Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/08/2021
Artă & Cultură / Performing arts

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021 Share AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021


AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021 care marchează închiderea programului „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans”, dar și lansarea unei noi stagiuni de dans contemporan la București. Evenimentul este organizat de Fundația Gabriela Tudor, Asociația Delazero și Indie Box în parteneriat cu ARCUB și Goethe Institut București în cadrul unui program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este o inițiativă colectivă lansată la începutul anului 2020 de Cosmin Manolescu în colaborare cu coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilinefeld, Camelia Neagoe, Andreea Belu și Smaranda Găbudeanu. În martie 2021, spațiul AREAL s-a deschis în București, pe strada Anastasie Simu nr. 2. Spațiul oferă sprijin direct proiectelor inițiate de fondatorii săi și își propune să crească coeziunea sectorului coregrafic, să dezvolte și să atragă noi categorii de public pentru dansul contemporan. Activitatea spațiului AREAL este coordonată începând din 2021 de un colectiv artistic format din coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante. 

În cel de-al doilea an al programului „4 Corpuri”, la spațiul său din București, artiștii AREAL au realizat două noi proiecte coregrafice: „LUX” (producție Delazero) și „Spring Tides” (producție Indie Box). De asemenea, în perioada mai-august 2021, AREAL a organizat o serie de ateliere pentru publicul larg, sesiuni de warm-up, dar și un eveniment dedicat memoriei coregrafei Anna Halprin, precum și un retreat Dans-Wanderer în insula Creta. AREAL a găzduit deopotrivă repetiții pentru dezvoltarea unei noi producții colective, „Alter”, realizată de Alexandra Mihaela Dancs, Nicoleta Lefter și Vlaicu Golcea, atelierul „Dans.Abil” deschis persoanelor nevăzătoare condus de artista Catrinel Catană, dar și sesiunile one-to-one din cadrul proiectului „Agency of Touch” propuse de Mădălina Dan.

CORP2021 este o platformă de evenimente diverse desfășurate la București – premiere coregrafice prezentate live la ARCUB și Goethe Institut, intervenții performative în spațiul urban în Parcul Carol și piese în format video ce își propun să prezinte publicului larg ultimele creații realizate de artiștii AREAL. Spectacolele prezentate permit reperarea mai multor teme comune cu caracter universal – normalitatea/ nebunia, relația cu corpul în comunitate și în intimitate, efectele tehnologiei sau (non)feminitatea. 

Spectacolul de dans „Moving Fields”, semnat de Cristina Lilienfeld, care deschide stagiunea de toamnă AREAL în data de 31 august 2021, pune sub lupă corpul mișcat de energia emanată prin interacțiunea acestuia cu spațiul, cu tehnologia și cu publicul. 

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021

Moving Fields – Credit foto Hermina Stanciulescu

„Mareele de primăvară ale unei fete cuminți” vorbește despre felul în care societățile contemporane privesc conceptele de normalitate și de nebunie, prin care coregrafa Alexandra Bălășoiu navighează făcând apel la memoria personală. „Singing Bodies’ Trilogy”, un performance în trei părți conceput de Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea și Valentina de Piante Niculae, pune în prim-plan experiențele kinestezice și senzoriale generate de spațiul urban. „LUX”, creație colectivă a coregrafilor Simona Dabija, Mariana Gavriciuc, Filip Stoica și Camelia Neagoe, inventează scenariul distopic al unei lumi în care mișcarea devine ghidată pentru a eficientiza desfășurarea activităților sociale, iar obsesia pentru stabilitate se transformă într-o capcană pentru corp.

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021

Maree Alexandra Balasoiu – Afis; Artist vizual Amalia Dulhan

În ALTER și „Fragments of City”, interogațiile principale se grefează pe consecințele corporale și mentale produse de pandemia de COVID19. „ALTER”, „intervenție hibridă” de Nicoleta Lefter, Alexandra Mihaela Dancs și Vlaicu Golcea pe texte de Angela Marinescu, abordează contextul socio-politic care a afectat umanitatea în ultimii doi ani prin unghiul unei analize lucide și nu lipsite de o inerentă cruzime a relațiilor dintre indivizi, dintre corp și cuvântul articulat, dintre exterior și interior. La rândul său, creația digitală „Fragments of City” a coregrafului Cosmin Manolescu se bazează pe asemănarea dintre organismul viu și țesutul urban, invitând la o întâlnire celebrativă cu propriile emoții ascunse. 

În planul limbajului coregrafic, creațiile incluse în stagiunea CORP2021 se propun o lărgire a orizonturilor prin care înțelegem conceptele de mișcare, dans și emoție corporală. Corpul este resimțit ca un vehicul de senzații, cuvinte, prezențe, absențe și tensiuni care încearcă să se (re)definească atât prin contactul cu energiile naturii, cât și cu efervescența spațiilor urbane. 

Prin propunerile artistice integrate în CORP2021, AREAL caută în continuare să diversifice publicul de dans din România și să producă un efect social pozitiv în mijlocul comunității în care își desfășoară activitățile artistice. 

Intrarea la evenimentele CORP2021 este gratuită în limita locurilor disponibile, însă rezervarea este obligatorie la adresa areal@arealcolectiv.ro

Pentru AREAL | spațiu de dezvoltare coregrafică, CORP2021 marchează și deschiderea unei noi stagiuni de toamnă la București. Devenind, în iunie 2021, membru al European Dancehouse Network (https://www.ednetwork.eu/), o rețea care însumează 47 de structuri de dans din Europa, AREAL își propune să multiplice colaborările și schimburile internaționale și să contribuie la dezvoltarea unui sector coregrafic sustenabil la nivel european. 

Stagiunea de toamnă AREAL include prima bursă AREAL oferită unui spectator fidel de dans contemporan (https://arealcolectiv.ro/…/bursa-areal-pentru-spectatori/), dar și o rezidență oferită tinerei coregrafe Alexandra Gîrbea în luna septembrie, precum și prima creație colectivă AREAL ce va fi realizată de coregrafii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante în cadrul „AREAL coregrafic” realizat în parteneriat cu Centrul de Cultură George Apostu, în cadrul unui proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

În egală măsură, finanțarea obținută în urma unei apel de proiecte din partea Primăriei Municipiului București prin ARCUB în cadrul programulului „București – oraș deschis” va permite desfășurarea, în perioada septembrie-noiembrie 2021, a unui program educațional complex de cursuri, ateliere, rezidențe, laboratoare și performance-uri urbane organizate la spațiul AREAL, dar și la Școala Italiană Aldo Moro sau în spațiul public la București. Detalii în curând pe site-ul www.arealcolectiv.ro.

„4 Corpuri | colectiv pentru dans”, un program cultural coordonat de Fundația Gabriela Tudor și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

PROGRAM CORP2021

31.08.2021, 19:00, ARCUB Hanul Gabroveni

MOVING FIELDS

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021

Moving Fields – Credit foto Orsolya Balint

„Moving Fields” este un spectacol de dans contemporan care chestionează conceptul de energie, punând corpul în dialog cu resursele sale ascunse. În căutarea originii mișcării, șapte dansatori intră într-o comunicare profundă cu ei înșiși, cu spațiul fizic și sonor, cu tehnologia, cu publicul. Tehnologia joacă un rol important în spațiul scenic, corpul fiind provocat să se adapteze și să comunice în mod real cu elementele instalației interactive. „Moving Fields” este un traseu de încărcare, descărcare, conservare, dăruire și sondare pe care artiștii îl parcurg alături de public. De-a lungul acestui drum, fiecare dintre noi își conturează un răspuns la întrebarea: „Ce ne mișcă?” 

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021

Credit foto BIDIF

„Moving Fields este plin de fire, atât fizice, cât și emoționale. Scena e un spațiu mai degrabă tehnologic – corpurile în mișcare sunt corpusculi activați de energia din jurul lor. Tensiunile se eliberează la întâlnirea dintre doi corpusculi și lumea pare un caleidoscop defect. În acest proces, frunzele prind viață, iar lumina se transformă în sunet, pentru că într-un spectacol-experiment totul este posibil!” (Lorin Coryllus, blog de teatru)

Concept și coregrafie: Cristina Lilienfeld

Consultant dramaturgic: Alexandra Mihaela Dancs

Dansatori: Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea, Andreea Belu, Cristina Lilienfeld

Compoziție muzicală: Diana Rotaru

Interpretează: Ansamblul Sonomania

Design instalații: Cristian Iordache

Costume: Georgiana Gherghișan

Light design: Alexandros Raptis

Design grafic: Oana Băluță

Foto-video: Alina Ușurelu

Producător: Asociația Petec

01.09.2021, 19:00, Parcul Carol

MAREELE DE PRIMĂVARĂ ALE UNEI FETE CUMINȚI

„Mareele de primăvară ale unei fete cuminți” spune povestea unei mame care a înnebunit într-o zi de toamnă. Performance-ul expune diferite puncte de vedere asupra nebuniei, a felului în care „nebunul” este văzut în societate, precum și a felului în care el se simte în raport cu ceilalți. Eticheta de „nebun” poate plasa individul în raporturi diverse cu lumea „normală”: o problemă care trebuie rezolvată, un izvor de creativitate, o oglindă a disfuncțiilor sociale, un obstacol de evitat, un amalgam de incoerențe. În discursul ei, coregrafa Alexandra Bălășoiu integrează atât memoria personală, cât și fragmente din memoriile cu care s-a întâlnit de-a lungul acestei cercetări. 

„Mareele de primăvară ale unei fete cuminți” este o producție Indie Box creată în cadrul din programului „4 Corpuri | colectiv pentru dans”.

Concept și interpretare: Alexandra Bălășoiu

Artist vizual: Amalia Dulhan

Durata: 30 min

02.09.2021, 19:00, ARCUB, Hanul Gabroveni

SINGING BODIES’ TRILOGY

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021

Singing Bodies’ Trilogy – Credit Alina Usurelu

„Singing Bodies’ Trilogy” este un performance de dans contemporan în trei părți care încapsulează experiențele kinestezice și senzoriale a trei coregrafi prin raportul cu orașul în care trăiesc. El a luat naștere în urma unor procese colective de cercetare și creație desfășurate atât în spațiul public, cât și în sala de repetiție. 

„Fiecare privire se oprește undeva, fiecare respirație care circulă prin mine pornește din spațiul public și se întinde înapoi în el. Oglindesc, contrazic, compun. Cu fiecare gest contribui la consolidarea sau distrugerea unui sistem de referință. Fiecare cuvânt favorizează sau încurcă comunicarea noastră.” (Alexandra Bălășoiu, coregraf)

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică lansează pe 31 august evenimentul CORP2021

Singing Bodies’ Trilogy2 – Credit Alina Usurelu

„Coloana sonoră e permanent prezentă, dar felul în care ascultăm e intermitent. Putem oare reorchestra discursul orașului? Putem recicla zgomotul care ne înconjoară, dându-i o altă dimensiune?” (Denis Bolborea, coregraf, sound designer)

„Amplific percepția, ascult toate simțurile, devin mai multe lucruri simultan, am patru creiere și gheare. Învăț să răsun cu ceea ce mă înconjoară, sufletul vibrează împreună cu al celuilalt. Las inconștientul să se articuleze, să răsufle prin trup. Sunt impregnată visceral de toate identitățile întâlnirilor. Voi, ceilalți, sunteți simboluri din mine.” (Valentina De Piante, coregraf)

Concept și interpretare:

Partea I: SPOOKY ACTIONS OF A SPOILED GIRL / Alexandra Bălășoiu
Partea a II-a: REALITY CHECK / Denis Bolborea

Partea a III-a: BAD MAMMA / Valentina De Piante

Videoproiecții: Cozlac Andrei

Foto-video: Lavinia Pollak

Sound design: Denis Bolborea

Grafică: Hermina Stănciulescu

Light design: Alexandros Raptis

Producător: Indie Box

Cu sprijinul: Linotip – Centru Independent Coregrafic

Durata: 2h și 20 minute (10 minute pauză)

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.