După ce anul trecut tematica aleasă, utopie|distopie, a ajuns să reflecte mai mult decât ne-am fi dorit realitatea pandemiei, anul acesta ne încercăm iar norocul cu Potential Worlds, o nouă ediție în care invităm artiștii și spectatorii să-și imagineze arta viitorului ca pe un ecosistem dinamic care incorporeaza noi elemente și mutații. Scurtmetrajele din acest an sunt chiar și mai curajoase decât cele din edițiile trecute și confruntă direct probleme presante ale societății precum homofobia care face victime chiar și-n inima Berlinului, condiția femeii în țări puternic patriarhale precum India, sau, pornind de la un subiect precum dezvoltarea industriei în Arctica, urgența climatică.
Atunci când nu documentează existența afectivă sau spun povești provocatoare, ele încearcă să rupă bariere și să rescrie regulile mediului cinematografic, cu vizualuri îndrăznețe și forme abstracte care fie deranjează, fie se îmbină în perfectă armonie. La polul opus, altele propun o abordare minimalistă, o perspectivă meditativă, așa cum e și cazul documentarului 512 Hours, prezentat în premieră națională și co-regizat de o româncă, Adina Istrate, despre faimoasa expoziție-experiment cu același nume a Marinei Abramović. Cu privirea spre viitor, festivalul își extinde începând cu acest an direcția de programare și prezintă și lucrări de realitate virtuală interactive care înaintează tehnici hibride de creație și chestionează viitorul experienței cinematografice, fără a fi mai puțin neînfricate decât scurtmetrajele să le numim tradiționale. Tot în această cheie, a pionieratului, se află și electrizantul Sisters with Transistors, și el prezentat în premieră, despre femeile deschizătoare de drumuri din industria muzicii electronice și sexismul care le-a răpit de lauri.
BIDFF – Bucharest International Dance Film Festival
BDIFF e o platformă pentru filme care folosesc mișcarea ca principal limbaj și corpul ca principal subiect. Plasat în fața camerei de filmat, corpul devine ținta unor filme arthouse inovatoare, cu un înțeles câteodată transparent, câteodată codat, dar care mereu provoacă spectatorul la un schimb optimist de informații despre viața socială, politici, emoții extreme, locuri interesante și estetici ciudat de atrăgătoare.
ELVIRA, DORIA DRĂGUȘIN