Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/10/2021
Artă & Cultură / Art Expo

VIDEO+RADIO+LIVE. Adaptabilitate, dialog şi solidaritate în Performance Art

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEO+RADIO+LIVE. Adaptabilitate, dialog şi solidaritate în Performance Art Share VIDEO+RADIO+LIVE. Adaptabilitate, dialog şi solidaritate în Performance Art


Demers unic în peisajul artei performative autohtone prin promovarea solidarităţii ca metodă de lucru, mai ales în perioade de criză, VIDEO+RADIO+LIVE aduce împreună pentru prima dată șase galerii de artă contemporană din România – Catinca Tabacaru, Ivan, Plan B, Sandwich, Sector 1 și Suprainfinit – într-un proiect colaborativ dedicat performance-ului și adaptării acestuia la noua realitate a contextului pandemic. Prin expunerea publicului la o comunicare hibridă, VIDEO+RADIO+LIVE propune o viziune a artei ce poate coexista și se poate adapta limitelor geografice, sociale și politice ale momentului, încurajând crearea unei comunități prin cultură și a unui dialog între audiență, organizatori și invitați.

Navid Nuur și Adrian Ghenie, The Possibility of Purple, Galeria Plan B

Casa Artelor din Timișoara găzduiește această expoziție-extensie a Bienalei Art Encounters 2021, ce se va desfășura în perioada 1-31 octombrie, care îmbină zece performance-uri live și video, disponibile totodată online, și transpuse ulterior în mediul audio, la radio și ca podcast. Ca adaptare la noua realitate globală, lucrările de performance-video sunt concepute special pentru ecran, o schimbare semnificativă a actului performativ care presupune o audiență fizică. Obiectivul camerei devine audiență, transformând modul în care lucrarea este gândită, creată și performată. Performance-urile vor fi narate în timp real, în format scris și audio, de scriitorul Bogdan Ghiu, o traducere transmedia care păstrează imprevizibilitatea momentului. 

Arantxa Etcheverria, Blue Door, Galeria Sector 1

Cei șase parteneri care au iniţiat proiectul VIDEO+RADIO+LIVE şi-au asumat inclusiv responsabilitatea de co-curatori, galeriile Catinca Tabacaru, Ivan, Plan B, Sandwich, Sector 1 și Suprainfinit colaborând în definirea conceptului curatorial, în selecția artiștilor și în realizarea efectivă a expoziției. Iar evenimentul dedicat artei performative de la Timişsoara, propus off şi online publicului, aduce împreună prin intermediul celor 10 lucrări originale artişti contemporani extrem de apreciaţi de către pasionaţii de acest mediu de expresie: Alexandru Antik, Apparatus 22, Arantxa Etcheverria, Catinca Malaimare, Daniela Palimariu, Mădălina Zaharia & Ryan Ormonde, Navid Nuur & Adrian Ghenie, Rachel Monosov, Sanja Latinović, Silvia Amancei & Bogdan Armanu

Silvia Amancei & Bogdan Armanu (foto: Ovidiu Ungureanu), Ivan Gallery

 

Dintre cele 10 performance-uri care alcătuiesc expoziţia VIDEO+RADIO+LIVE, trei sunt cele care vor putea fi vizionate live de către vizitatorii Casei Artelor în perioada 1-3 octombrie. 

Prin textele înscrise pe cele două uniforme “ART IS WORK” pentru artiști și curatori, lucrarea Apparatus 22 – ce are ca punct de pornire Tuta, un tip de îmbrăcăminte ambițios, conceput acum un secol de designer-ul și artistul italian Thayaht renumit pentru implicarea în mișcarea Futuristă italiană – deschide conversații cruciale despre munca artistică și curatorială și continuă un angajament pe termen lung al colectivului de a pune în mișcare procese de schimbare. “ART IS WORK – Voices of a Community (Vocile unei comunități) este concepută și se dezvoltă într-un cadru al solidarității și grijii, oferind un instrument emancipator și șansa schimbului – înțeles ca dialog pe multiple voci.

Apparatus 22, “ART IS WORK – Voices of a Community” in Barcelona, Galeria Suprainfinit 

Medium Bastard Amber”, titlul performance-ului live creat de Catinca Malaimare (coregrafie: Mariana Gavriciuc, mecanică şi automatizare: Mihai Drăgan), este o denumire ce face referire la intensitatea medie, originile hibride și coloristica unui filtru de lumină cu LED-uri pentru potențarea subtonurilor pielii, cu rezultate consistente de culoare de la lot la lot. Acesta servește ca un dispozitiv analogic ce redă vocea puternică a unei retorici a trupului viu, cu propriile simțuri, un bastard tehnologic cu o cantitate imensă de formă umană acumulată în jurul său. In acest tandem performativ devenim anatomii improvizate, corpuri tripartite care își transformă trăsăturile antropomorfizate în creaturi cu care empatizăm în spațiile imaginare comun împărtășite. 


Catinca Malaimare, Medium Bastard Amber, Galeria Catinca Tabacaru 

Pentru “On Time”, performance-ul prezentat în atriul Casei Artelor, Sanja Latinović udă 16 puieți de stejar într-o stare precară în trei seri succesive, momentul zilei în care apa este absorbită cel mai ușor, asigurând procesele metabolice necesare supraviețuirii lor. Condiția arborilor poate fi văzută ca literală sau asociativă. Ca entități vii, arborii fac parte dintr-un ciclu interdependent cu mediul lor, care necesită o luptă pentru echilibru. În sens metaforic, puieții de stejar pot reprezenta indivizi într-o societate extinsă care necesită hrană și sprijin din propriul mediu ciclic. La nivel general, situația ridică întrebări cu privire la atitudinile, acțiunile și plasarea noastră într-o lume care se confruntă cu schimbări existențiale majore.

Sanja Latinović, On Time, Galeria Catinca Tabacaru

Foto header: Daniela Palimariu, Vineyard Slips, Galeria Sandwich

  • Text de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută