Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/07/2021
Artă & Cultură / Art Expo

MATT MULLICAN: A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi MARe/Muzeul de Artă Recentă

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii MATT MULLICAN: A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi MARe/Muzeul de Artă Recentă Share MATT MULLICAN: A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi MARe/Muzeul de Artă Recentă


Matt Mullican (SUA) este primul artist de talie internațională prezent în persoană de la începerea pandemiei la MARe / Muzeul de Artă Recentă pentru a-și prezenta lucrările la recent vernisata sa expoziţie A chart between 5 worlds. Intens angajată în problemele actuale ale lumii, opera sa, ce poate fi admirată pe toate cele 4 nivele ale muzeului până pe 20 septembrie, va avea probabil un impact profund în rândul consumatorilor de artă contemporană din România.

MATT MULLICAN: A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi MARe/Muzeul de Artă Recentă

A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi este o expoziție personală a unuia dintre cei mai influenți și consacrați artiști americani din Picture Generation, mișcarea artistică actuală cu rădăcini în conceptualismul american al anilor 70.  Matt Mullican se distinge în generația lui prin complexitatea ansamblului său teoretic-speculativ, o veritabilă filosofie în imagini, care acoperă, sub semnul celor 5 lumi pe care le identifică, nu doar semiologia și cosmologia, ci și antropologicul, biologicul, etica și religia. Sistemul său (pictură, sculptură, video, instalații, desen, fotografie, poezie, performance) leagă arta de întregul univers perceptibil și conceptuabil, într-un proces creator și intelectual care conduce către o explicare subiectivă, dar fără rest, a întregii lumi și a universului.

" "

MATT MULLICAN: A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi MARe/Muzeul de Artă Recentă

Arta lui Matt Mullican reprezintă atât felul, cât și drumul parcurs în înțelegerea structurii universului. Simbol în simbol, artistul s-a dovedit fascinat de modul în care lumea se construiește și de cum obiectele capătă un sens propriu. Sistemul său amplu este format din numeroase pictograme și culori, fiecare cu simbolistica proprie și care împreună, portretizează aspecte diferite ale condiției umane. Cele 5 lumi ale artistului sunt reprezentate de diferite niveluri ale percepției și de câteva culori specifice, care au și ele un înțeles la rândul lor. Astfel, verdele este asociat cu elemente materiale, albastrul cu lumea de zi cu zi, obiectele aflate pur și simplu în spațiu, galbenul cu înțelesul, rolul obiectelor, roșul cu subiectivismul, iar alb și negru sunt asociate cu limbajul. Un alt element al spectaculosului, îl reprezintă folosirea mai multor moduri de exprimare, de la pictură și video la performance, sculptură și hipnoterapie, pe care Matt Mullican o practică cu scopul de a prezenta procedee alternative de explicare a lumii și a existenței.

A chart between 5 worlds/ O diagramă între 5 lumi reprezintă primul episod dintr-o serie de trei colaborări pe care MARe/Muzeul de Artă Recentă București le va avea între anii 2021-2023 cu Terra Foundation for American Art, instituție federală care are ca obiect promovarea artei contemporane americane în lume prin programe de cercetare și de educație.

Text de Alina Bălan

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută