Teatrul independent este o necesitate a zilelor noastre, atât pentru cei 200 de studenți care devin actori în fiecare an și au nevoie de spații în care să joace și să se exprime, cât și pentru spectatorii care au nevoie de teatru proaspăt, actual, în care să creadă și să se regăsească. Iar viitorul teatrului independent se bazează exclusiv de iubirea artiștilor care îl slujesc și caută să aducă bucurie prin ceea ce fac, dar și pe iubirea spectatorilor, care merg să vadă spectacolele lor și susțin acest fenomen cultural să existe în continuare.
Un astfel de loc este și Teatrul În Culise, căruia nici pandemia nu i-a impus starea de hibernare. Din 2011, mica armată de actori, regizori și oameni care iubesc această artă se încăpățânează să reziste, cu orice sacrificiu: au fost deschiși pe toată perioada verii, iar pentru toamna aceasta au pregătit cinci(!) producții noi pe care trupa, formată din peste 30 de actori tineri sau studenți la actorie, așteaptă cu nerăbdare să le prezinte publicului.
Pornind de la ideea că teatrul rămâne acel tip de entertainment care merită timpul tău, echipa În Culise și-a construit un repertoriu de spectacole care să încânte toate gusturile publicului, diversitatea fiind cuvântul-cheie pentru această stagiune. Așa că vă dezvăluim, în exclusivitate, ce aduce nou această toamnă la Teatrul În Culise: de la comedii ușoare până la drame cu greutate, toate bazate pe texte contemporane care abordează subiecte de actualitate.
Chelnerul mut, repetiții
- Chelnerul Mut (de Harold Pinter, regia Alex Vlad) – un spectacol cu mister și suspans, ce spune povestea a doi mafioți care stau ascunși în subsolul unei case parasite și așteaptă ordine de la superiorii lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune de rutină se transformă rapid într-o cascadă de enigme alambicate atunci când cei doi își dau seama că nu sunt singuri în casă și că e posibil ca viața lor să fie în primejdie.
- Scapă-mă de nevastă-mea! (de Terry Roueche, regia Adam S. Q. David) – o comedie de situație al cărei titlu sintetizează acțiunea principală: un soț plictisit de căsnicia sa încearcă să scape ușor de soție pentru a-și trăi fericirea alături de amantă. Doar că Dumnezeu începe să râdă de planurile sale, iar soția se îndrăgostește de cel mai bun prieten, iar tânăra amantă începe să aibă îndoieli cu privire la relația lor.
Înger căzut la pat sau alte ritualuri de reîntoarcere – foto prima lectură
- Înger căzut la pat sau alte ritualuri de reîntoarcere (de Ștefan Caraman, regia Cristian Bajora) – un spectacol dureros și dulce, prezentat în avanpremieră, bazat pe un text scris special pentru echipa În Culise. Cu o distribuție de 12 actori, spectacolul spune șase povești despre relații pe care oamenii le construiesc și apoi le abandonează. Acele relații de familie, de iubire sau de prietenie, spre care oamenii aleg să se întoarcă, dar o fac întotdeauna prea târziu. Iar la final rămân doar cu regretul lui ”ce-ar fi fost dacă…”
69, repetiții
- 69 (de Igor Bauersima, regia Laura Ducu) – un spectacol situat la granița dintre lumină și întuneric ce aduce în dezbatere autenticitatea și valabilitatea libertății de a-ți asuma propriile alegeri, inclusiv până la limita sfidării morții. O femeie este acuzată de crimă și canibalism, însă își susține nevinovăția în ciuda probelor care par să o acuze.
- Strip Poker (de Jean-Pierre Martinez, regia Ionuț Iftimiciuc) – un spectacol comic a cărui acțiune se întâmplă în jurul unui joc de poker pe dezbrăcate. Din dorința de a-i cunoaște mai bine pe noii vecini, un cuplu tânăr îi invită la o seară de jocuri, însă ajung să afle prea multe unii despre ceilalți. Așa că noaptea lor de distracție se transformă într-un coșmar amuzant.
E surprinzător câtă energie de creație există în acești nebuni frumoși, visători neîmblânziți de sistem, care cred că teatrul poate fi viu, adevărat, o sursă inepuizabilă de frumos și bucurie. Pe lângă cele cinci spectacole noi, stagiunea În Culise se anunță foarte bogată și va cuprinde atât producții mai vechi, deja consacrate (Clinica sinucigașilor, Anti Love Story, The Blue Room), cât și titlurile lansate în pandemie (Undeva la capătul lumii, Aeroport, Monoloagele Vaginului, Fază lungă și Colecționarul). Așa că vă încurajăm să le fiți alături și să-i vizitați pe site, unde veți găsi programul următoarelor reprezentații: www.teatrulinculise.ro