MABÓ Coffee Roasters este locul de unde poți să-ți cumperi cafea de la un om care este un as în domeniu. Bogdan Georgescu este co-fondator MABÓ Coffee, fiind Campion Național și Vicecampion Mondial la prăjit cafea. El este responsabil cu elaborarea profilelor de prăjire pentru a dezvălui aromele și notele unice ale fiecărei cafele. De fapt, cafeaua de aici alimentează multe dintre cafenelele de specialitate din țară, iar clienții individuali au de pe toate continentele. De asemenea, din magazinul lor poți să-ți cumperi și echipamente și accesorii profesionale. Iată povestea MABÓ.
Cum a apărut MABÓ Coffee Roasters? Cine sunt oamenii din spatele acestui business și cum ați ajuns la acest concept?
MABÓ este un brand și un business creat de de antreprenorii Bogdan Georgescu și Marius Beju (de la prenumele cărora vine și denumirea „ MABÓ”). Bogdan și Marius, pasionați de cafea bună, și-au unit forțele și talentele și au construit povestea acestui brand de cafea ca să contribuie la întregul peisaj de specialty coffee din țară și să se asigure că oamenii din țară au de unde să aleagă cele mai bune origini de cafea de specialitate de pe glob. Marius provine dintr-un mediu artistic, fiind impresarul unor artiști ca Amadeus, Aylin Cadir și Vlad Miriță. Bogdan a lucrat în domenul IT până când și-a ascultat adevărata chemare și a devenit vicecampion mondial la prăjit cafea, la ediția din 2019 a World Coffee Roasting Championship. La acest campionat au participat 23 de țări, fiind ediția cu cel mai mare număr de țări participante din istoria concursului.
Spuneți-ne un lucru mai puțin știut despre MABÓ Coffee Roasters, dar și unul mai puțin cunoscut despre procesul de prăjit cafea
E posibil să fi băut o cafea MABO fără să fi știut că beți o cafea MABO, pentru că suntem prezenți în foarte multe cafenele din București. Cea mai bună cafea prăjită din România nu va fi cea mai bună cafea prăjită din Asia sau din țările nordice. Prăjirea diferă în funcție de zonă, asiaticii preferă cafeaua prăjită mai mult, pe când oamenii din țările nordice preferă o cafea mai slab prăjită, fiind și regi la cafeaua preparată la filtru, pentru care cafeaua slab prăjită este cea mai bună. Practic, nu există o prăjire universal valabilă și cea mai bună.
Povestiți-ne un pic despre produsele voastre și prin ce se deosebesc ele de celelalte de pe piață.
Căutăm cafele de specialitate de la ferme cunoscute, verificate și despre care să știm că respectă întregul lanț al cafelei de specialitate: fair trade, respect pentru mediu și pentru oameni. Povestim cu onestitate și cu cât mai multe detalii despre originea cafelei, astfel încât clienții să știe exact ce urmează să bea, de unde provine, cine a plantat arborele de cafea, cum a fost procesată cafeaua și cum e zona de unde provine. Facem asta și pe etichetă, și pe site, și pe canalele noastre, dar povestim despre asta și cu toți care vin să-și cumpere cafea de la noi. Un lucru aparte al cafelelor noastre este colecția de Rarities – MABÓ Black, unde aducem doar cafele foarte speciale, cafele din microloturi, care au metode de procesare inedite și inovatoare, prin care producătorii obțin niște boabe verzi care, prin prăjire, dau o cafea de specialitate memorabilă.
Cât de greu a fost să ajungeți să aprovizionați cu cafea atât de multe cafenele din București și țară?
Ne place să credem că, odată ce încerci MABÓ, cafeaua noastră face tot lobby-ul pentru noi. De aceea, recunoaștem că nu a fost foarte greu, am început cu câteva cafenele cărora le livram boabe prăjite de noi și am ajuns la un număr impresionant datorită calității cafelei noastre. Totul s-a întâmplat gradual, în felul ăsta am reușit să ne ajustăm producția și procedurile interne pentru a putea crește organic de-a lungul timpului.
Aveți și comenzi din afara țării, doriți să intrați și pe piețele de afară?
Am avut foarte multe comenzi din afara țării, piețele noastre preponderente fiind Orientul Mijlociu și Asia, în special în Emiratele Arabe avem o comunitate de pasionați de cafea. Publicul de aici e dornic să încerce cafelele prăjite de campionii și vicecampionii mondiali, astfel că MABÓ a intrat ușor în atenția clienților din Dubai sau Abu Dhabi. Livrăm oriunde în lume, am avut comenzi de pe toate continentele, din toate colțurile lumii, mai puțin Antarctica.
Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă afacerea voastră?
Am vrea să știm că, prin simplul fapt că suntem aici și că povestim cu atâta pasiune despre cafea, reușim să convingem oamenii care nu au băut niciodată cafea de specialitate măcar să o încerce. Să audă despre cafea de specialitate și să înțeleagă ce e fenomenul acesta care crește pe zi ce trece. Știm că de acolo partea de convingere se face foarte ușor prin gust și arome, dar trebuie să ducem oamenii în punctul în care vor să încerce această cafea. Impactul ar fi să educăm oamenii și să îi facem să înțeleagă că o cafea de specialitate proaspăt prăjită este la fel ca un aliment. Nu ți-ai cumpăra niciodată o pâine veche sau o carne care nu e proaspătă, corect? De ce ai face altfel cu o cafea, de ce nu ai vrea o cafea proaspătă despre care știi exact tot procesul de producție?