Evenimentul CORP2021, care se desfăşoară în mai multe locaţii din București până pe 4 septembrie, marchează lansarea unei noi stagiuni de dans contemporan al spaţiului AREAL, demers colectiv care își propune să crească coeziunea sectorului coregrafic, să dezvolte și să atragă noi categorii de public pentru dansul contemporan. AREAL, membru al European Dancehouse Network, este coordonat începând actualmente de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante, care au ne-au oferit detalii despre componentele stagiunii de toamnă, care va include şi prima creație colectivă AREAL.
„După un de izolare și distanțare socială, ne dorim foarte mult să ducem mai departe experiența AREAL-ului în plan artistic în cadrul unei noi creații artistice colective de tip imersiv și participativ construit posibil sub forma unui spectacol-labirint. Ne interesează să lucrăm cu istoriile personale pornind de la memoriile noastre din timpul COVID-ului, de la ideea de corp-arhivă, dar și cu deconstrucția regulilor scenice și regândirea termenului de spectacol și ce mai înseamnă sinceritatea în viață (și în spectacol). Noua piesă colectivă va fi o co-producție AREAL & Centrul de Cultură George Apostu din Bacău, iar premiera va avea loc la Bacău în data 4 noiembrie și la București la AREAL în 6 și 7 noiembrie, urmând a fi prezentat în continuare și în alte spații. Pentru noi, acest nou proiect artistic este o călătorie experiențială în care patru coregrafi și patru spectatori pleacă în căutarea timpului și corpului pierdut în timpul pandemiei.” – COSMIN MANOLESCU.
Cosmin Manolescu, Foto: Gemma Rigs
Referitor la În căutarea corpului pierdut, creația colectivă AREAL ce va fi realizată de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante în cadrul „AREAL coregrafic”, co-finanțat de AFCN, CRISTINA LILIENFELD ne-a împărtăşit câteva gânduri personale: „În aceste vremuri în care moartea, anxietatea, tristețea fac parte din mentalul colectiv, aleg să mă concentrez pe ceea ce ne aduce la viață, pe ce ne face să mergem mai departe și ne inspiră. În acest proiect, îmi propun să explorez dubla semnificație a termenului “inspirație”, lucrând astfel activ cu primirea aerului în interior și lăsându-l să îmi modifice și stimuleze ideile. Plecând de la a primi, a lăsa ceva din exterior să pătrundă în propriul corp, îmi pun problema granițelor personale, a identității, pentru că ce sunt eu dacă ceva din chimia mea se modifică odată cu fiecare schimb cu exteriorul? Ce înseamnă sa fac loc celuilalt între moleculele mele în timp ce a inspira este o acțiune pe care mai vreau să o fac în condiții de pandemie? Evident că nu am de ales. Simt frica și vreau să o explorez. Cu aceste întrebări în minte, voi pleca într-o explorare atât personală, cât și împreună cu cei trei colegi, în care vom descoperi ce înseamnă inspirația și cum poate fi ea stimulată, cum poate fi trezită la viață.”
Cristina Lilienfeld, Foto: Mircea Albutiu
Stagiunea de toamnă AREAL include prima bursă oferită unui spectator fidel de dans contemporan. VALENTINA DE PIANTE: „Valorile spațiului AREAL sunt cercetarea artistică, interdisciplinaritatea, mobilitatea, starea de bine, educația alternativă, dar și crearea unor contexte care să sprijine dezvoltarea publicului de dans. În acest sens, lansăm în această toamnă o primă bursă AREAL pentru spectatori, prin care vrem să deschidem mai mult dansul contemporan, considerat pe nedrept de multă lume ca o artă elitistă și dificil de înțeles de către publicul larg. Experiența directă a cursurilor și atelierelor de dans este, cred eu, esențială în înțelegerea universului coregrafic. Bursa, în valoare de 1300 lei, va putea fi folosită pentru pentru a acoperi taxele de participare la diferite ateliere de dans contemporan organizate la AREAL, precum și în alte spații coregrafice, sau pentru a viziona spectacole de dans contemporan din stagiunea de toamnă 2021 din București, Timișoara, Cluj-Napoca și alte orașe din țară. Bursa AREAL este o încercare de a (re)aduce publicul mai aproape de dansul contemporan, în special după experiența pandemiei de Covid-19.”
Valentina De Piante, Foto: Contemporary Artistic Movement Paltform
Nu în ultimul rând, stagiunea de toamnă AREAL include o rezidență oferită tinerei coregrafe Alexandra Gîrbea, care, după cum a subliniat ALEXANDRA BĂLĂŞOIU, reprezintă startul unui nou proiect. „În cadrul noii stagiuni de toamnă AREAL, vom demara și un nou program de rezidențe coregrafice. Astfel, în perioada 6-18 septembrie 2021, coregrafa Alexandra Gîrbea din Timișoara va beneficia de o rezidență artistică în spațiul AREAL din București, unde va lucra la un solo de dans pe tema feminității, dar și la un nou proiect de improvizație pe care-l vom demara împreună, intitulat riTM. Acesta va fi finalizat în luna octombrie cu un traseu performativ de improvizații și dialoguri cu publicul, în diverse spații din Timișoara, de pe malul Begăi. Vor urma apoi noi rezidențe, AREAL devenind un loc de creație în luna decembrie pentru coregrafa Andreea Novac, iar în aprilie 2022 pentru Ursula Eagly din New York, aceasta fiind prima rezidență internațională pe care o organizăm. Prin aceste rezidențe ne propunem să sprijinim creația artistică și să aducem dansul mai aproape de oameni. Punem accent pe procesul creativ și sprijinim în egală măsură colaborările artistice la nivel național și internațional.”
Alexandra Balasoiu: Foto-Victor Vido