00, cu cea mai recentă lucrare cinematografică semnată de Ruggero Deodato, segmentul Casetta Sperduta in Campagna din super-omnibusul tematic DEATHCEMBER din 2019, ce reuneşte sub aceeaşi umbrelă conceptuală 27 de realizatori de filme Horror de pe întreg globul, aparţinând ca vârstă şi viziune mai multor generaţii, prin intermediul a 24 de scurtmetraje ale căror fir roşu este calendarul “de groază” al vacanţei sărbătorilor de iarnă. Este o şansă unică pentru cinefilii amatori de fantezii ‘+18’ de a fi expuşi într-un mod compact şi consistent variilor perspective ale unor creatori dedicaţi acestui tip de storytelling.
Dincolo de ultracelebrul Cannibal Holocaust şi de predecesorul său gory, Jungle Holocaust, nu trebuie să uităm că Deodato şi-a făcut ucenicia ca asistent al lui Antonio Margheriti pentru filme Horror/Fantasy precum Hercules, Prisoner of Evil sau Castle of Blood înainte de a debuta ca regizor la finele anilor ’60 cu Exploitation-urile de aventuri SF/Fantasy Fenomenal and the Treasure of Tutankamen şi Gungala, the Black Panther Girl, în trena cărora va mai sta apoi cu Atlantis Interceptors, The Lone Runner şi The Barbarians. În paralel cu light Fantasy-ul, versatilul Ruggero Deodato a continuat pe calea Horror doar că a făcut-o sincopat de proiectele TV, ultimele sale lungmetraje notabile fiind The Washing Machine (1993) şi Ballad of Blood din 2016.
Esenţiale însă pentru evoluţia genului – dincolo de cele două “holocausturi canibale” – rămâne cvintetul său de Horror-uri din anii ’80: House on the Edge of the Park, Cut and Run, Body Count, Phantom of Death şi Dial: Help. Pentru toate acestea, Ruggero Deodato merită din plin admiraţia cinefililor şi titlul de Conte Dracula acordat de către Dracula Film Festival în 2021.
Text de IOAN BIG