De la surprinzătoarea abordare simfonică a lui Moby până la estetica grunge a Oliviei Rodrigo și sonoritățile actuale ale interpretei R&B Doja Cat, playlist-ul lunii august ne oferă albume proaspete, gata de savurat pe laptop-uri, casete(!) sau vinyl.
Moby – Reprise
Moby, muzicianul american ce a schimbat percepția publicului asupra muzicii electro-ambientale, își adună hit-urile din ultimii 20 de ani, reinterpretându-le în stil simfonic alături de Budapest Art Orchestra. Sub bagheta originalului dirijor Joseph Trapanese, creațiile lui Moby își relevă laturile intime, oferindu-ne șansa de a le retrăi în mod inedit, augmentate totodată și de colaborarea cu voci de renume ale jazz-pop-ului (de la Gregory Porter până la veteranul Kris Kristofferson). De altfel, împachetarea hit-urilor sub forma unor reinterpretări curajoase se dovedește a fi o alternativă viabilă la veșnicele colecții de tip Greatest Hits, Reprise oferindu-ne o ingenioasă privire de ansamblu asupra unuia dintre cei mai originali muzicieni ai genului.
Doja Cat – Planet Her
După ce a anunțat revival-ul disco la începutul lui 2020 cu al său hit tributar esteticilor șaptezeciste, Say So, Doja Cat întâmpină vara lui ’21 cu LP-ul compus și lansat din dorința sinceră de a-și găsi propria identitate artistică. Folosindu-se cu ingeniozitate de platformele social media, artista americană pare că nu compune muzică doar cu scopul de a fi ascultată, ci oferă publicului adevărate coloane sonore ce însoțesc meme-uri și videoclipuri scurte, ideale pentru a fi urcate pe Instagram sau TikTok. Urmând trendul creațiilor discografice ale pop-ului mainstream, Planet Her ne pune la dispoziție sonorități R&B puternic ancorate în prezent, cu riscul de a se pierde totuși în masa de lansări ce aderă la aceeași estetică audio-vizuală.
Olivia Rodrigo – Sour
Cu ale sale sonorități alternative, synth-pop și punk, materialul de debut al tinerei Olivia Rodrigo oferă o călătorie prin lumea problemelor adolescentine, tratate cu ironie și maturitate, însoțite totodată de ritmuri de tobă alerte și chitări cu distors. Interesantă este și ancorarea vizuală a LP-ului în filme-cult ale genului horror (cu precădere Jennifer’s Body și Carrie, faimoasa ecranizare a romanului lui Stephen King), dar și în estetica grunge-ului (unde Rodrigo aduce un tribut albumului de referință al genului, Live Through This, al legendarei trupe Hole). Astfel, o nouă generație de tineri anxioși și fără puncte de reper în divertismentul mainstream își poate în sfârșit găsi consolarea în abordarea Olivei, o nesperată stea a curentului alternative.