Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/09/2021
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului

URÂTUL, o reflecție asupra aparențelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii URÂTUL, o reflecție asupra aparențelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR Share URÂTUL, o reflecție asupra aparențelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR


Teatrul EXCELSIOR prezintă, pe 10 și 11 septembrie 2021, ora 19:00, la Sala „Ion Lucian”, premiera spectacolului URÂTUL de Marius von Mayenburg, regia și concepția scenografică Mădălin Hîncu – producție care dă startul noii stagiuni.

URÂTUL, o reflecție asupra aparențelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Urâtul – unul dintre cele mai controversate subiecte din istorie – devine pretextul unui spectacol incisiv, lucid, bulversant care pune sub laser fenomenul pierderii identității și înstrăinării de sine prin uniformizare fizică. Ce este urât(ul)? Cine decide că cineva este frumos sau urât? Cum ne reflectăm în propria oglindă și în oglinda celorlalți?

În aparență o comedie absurd-grotescă, URÂTUL este o satiră la adresa societății contemporane, care promovează agresiv frumusețea exterioară, transformând-o într-un produs de serie, multiplicat de bisturiul chirurgilor plasticieni și validat în unanimitate de ceilalți. Spectacolul URÂTUL este o metaforă a modului în care îi etichetăm pe ceilalți, prin lentila unor convingeri care sunt, de prea puține ori, cu adevărat ale noastre.

„Cred că textul lui von Mayenburg vorbește despre cum coșmarurile noastre cele mai profunde se pot ascunde sub masca dorințelor noastre cele mai arzătoare. Cred că dramaturgul schițează cadrul unei problematici foarte complicate care definește societatea contemporană: ajungem să ne dorim lucruri pe care nu le dorim. În ce măsură visurile noastre sunt cu adevărat ale noastre și nu sunt, de fapt, produsul unui context dictat de standarde artificiale? Putem pune semnul egal între ce este popular și ce este valoros?” (Mădălin Hîncu, regizor)

URÂTUL, o reflecție asupra aparențelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Într-o realitate bombardată de discursuri care promit să ne livreze rețeta succesului, spectacolul URÂTUL de la Teatrul EXCELSIOR vă provoacă la un exercițiu de reflecție, pornind de la un scenariu distopic: cum ar fi ca într-o zi să arătăm cu toții la fel – multiplicați la infinit în cópii ale unei imagini considerate cândva standardul perfecțiunii fizice? Identici, dar lipsiți de identitate. Uniformizați, dar lipsiți de unicitate.

Odată cu spectacolul URÂTUL, Teatrul EXCELSIOR propune şi o campanie socială de conştientizare a stereotipurilor şi anxietăţilor desprinse din definirea frumuseţii în tiparele dobândite social. Astfel, joi, 9 septembrie, ora 20:00, vă invităm să urmăriţi pe rețelele sociale ale Teatrului EXCELSIOR dezbaterea care reunește la masa discuțiilor profesionişti din domenii în care frumosul şi urâtul sunt termeni uzuali: Dr. Dana Jianu, chirurg plastician, medic primar, Doctor în Științe Medicale, Cercetător Știintific al Centrului de Medicină și Chirurgie Regenerativă de pe lângă Academia Română de Știinte Medicale, Părintele Francisc Doboș, Paroh al Bisericii Franceze Sacré Coeur, Ioana Ciocan, curator, General Manager Art Safari, Vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, lector la Universitatea din București, Beatrice Coriciuc – model internațional, Ștefan Curta – fotograf de fashion, Carmen Thea Drogoreanu – finalistă NEW DRAMA 2019 cu piesa „Teoria Pământului Plat”.

Biletele la spectacol pot fi achiziționate de pe platforma bilet.ro și de la sediul Teatrului EXCELSIOR (Strada Academiei nr. 28).

URÂTUL, o reflecție asupra aparențelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

URÂTUL

de Marius von Mayenburg

Traducere de Victor Scoradeț

Regia si concepția scenografică: Mădălin Hîncu

Realizare costume: Cristina Diaconu

Distribuția:

Lette: Dan Pughineanu

Fanny: Oana Predescu

Scheffler: Matei Arvunescu

Karlmann: Alex Popa

Lighting design: Costi Baciu | Sound design: Andrei Doboș | Video design: Cristian Niculescu

Durata spectacolului: 1h 15min | Recomandat: 14+

URÂTUL (titlul original: Der Häßliche). Spectacol prezentat printr-un accord special cu henschel SCHAUSPIEL Theaterverlag Berlin GmbH, Lausitzer Platz 15, 10997 Berlin, GERMANIA

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută