Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2021
Viața Orașului

Săptămâna Europeană a Mobilității în Sibiu: învățăm împreună să trecem la o mobilitate alternativă

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Săptămâna Europeană a Mobilității în Sibiu: învățăm împreună să trecem la o mobilitate alternativă Share Săptămâna Europeană a Mobilității în Sibiu: învățăm împreună să trecem la o mobilitate alternativă


„Schimbările climatice și calitatea aerului pe care îl respirăm în oraș necesită acțiune imediată. Pe lângă măsurile administrative pe care le ia Primăria Sibiu pentru mobilitatea alternativă, este necesară și urgentă o schimbare a mentalității fiecăruia dintre noi. Lăsați mașina acasă! Folosiți bicicleta, trotineta sau transportul public! Dacă distanța e mai scurtă, mergeți pe jos pentru că Sibiul este și frumos! Protejăm mediul în care trăim și prin colectarea selectivă a deșeurilor, dar și alegând modalități alternative de producere a energiei electrice în propriile gospodării. Toate acestea trebuie să intre în noua noastră normalitate. Prin evenimente precum Săptămâna Europeană a Mobilității încurajăm sibienii să facă pasul spre această schimbare”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

TEMA din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității este “Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”. Sibiul s-a alăturat acestui program prin înscrierea pe site-ul www.mobilityweek.eu.

Pentru a arăta că se poate și fără mașină, zilele de 17, 18 și 19 septembrie au fost declarate de Primăria Sibiu ZILE FĂRĂ MAȘINI. Aceasta va însemna eliberarea de trafic a anumitor zone din centru: Piața Schiller, strada Arhivelor, strada Centumvirilor, Piața Mică, str. Mitropoliei, str. Al. Odobescu (până la intersecția cu Konrad Haas) și str. Cetății. Pe str. Mitropoliei și pe str. Cetății însă va fi permis totuși accesul riveranilor cu mașina pentru a nu le bloca accesul la proprietăți. Și strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru în data de 18 septembrie, în intervalul orar 08.00 – 18.00.

ACTIVITĂȚI organizate împreună cu partenerii programului:

 • Călătoriți gratuit cu mijloacele de transport public Tursib în zilele de 18 și 19 septembrie, inclusiv pe noua Linie Verde de transport în centrul istoric al Sibiului
 • Stand Trocathlon. Dacă aveți o bicicletă sau trotinetă defectă pe care nu mai intenționați să o folosiți, aduceți-le la standul Decathlon din Piața Mică, în perioada 16-22 septembrie. Echipa Decathlon o va repara, o va pune la vânzare, iar dumneavoastră veți primi un voucher pentru valoarea respectivă pe care puteți să îl utilizați în magazinele Decathlon pentru a cumpăra un produs similar nou.
 • Activități sportive organizate de Decathlon în Piața Mică, în perioada 18-19 septembrie: zone de tir cu arcul, mese de ping pong, badminton, fotbal, baschet și o școală de biciclete pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani – participare gratuită (18-19 septembrie)
 • Acces gratuit la Baia Populară pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. În baza unei programări prealabile telefonice la 0269/214.445 și a certificatului de handicap, doritorii vor putea să lucreze cu aparatele de fitness puse la dispoziția lor în sala recent renovată.
 • Intrare gratuită la Grădina Zoologică și în Muzeul în aer liber ASTRA în zilele de 18 și 19 septembrie pentru cei care sosesc cu bicicleta sau cu trotineta
 • Momente de dans susținute de balerinii Teatrului de Balet în diverse zone din centru, eliberate de mașini, în zilele de 18 și 19 septembrie
 • Vizitați expoziția cu lucrări de arhitectură urbană în Piața Schiller, organizată de Asociația Develop
 • Bucurați-vă de momente muzicale la chitară și la pianină, în zonele eliberate de mașini și în autobuzele Liniei Verzi, oferite de Asociația Culturală Play
 • Vizitați expoziția dedicată mobilității, organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu într-un mijloc de transport ieșit din uz care va fi amplasat în Piața Mică.

*Mai multe detalii despre programul acestor zile vor fi făcute publice în data de 16 septembrie, pe sibiu.ro și pagina de Facebook – Primăria Municipiului Sibiu.

 

Două concursuri vor fi organizate de Primăria Sibiu pentru a încuraja utilizarea mijloacelor de transport alternative:

 1. CONCURS adresat celor peste 15 ani care va presupune o plimbare cu bicicleta/trotineta/pe jos, pe un anumit traseu stabilit de fiecare participant în parte, dar care trebuie să atingă cel puțin 5 obiective din următoarele 7 locații stabilite de Organizator: bustul lui Friedrich Schiller (Piața Schiller), atlanții de la intrarea în Biblioteca Astra, Casa cu Cariatide (str. Mitropoliei, nr. 13), panorama orașului Sibiu din Turnul Sfatului, Turnul Dulgherilor sau Turnul Olarilor de pe str Cetății (exterior), pictura murală “Equilibrium” de pe str. Metalurgiștilor, nr. 1-3, intrarea la Grădina Zoologică Sibiu și cea a Muzeului ASTRA în aer liber.

Trei participanți selectați prin tragere la sorți vor primi ca premiu trotinete electrice.

 

 1. CONCURS dedicat copiilor cu vârsta de până la 14 ani (inclusiv) în 18 și 19 septembrie. Acesta se va desfășura în incinta Grădinii Zoologice Sibiu și va consta într-o plimbare pe jos pe două trasee, create în scopul de a determina copiii să facă cât mai multă mișcare și totodată de a descoperi rute noi în incinta acestui spațiu. Trei dintre participanți vor primi ca premiu câte o bicicletă.

 

Regulamentele concursurilor pentru a vedea exact cum se desfășoară:

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută