Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 30/08/2021
Film Viața Orașului

Proiecții de filme în aer liber la Institutul Cervantes din București Portret de regizor: David Trueba

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Proiecții de filme în aer liber la Institutul Cervantes din București Portret de regizor: David Trueba Share Proiecții de filme în aer liber la Institutul Cervantes din București Portret de regizor: David Trueba


Săptămâna viitoare, Institutul Cervantes din București reia seria tematică „Cine en español – Retratos de directores / Filme de limba spaniolă – Portrete de regizori”, cu un eveniment dedicat lui David Trueba.

Proiecții de filme în aer liber la Institutul Cervantes din București Portret de regizor: David Trueba

Luni, 30 august, începând cu ora 20.30, iubitorii de film vor putea viziona unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui David Trueba, Soldados de Salamina, ecranizarea romanului cu același nume de Javier Cercas, peliculă desemnată să reprezinte Spania la Premiile Oscar, ediția 2004.

Marți, 31 august, tot de la ora 20.30, se va proiecta cel de-al doilea film semnat de David Trueba: Vivir es fácil con los ojos cerrados, marele câștigător al Premiilor Goya, ediția 2014, competiție la care pelicula a fost recompensată cu șapte trofee, între care cel pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor.

Filmele vor rula în versiunea originală, cu subtitrare în limba engleză.

Ambele evenimente vor avea loc în aer liber, în EL PATIO – curtea interioară a instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, cu respectarea tuturor măsurilor de proiecție privind sănătatea în contextul actual.

Accesul la proiecții se face pe bază de rezervare în scris printr-un email trimis către adresa de email cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

David Trueba este regizor de film, scenarist, actor, scriitor și jurnalist. 

A urmat Jurnalismul la Universitatea Complutense din Madrid, perioadă în care a lucrat la realizarea mai multor scurtmetraje. În 1992, la terminarea studiilor, și-a finalizat pregătirea în Statele Unite, unde a urmat și un curs de scenaristică la American Film Institute.

Înainte de călătoria sa în Statele Unite, a lucrat în diverse locuri de muncă în Spania:  a fost redactor de texte, a scris versuri pentru melodii cunoscute, a fost jurnalist pentru El País și El Mundo, precum și scenarii pentru programe de televiziune.

Emilio Martínez Lázaro l-a cooptat în 1991 să scrie scenariul pentru Amo tu cama rica. Buna lor înțelegere profesională a dus ulterior la filmarea scenariului lui David Trueba, Los peores años de nuestra vida, la întoarcerea sa din Statele Unite.

În 1996 a făcut saltul la regie cu La buena vida, film inspirat de opera lui François Truffaut, Louis Malle și JD Salinger. Anul următor Academia l-a recompensat cu o dublă nominalizare la premiile Goya: pentru cel mai bun regizor nou și cel mai bun scenariu original.

Pentru următorul său lungmetraj, Obra maestra (2000), a lucrat timp de patru ani.

Doi ani mai târziu s-a apucat de lucrul la cel mai ambițios proiect al său, Soldados de Salamina, adaptarea pentru film a romanului cu același nume semnat de Javier Cercas, o ficțiune despre un jurnalist care investighează faptele din executarea lui Sánchez Mazas, precum și un eseu despre relativitatea eroismului. Filmul este selectat de Academie pentru a reprezenta Spania la Premiile Oscar din 2004. În tot acest timp, munca lui de scenarist pentru filmele altor regizori spanioli cunoscuți a continuat.

În 2004, David Trueba a acceptat funcția de vicepreședinte al Academiei de Film din Spania, pe care a părăsit-o după trei ani.

Un an mai târziu, a filmat al patrulea său film, Bienvenido a casa, o poveste de dragoste între doi tineri, despre călătoria dificilă în doi către maturitate. Filmul este prezentat la Festivalul de la Malaga, unde David Trueba este distins cu premiul pentru cel mai bun regizor.

În 2006, împreună cu Luis Alegre, a regizat conversația cinematografică La Silla de Fernando, un proiect care a dezvăluit publicului un genial și inteligent Fernando Fernán Gómez. Filmul a obținut aprecierile unanime ale criticii.

În 2010 a regizat ¿Qué fue de Jorge Sanz?, o miniserie din șase părți produsă de Canal + , creată alături de Jorge Sanz, pentru care Trueba scrie și scenariul, o comedie bazată parțial pe evenimente reale, în care actorul Jorge Sanz se interpretează într-un moment de declin profesional, probleme financiare și dezorientare personală.

În 2013, a scris și a regizat Vivir es easy con los ojos closed, cu care a obținut cel mai mare succes aș său, câștigând șapte premii Goya, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu original. Filmul este bazat pe o poveste reală a unui profesor de limba engleză care şi-a motivat elevii să înveţe folosind muzica trupei The Beatles.

David Trueba este autorul a șase romane, publicate de cunoscuta editură Anagrama.

A primit Premiul Național al Criticii în 2008 pentru romanul său Saber perder. Romanele sale au fost traduse în peste cincisprezece limbi.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.