Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/09/2021
Viața Orașului

”Culoar verde” între Gară și Piața Mare: strada Avram Iancu devine pietonală

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii ”Culoar verde” între Gară și Piața Mare: strada Avram Iancu devine pietonală Share ”Culoar verde” între Gară și Piața Mare: strada Avram Iancu devine pietonală


Autoritățile de mediu anunță lansarea consultării publice pe subiectul unui proiect pe care Primăria Sibiu l-a botezat ” Reconfigurare și revitalizare zona Gării + traseu pietonal spre centrul istoric”.

Reconfigurarea zonei din centrul istoric al Sibiului are legătură cu amenajarea parcării subterane de la Gara Sibiu, aflată în faza de proiectare (proiectare care așteaptă după finalizarea unor ghiduri de finanțare nerambursabilă, pe care Primăria intenționează să o acceseze în vederea amenajării acestei parcări). ”Astfel, se doreşte schimbarea accesului în zona centrului istoric prin reamenajarea zonei studiate pentru trafic pietonal şi piste de biciclete, amenajarea de zone verzi şi de odihnă, instalarea de mobilier urban nou”, se arată în memoriul de prezentare al documentației depusă de Primăria Sibiu la Agenția de protecție a mediului Sibiu.

Un ”culoar verde” între Gară și Piața Mare

În cadrul acestui proiect sunt vizate două străzi: Avram Iancu și General Magheru. Cele mai mari modificări sunt prevăzute pentru cei 259 de metri ai străzii Avram Iancu, propusă a deveni zonă pietonală, pe care să mai poată circula doar mașinile riveranilor și cele de aprovizionare. ” Str. Avram Iancu de la str. Constituției până la intrarea in Piața Mare, se

propune ca strada să fie pietonală cu accesul restricționat, permis doar riveranilor sau mașinilor de aprovizionare. Partea carosabilă a străzii va avea lățimea cuprinsă între 3,50 m și 4.00m, cu o singură bandă de circulație, pe care autovehiculele vor circula în ambele sensuri. Zona dintre banda de circulație și clădire, va fi comuna pentru pietonal, staționări aferente aprovizionării sau accesului ocazional, biciclete sau alte mijloace de transport nepoluante. Zona propusă se dorește a fi un culoar verde care să lege Piața Mare de Piața 1 Decembrie”, descriu reprezentanții Primăriei intențiile lor în ceea ce privește strada Avram Iancu.

Mai mult spațiu pentru pietoni

Deși va rămâne deschisă traficului auto, și strada General Magheru urmează să fie modificată, se mai arată în memoriul de prezentare citat. În primul rând va deveni mult mai prietenoasă cu pietonii, care – în prezent – au parte de trotuare subdimensionate pe aproape întreaga porțiune. Proiectul propus de Primărie împarte strada respectivă în două tronsoane diferite: între intersecția cu Filarmonicii și str. Constituției și, respectiv, între intersecția cu strada Constituției și Gară (piața 1 Decembrie).

În cazul primului tronson, Primăria propune menținerea sensului unic de circulație pentru mașini, dar și o ”îmbunătățire din punct de vedere al amenajării, aceasta fiind mult mai prietenoasă pentru pietoni”. ”La intersecția cu Piața Ursulinelor, strada se bifurcă în două părți permițând participanților la trafic să facă stânga înspre str. Avram Iancu doar dacă aceștia sunt riverani sau au nevoie să facă aprovizionarea magazinelor din centru. Pentru a ajunge înspre str. Constituției, cei care coboară de pe str. General Magheru dau prioritate celor care urcă spre str. Avram Iancu”, elaborează reprezentanții administrației locale.

Celălalt tronson al străzii va rămâne cu două benzi destinate mașinilor care să circule în sens unic dinspre Gară spre strada Constituției. În plus, însă, vor fi amenajate două piste pentru biciclete de câte 1,5 metri lățime pe ambele părți ale zonei carosabile. Vor fi reabilitate și trotuarele, iar Primăria propune și ”zone verzi și locuri de relaxare”.

3,4 milioane de euro

Valoarea investiției este aproximată la 16,77 milioane de lei, cu tot cu TVA (aproximativ 3,4 milioane de euro). În ceea ce privește termenul de execuție, acesta este estimat la 12 luni.

Până la execuție, însă, vor mai trebui licitate și realizate documentațiile tehnice și atribuit contractul de lucrări.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută